Menu
Terug

Eerste Hulp Bij Hardnekkige Vlekken

24 mei 2019

Wat hebben koffie, smeerolie, rode wijn, kattenbraaksel, gras en bloed met elkaar gemeen? Ze maken vlekken die je heel moeilijk uit kleren, tapijt of zetel krijgt. Moeilijk betekent niet onmogelijk, en met onze tips kan dat ‘moeilijk’ ook nog best meevallen.

Reageer snel

Als je iemand zich ziet verslikken in zijn eten, maak je ook niet eerst je bord leeg voor je hem of haar te hulp schiet. Net zoals bij eerste hulp bij ongevallen is de kans op een goede afloop vaak afhankelijk van de snelheid waarmee je ingrijpt. Heel wat verontreinigende stoffen hebben tijd nodig om zich in vezels vast te zetten. Ook wanneer het textiel in kwestie om droogkuis vraagt, alleen gebruik je dan liever geen schoonmaakmiddel en ben je zuinig met water.

De zachte aanpak

Je instinct zegt: zo snel en zo hard mogelijk schuren, wrijven en borstelen. Dat doe je dus liever niet, want de kans is groot dat je de verontreinigende stof alleen maar dieper in de textielvezels werkt. Er is een verschil tussen loswrijven en inwrijven. Ga voor optie A en zorg dat je het doekje, sponsje of de borstel waarmee je werkt, heel regelmatig schoon maakt.

Landinwaarts

Wrijf of borstel altijd van de rand van de vlek naar het midden toe. Wanneer het om een ‘vers gemaakte’ vloeistofvlek gaat, kun je zo verhinderen dat die nog even doorgroeit. Wrijf je van binnen naar buiten - en geef toe, je hebt het vast zelf al ervaren - dan maak je de vlek vaker wel dan niet groter. Dat is heel frustrerend en contraproductief … en écht frustrerend.  

EHBV-kist en -hulplijn

Net zoals je pleisters, ontsmettingsmiddel en hoofdpijnpillen in huis hebt, kan het geen kwaad om een paar vlekkenbestrijders in je berging op stand-by te hebben staan. Daarnaast doe je wat iedereen vandaag de dag doet in crisissituaties: je gaat online voor tips rond het verwijderen van heel specifieke vlekken. Ben je het Engels machtig, dan moet je zeker de Clorox myStain-app uitchecken. 

Volautomatische operatiekamer

Onderschat je wasmachine niet. Met nieuwe technologieën die het wasmiddel dieper dan ooit in de vezels doen doordringen en in sommige gevallen zelfs automatisch het type vuil detecteren, is dit toestel net zoals de moderne geneeskunde vandaag in staat tot wonderen. Speel bij gevaarlijke vlekken wel op veilig en laat het slachtoffer solo door zo’n wascyclus gaan. Geen reden om andere patiënten te besmetten. 

Preventie helpt

Oké, dit is minder van toepassing op kleding en meer op zetels en tapijten, maar je kunt die (laten) behandelen met een coating die vloeistof - en dus vaak ook vlekken - afstoot. Een coating die om de zoveel tijd opnieuw moet worden aangebracht. Voor sommige kleding, zoals jassen, schoenen en laarzen uit leder of daim, is er wel zo’n coatingoptie.

De witte vlag

Weet wanneer je moet opgeven. Wanneer de patiënt elke kans op reanimatie voorbij is en die witte vlag nooit of te nimmer meer wit genoemd zal kunnen worden. De stelregel daar is in de meeste gevallen niet zozeer de aard van de vlek, als wel de omvang. Wanneer een vlek te groot is, dat laten we het aan jouw gezond verstand over.