Menu
Terug

Genieten van een piekfijn terras! Wij geven tips

06 mei 2020

De kans is groot dat je terras de eerstkomende maanden extra uren zal draaien. Hoog tijd om het piekfijn in orde te zetten, dus. Met deze tips geniet je snel weer van de buitenlucht, gewoon bij je thuis. #wonen #terras #schoonmaken #hogedrukreinigers

1. Niet alle meubelen zijn te redden

Niet iedereen heeft de luxe om de hele terrasinboedel in het najaar binnen of goed beschut van weer en wind te laten overwinteren. Niet alle terrasmeubelen en -items zijn even goed tegen de natuurelementen bestand. Of misschien was deze winterperiode er voor dat zitbankje net eentje te veel. Maak daarom vooraf even stock van die meubels en items die - eventueel na een grondige schoonmaakbeurt - weer een zomer meekunnen en welke aan vervanging toe zijn. Want wat ben je met een mooi terras als je er letterlijk niet kunt zitten? Of met een stralende zon zonder parasol?

terras, poetsen, schoonmaken

2. Maak plaats

Oké, deze tip is makkelijker gezegd dan gedaan voor wie zijn terras niet aan de tuin, maar op het dak of balkon heeft, maar het loont wel de moeite. Maak het terras eerst helemaal leeg. Alles wat je veilig kunt optillen, haal je weg. Het is immers op die moeilijk bereikbare en vaak schaduwrijke plekjes dat het meeste vuil en mos ophopen. In het geval van zo’n balkon of dakterras komt een stevig stuk plastic om alles binnenshuis tijdelijk op te zetten, goed van pas.

terras, poetsen, schoonmaken

3. Check het weerbericht

Elk karwei in de buitenlucht verloopt niet alleen aangenamer, maar gaat ook beter met mooi weer. Kies er dus een mooie dag uit en wil het weerbericht niet mee, dan stel je het schoonmaken van je terras beter een dag of langer uit. Onder een warme zon ziet alles er schoner uit, maar poetswater droogt ook sneller op, zodat je alles in geen tijd weer op zijn juiste plek kunt zitten. En zo kun je dat schone terras ook meteen inwijden met een drankje of waarom niet gelijk met de eerste barbecue van het jaar.

4. Hogedruk is goed voor bijna alles

Soms zou je willen dat je zo’n hogedrukreiniger ook gewoon binnen kon gebruiken. Om je badkamertegels, je oven of die aangebrande pan mee te lijf te gaan. Helaas, maar voor je terras is zo’n reiniger wel meestal de ideale oplossing. Je maakt er vloeren van haast elk materiaal mee schoon. Je verwijdert mos en andere aanslag. IJzeren of glazen afrasteringen gaan opnieuw stralen, en je doet er ook heel wat terrasmeubilair en -decoraties in geen tijd als nieuw uitzien. Bijkomend voordeel: je gebruikt minder of helemaal geen milieuonvriendelijke schoonmaakproducten.

5. Kijk uit voor al te hoge druk

De verleiding is groot om met je hogedrukreiniger over elk stuk van je terras heen te gaan. Het gemak, de snelheid en dat quasi instant-resultaat zijn heel aanlokkelijk. Maar soms kun je er meer kwaad dan goed mee doen. Bijvoorbeeld door de beschermende laag van sommige houten of terrasvloeren of -meubels eraf te spuiten. Ook heel wat designmeubels hebben zo’n coating die niet tegen een hogedrukstraal bestand is. Vooraf checken dus en in nagenoeg alle gevallen is het slechts een kwestie van een borstel- of andere accessoire op je hogedrukreiniger te klikken.

terras, poetsen, schoonmaken

6. Stromend water versus water en stroom

We gaan ervan uit dat elk stopcontact, schakelaar of ander elektrisch element op je terras bestand is tegen een stortbui of op een beschutte plek geplaatst is. Let echter toch maar op bij het schoonmaken van je terras. Of je nu met emmer en dweil, met een tuinslang of met een hogedrukreiniger in de weer bent, meestal komt er meer water aan te pas dan wat regendruppels. Kijk dus vooraf na of eventuele afdekklepjes of andere waterproof-systemen de winter overleefd hebben.

terras, poetsen, schoonmaken

7. Vergeet de ramen niet

Deze tip doet minder bij de meeste dakterrassen, maar je tuin- en balkonterras ziet er van binnen maar zo schoon uit als de ramen die je erop laten uitkijken. Overigens, stof en striemen zijn nooit zo zichtbaar als in de stralen van een lente- en zomerzon. Dus doe jezelf een ‘plezier’ en geef ze in deze periode regelmatig een beurt. Dat kan gewoon met een spons en zeemvel, maar er zijn ook enkele handige toestellen die dat snel, zonder strepen en zelfs zonder je handen nat te maken, kunnen.

8. Denk alvast aan 2021

Niets zo slim als je door de pijnpunten van dit jaar te laten inspireren om het op orde zetten van je terras volgend jaar nog vlotter te laten verlopen. Misschien dit najaar die meubels wel naar de kelder of garage zeulen. Of investeren in een degelijke beschermhoes. En waarom niet een paar uur van die laatste warme dagen actief doorbrengen met het aanbrengen van een laagje vernis of andere winterbestendige coating van plankenvloer, balustrade of houten meubilair?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()