Menu
Terug

Een slim huis is efficiënt

15 november 2021

Een echt slim huis kan niet alleen meer dan je denkt, maar kan dat vaak ook beter. Met een druk op de knop, door er simpelweg luidop om te vragen en in sommige gevallen zelfs zonder jouw tussenkomst. En het doet dat bijna altijd een beetje sneller en preciezer.

Gebruiksgemak

In een slim huis liggen comfort en efficiëntie dikwijls dicht bij elkaar. Je smartphone van je nachtkastje nemen om er die vergeten terraslamp mee uit te doen, dat is comfortabel. Met een duimdruk alle lichten in je woning kunnen uitschakelen, valt dan weer eerder onder de noemer efficiëntie. Stel: je staat in de keuken tot aan je ellebogen in het pizzadeeg, wanneer er wordt aangebeld. Je vraagt luidop om de microfoon van je deurbel te activeren, hoort wie het is en kan die vervolgens met een stemcommando makkelijk binnenlaten. Comfortabel én efficiënt.

Huis op zak

Eind jaren ‘90 waren de ‘kenners’ er heilig van overtuigd dat elk slim huis helemaal vanuit een centraal geplaatst paneel bediend zou worden. Dat leek toen indrukwekkend … tot tablets en smartphones opdoken. Die deden alles wat die panelen beloofden, deden meer en deden dat beter. Vandaag zijn de tablet, meer nog de smartphone en alsmaar vaker ook de smartwatch een sleutelonderdeel voor het bedienen, monitoren en updaten van je slimme huis. Met een app voor je verlichting, een andere voor je hele beveiligingssysteem, een voor muziek, je verwarming, …

Bediening

Alles wordt netjes samengebracht en is altijd en overal te bedienen met weinig meer dan een druk op een aanraakscherm. In heel wat gevallen hoeft zelfs dat al niet meer. Via smartspeakers, digitale assistenten als Siri, Alexa, Google Assistant en Cortana, of gewoon met de stemgeactiveerde features van je smartphone kun je er ook gewoon om vragen. Dat is handig als je de handen vol hebt of je die smartphone niet onmiddellijk binnen handbereik hebt. En als we heel eerlijk zijn: het is ook makkelijk wanneer die smartphone wel binnen handbereik ligt. Misschien heb je nog enkele voorzichtige reserves tegenover een huis dat luistert, maar een huis dat gehoorzaamt went heel snel.

Eén familie

Nog efficiënter wordt het wanneer niet enkel je hele binnen- en buitenverlichting onder één bediening zit, maar dat die op zijn beurt gelinkt is aan je beveiligingsinstallatie en misschien ook nog aan andere systemen. Stel je voor: je gaat de deur uit en doet in een beweging alle lichten uit, activeert je alarmsysteem en draait de verwarming omlaag. Dat is vandaag al perfect mogelijk.

Het belooft nog beter te worden wanneer in de nabije toekomst al die afzonderlijke systemen steeds vaker onderling verbonden zullen zijn. Zover is het nog niet, maar we zijn goed op weg. Al heel wat fabrikanten maken hun toestellen en slimhuisoplossingen compatibel met overkoepelende systemen en apps. In bijna alle gevallen ook met mobiele besturingssystemen zoals iOS en Android. Want gemak en efficiëntie gaan dan wel moeiteloos samen, een dozijn verschillende afstandsbedieningen doen dat niet.

Zonder omkijken

De ultieme stap in efficiëntie is echter wanneer jij helemaal niets meer hoeft te doen. Dat is niet in alle situaties haalbaar. Soms is het ook niet aangewezen, maar als het kan, maakt het een wereld van verschil. Laten we opnieuw dat ‘wanneer je de deur uitgaat’-scenario van hierboven nemen. In plaats van zelf bij het buitengaan de lichten, het alarm en verwarming te regelen, doet je slimme huis dat voor jou, omdat de sensoren van je beveiligingscamera’s slim genoeg zijn om te weten dat er niemand thuis is. Ook dat is overigens geen toekomstmuziek meer.

Breed begrip

Efficiëntie in een slim huis is dus een heel breed begrip. Van die ene onhandige kabel minder omdat je een film draadloos van je laptop of smartphone naar je tv streamt, tot een slimme thermostaat die letterlijk leert van jouw verwarmingsvereisten en rekening houdt met de seizoenen. Na een korte leerperiode creëert die daar een profiel op jouw maat uit en zonder dat jij nog iets hoeft te doen. Want dat efficiëntie ook hand in hand gaat met energiezuinigheid, leggen we helder uit op de volgende pagina’s.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()