Menu
Terug

Een goede stofzuiger zorgt ook voor schonere lucht in huis

18 oktober 2021

Schone vloeren én schone lucht? Dat is minder vanzelfsprekend dan je zou denken, maar het kan perfect. Zorg er wel voor dat je de juiste stofzuiger gebruikt. Dat maakt immers een wereld van verschil voor de luchtkwaliteit in huis.

Het kan beter!

Onderzoek wijst uit dat het beter kan met de lucht in onze woning. Zeker nu we meer uren – en vaak ook met meer gezinsleden samen – thuis doorbrengen. Met een paar goede gewoontes kun je gelukkig al heel wat positiefs bijdragen aan de kwaliteit van de lucht die jij (en je gezin) elke dag inademt. Er bestaan ook heel wat uitstekende luchtreinigers die daarbij een handje kunnen helpen. Daarom is het extra belangrijk dat je al die inspanningen niet onderuithaalt door ‘onverantwoord’ te stofzuigen.

Met een luchtreiniger krijg je schonere lucht in huis.

Kijk verder dan broodkruimels

Natuurlijk wil je schone vloeren. Daar komt immers uiteindelijk de meerderheid van de vuil- en stofdeeltjes die in de lucht zweven, terecht. Om te verhinderen dat die weer je binnenhuislucht in komen, moet je die vloeren dus met een zekere regelmaat stofzuigen. Daarbij is het belangrijk dat die stofzuiger meer opzuigt dan enkel broodkruimels, een suikerkorrel of het grof zand dat je hond uit de tuin meebrengt. De kans dat die door tocht of ventilatie weer in je binnenlucht opwaaien, is gering. Dit vuil vormt ook niet echt een rechtstreekse bedreiging voor je gezondheid.

Je stofzuiger moet in staat zijn om ook de meest fijne vuil- en stofdeeltjes te verwijderen.

Klein, fijn en gevaarlijk

Neen, naast dit ‘grof’ vuil moet je stofzuiger in staat zijn om ook de meest fijne vuil- en stofdeeltjes te verwijderen. Een stofmijt zie je niet met het blote oog. Schimmelsporen, pollen of andere, mogelijk allergieopwekkende deeltjes zijn nog eens honderd keer kleiner. Ze zijn ook heel wat minder onschuldig dan die halve cornflake of die aarde die de kat uit de plantenpot haalde. De grootste bedreiging voor de kwaliteit van de lucht die jij en je gezin dagdagelijks thuis inademen zit in die kleinste, nagenoeg altijd onzichtbare deeltjes. Die wil je dus van je vloeren en op die manier uit je binnenlucht.

Doe niet aan zelfsabotage

Efficiëntie in het verwijderen van de kleinste vuil- en stofdeeltjes van je vloeren is dus een must. Maar dat houdt enkel steek als achteraf geen deel van die kleinste deeltjes weer je woninglucht ingeblazen worden. Daarom moet een goede stofzuiger niet enkel sterke prestaties neerzetten als het om zuigkracht gaat, maar moeten die hand in hand gaan met een even sterke filtratie. Anders ben je die fijnere stof- en vuildeeltjes niet aan het verwijderen, maar aan het verspreiden.

Luchtreiniger en stofzuiger: één front

Wie schone lucht dus even belangrijk vindt als schone vloeren, kiest zijn of haar stofzuiger niet puur op schoonmaakprestaties ‘op de grond’. Dyson, die ook uitstekende luchtreinigers maakt, weet dat er werk is aan de luchtkwaliteit in huis en dat merk je aan de nieuwe Dyson V15 Detect Absolute-steelstofzuiger. Die beschikt onder andere over een laser die al heel wat van het anders onzichtbare stof onthult. Een sensor laat precies zien hoeveel (fijne) vuil- en stofdeeltjes je uit je omgeving haalt, en een sterk filterdesign zorgt dat die daar ook uit blijven.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()