Menu
Terug

Energie besparen: zo doe je het

12 april 2018

Wat minder geld uitgeven, dat is wellicht een van de vaakst gemaakte voornemens. Goed nieuws: in plaats van goedkoper te eten, minder op stap te gaan of je kledingbudget in te perken, helpt Mediazine je in te zoomen op je energieverbruik. Geld én energie besparen zonder dat je dat veel moeite kost, van een win-win gesproken!

Dat je energiefactuur langzaamaan stijgt, heeft inderdaad te maken met de energieprijzen die de lucht in gaan. Maar dat betekent niet dat je niets kan doen om flink te besparen. Ga je verhuizen, dan kan je meteen met een propere lei beginnen. Blijf je precies waar je bent, geen probleem: want ook zonder grote investeringen kan je moeiteloos inpikken in ons stappenplan.

Stap 1: Kijk naar het energielabel

Ga je naar de elektronicawinkel om je nieuwe woning te vullen of zijn je apparaten simpelweg aan een update toe, kan je al tientallen – zelfs honderden – euro’s besparen door oplettend te shoppen. Wat bedoelen we hiermee?  Wel, het Europese energielabel dat fabrikanten van televisies, wasmachines, droogtrommels, vaatwassers, lampen, koelkasten, vriezers, enzovoort verplicht moeten vermelden, geeft je heel wat belangrijke informatie mee. Kortom: hoe groener de kleur van het certificaat, hoe minder dat het apparaat verbruikt. En hoe beter voor je portefeuille dus!

Energie besparen: kijk naar het energielabel

Concrete tips:   
Kies voor toestellen met energiebesparende kenmerken
Kies voor ledlampen in plaats van halogeenlampen
Koop je een wasmachine of droogtrommel, kies voor het juiste vulgewicht
Kies indien mogelijk voor slimme toestellen die zelf hun energieverbruik meten
Houd bij toestellen zoals vaatwasmachines of wasmachines ook het waterverbruik in de gaten

Energie besparen: dag of nachttarief

Stap 2: Dag- of nachttarief?

In België kan je de elektriciteitsmeters in twee groepen opdelen: diegene met uitsluitend dagtarief en die met een dag- en nachttarief. Wat houdt dit in? Wel, die eerste categorie betaalt 24 op 24 eenzelfde bedrag per verbruikte eenheid elektriciteit. De tweede groep betaalt overdag meer en ’s nachts minder. Het is dus best belangrijk om goed na te gaan welke oplossing het best bij jou past, want overschakelen in helemaal niet zo moeilijk.

Tip!

Heb je dag- en nachttarief en wil je zoveel mogelijk besparen, kies dan voor toestellen die je kan programmeren. Zorg dan bijvoorbeeld voor een vaatwasser, wasmachine en droogkast die ’s nachts aan de slag gaan.

Stap 3: Beperk je sluimerverbruik

Er zijn heel wat mazen in het net van je energieverbruik, neem nu het beruchte sluimerverbruik. Dit is de energie die toestellen opeisen terwijl je ze helemaal niet gebruikt. Denk dan aan het stand by-lampje van je televisie, je computer die in slaapstand staat of de oven én microgolf die je vertellen hoe laat het is. Om je een idee te geven wat al die kleine – en trouwens overbodige – dingen je kosten: reken maar een flinke 10 procent van je energiefactuur. Wat?! Jawel, je las het goed. Dat ovenklokje is goed voor 4 euro per jaar, je televisie 15 euro en je computer 33 euro. Twee keer nadenken voor je alles zomaar in het stopcontact laat zitten, niet?

Energie besparen: beperk je sluimerverbruik

Stap 4: Gebruik je toestellen slim

Nu je weet hoe groot de schade van sluimerverbruik is, is het hoog tijd om dat concreet én budgetvriendelijk aan te pakken. Slimme stopcontacten kosten haast niets meer in vergelijking met jaren geleden en ze maken je woning bovendien nog een pak veiliger. Ooit al gehoord van een huis dat afbrandde door een aangesloten koffiezetapparaat? Wij ook. Met een slim stopcontact dim je vergeten lampen vanop het werk of vakantie en zet je met een klik op de knop alle toestellen met hun stiekeme stroomlekjes uit.

Energie besparen: de ideale temperatuur

Stap 5: De ideale temperatuur

Inderdaad, je verbruikskosten bestaan uit meer dan alleen elektriciteit. Voor heel wat van ons is er ook de gasfactuur, de jaarlijkse mazoutrekening of een flinke investering in een zonneboiler. Wat je ook gebruikt om je woning te verwarmen: het heeft altijd zin om te investeren in een slimme thermostaat. Hij meet je verbruik op het moment dat je naar het schermpje kijkt en zal er zelf voor zorgen om het zo gezellig mogelijk te maken met zo min mogelijk energie. Heerlijk toch, zo eenvoudig geld besparen?

Enkele verrassende TIPS van onze redactie:

  • Gebruik je de droogtrommel, doe dat dan aan de lopende band. Hierdoor koelt de droger tussen twee gebruiksbeurten niet af en verbruikt hij minder energie.
  • Poets de luchttoevoer van je oven regelmatig én grondig. Doe je dat niet, dan wordt je oven vaak te fel verwarmd dan nodig en verspil je onnodig energie.
  • Prop je vriezer en ijskast maar goed vol, want dan moeten ze minder lucht koelen én verbruiken ze logischerwijs minder.
  • Houd je van gezelligheid, leg dan een tapijtje over je vloer. Die isoleert je woning extra houdt de warmte goed bij.
  • Wordt je douchewater niet snel warm, zet er dan een emmer onder en gebruik het koude water om je planten van een gezonde dosis water te voorzien.
  • Maak de achterkant van je ijskast regelmatig schoon. Dit is de perfecte plek voor stofpluizen, wat de toevoer van frisse lucht belemmert.
  • Is het kil in huis, spreek dan af met vrienden en geniet van andermans warmte. Op café, bijvoorbeeld!

Kies voor groen, en word beloond!

Wist je dat MediaMarkt en Luminus milieubewuste klanten een duwtje in de rug geven? Wie kiest voor een Greenfix abonnement, dat bestaat uit 100% groene elektriciteit en aardgas dat 100% klimaatneutraal is, krijgt daar tot maar liefst 100 euro aan MediaMarkt waardebonnen bovenop. Interessant? Check dit mooie aanbod hier!

Luminus Greenfix - groene elektriciteit, groen aardgas