Menu
Terug

Dyson Cyclone V10

14 maart 2019

Klaar om voorgoed afscheid te nemen van stofzuigers met snoer? Dyson leidt een nieuwe tijdperk in met de Cyclone V10. Een toestel dat je alle flexibiliteit geeft van een snoerloze steelstofzuiger, zonder dat je daarbij aan prestaties of zuigkracht hoeft in te boeten.

Weg met het compromis

Tot voor kort had je twee opties als het om de keuze voor een nieuwe stofzuiger ging. Ofwel koos je voor een stofzuiger met een bevredigend hoge zuigkracht en nam je daarbij voor lief dat je daarvoor nooit verder dan een x-aantal meters van een stopcontact kon werken en een snoer achter je aansleepte; ofwel koos je voor de flexibiliteit van een draadloos exemplaar, maar was je bereid om qua zuigkracht een toegeving te doen.

De aantrekkingskracht en voordelen van draadloze toestellen spreken voor zich, dus werkt Dyson al lang aan het wegnemen van de nadelen. Met name: een lagere zuigkracht dan de modellen met snoer en een autonomie die je hele stofzuigsessie laat afwerken op een enkele batterijlading. Die stofzuiger is vandaag een feit.

Lichter, krachtiger, beter

Het creëren van een krachtige stofzuiger begint bij de motor. Dysons ingenieurs lieten zich daarvoor inspireren door de ruimtevaart om een motor te ontwikkelen die het vermogen en de prestaties levert die tegemoetkomen aan de wensen van vandaag. Daarbij kwamen ze uit bij een behuizing die voor zestig procent bestaat uit gehard fenolglas (ook gebruikt in satellieten) vanwege de hoge belastbaarheid en uitstekende sterkte-gewichtsverhouding. De V8-motoren benaderden het ideaal al heel dicht en de Dyson-stofzuigers die ermee uitgerust waren, mochten zich de koplopers onder de draadloze stofzuigers noemen. Het kon dus nog beter, zoveel bewijst de Cyclone V10.

Meer vermogen

De doorbraak kwam er dus met de digitale V10-motor, de snelste digitale motor die Dyson ooit maakte. Hij telt twee keer zoveel magnetische polen als de V8 en weegt maar de helft. De behoorlijk compactere omvang stelde de ingenieurs in staat om het geheel van cyclonen en stofreservoir negentig graden te draaien. Dat creëerde een rechtlijnig luchtstroompad, wat op zijn beurt weer twintig procent meer zuigkracht bij de zuigmond oplevert. Bijkomend voordeel: het stofreservoir kan met een enkele handeling worden leeggemaakt.

Betere batterij

Tegelijkertijd garandeert de door Dyson ontwikkelde 7-cellige lithium-ion batterij van 525 watt dat je met een volle batterij goed zit voor een uur stofzuigen. Deze batterij werkt in tandem met Dysons intelligente energiebeheersysteem waarbij een gecontroleerde stroomverdeling op een constante zuigkracht toeziet. Lichter, krachtiger, beter en langer stofzuigen op een batterijlading, de Dyson Cyclone V10 maakt komaf met elk argument voor een stofzuiger met snoer.

Stof en geluid gefilterd

Het volledig afgedichte voor- en na-motorfiltersysteem haalt 99,97 procent van alle stofdeeltjes uit de lucht voor die terug de kamer wordt ingeblazen. Voor de motorbehuizing werd er geluidsabsorberend materiaal gebruikt.