Menu
Terug

Het kledingetiket ontleed

13 mei 2019

De favoriete trui van je oudste die uit de droogkast komt en zelfs je jongste niet meer past? Kleuren die na het wassen doffer lijken dan de blik van een Temptation Island-verleider? Tja, dat etiket in je kleren zit er niet voor niets. We maken je dan ook graag wegwijs in de symboliek voor een schone en vooral veilige wasbeurt.

Wassen, deel 1: een kwestie van bollen tellen

Vraag een driejarige om een emmer tekenen en de kans is groot dat hij met het symbool voor wassen op het etiket van je kleding komt aanzetten. Een rudimentair teiltje met een kronkellijn voor het verdacht turbulente wateroppervlak.

Staat er een kruis door die emmer, dan houdt het daar al op en verwijzen we je naar de droogwasopties iets verderop. Zie je een half in die emmer ondergedompelde hand, dan betekent dat handwassen. Is dat niet het geval, dan hangt de bescherming van je wasgoed af van hoe goed je bolletjes kunt tellen. Geen paniek, het zijn er nooit meer dan zes. Geen bollen wil zeggen dat je het mag wassen hoe je wilt. 1 bol betekent dat het kledingstuk bij maximaal 30° C gewassen mag worden. 2 bollen = 40° C, 3 bollen = 50° C, 4 bollen = 60° C, 5 bollen = 70° C en 6 bollen = 95° C.

Wassen, deel 2: kan jij morsecode?

Staat er een streepje onder die emmer, dan wil dat zeggen dat je kleding behandeld is met een antikreukfinish en geloof het of niet, die doet die kleding extra hard kreuken wanneer je ze te warm wast. Lees dat streepje als een bolletje. Dat klinkt als morsecode, daarom in het Nederlands: maximum op 30° C wassen. Twee streepjes? Dan mag je tot 40° C gaan en is een zachter wasprogramma aangeraden.

Strijken: zoals Pacman

En daarmee bedoelen we dat je ook hier de bollen volgt. Deze keer staan die vrij helder in een gestileerde versie van grootmoeders strijkijzer afgebeeld. Is dat een strijkijzer zonder meer (lees: zonder bollen), dan mag je het op elke temperatuur strijken. 1 bol staat voor strijken op een lage temperatuur, 2 bollen voor medium en 3 voor de hoogste temperatuur.

Strijken vraagt dan wel heel wat meer inspanning als machinewassen, maar je hoeft er in ieder geval niet zo ver voor te kunnen tellen.

Drogen: het ronde vierkant

Drogen heeft als symbool een vierkant gekregen en bij machinedrogen staat daar nog een cirkel in. Waarschijnlijk omdat die driejarige van hierboven nog nooit van een droogkast gehoord had. En heel eerlijk: wij waren niet veel verder dan dat vierkant gekomen. Ook bij machinedrogen keren de bolletjes terug en ook hier zijn dat er drie voor drogen bij lage, medium en hoge temperaturen. Is de hele cirkel ingekleurd, dan droog je zonder warmte.

Ook de streepjes geven present. Met 1 streepje voor drogen bij lage temperatuur en bij 2 streepjes kies je voor een delicaat programma. Staat er een kruis door, dan betekent dat niet machinedrogen. Maar zover was je waarschijnlijk al. Staat er een vierkant zonder cirkel erin, maar met een horizontaal streepje, dan wil dat zeggen dat je het kledingstuk liggend moet drogen. Zijn dat drie verticale streepjes, dan mag de was opgehangen worden.

Wit, witter, witst

Zie je een driehoek op het kledingetiket, dan vertelt die je welk soort bleekmiddel je mag gebruiken en of je überhaupt bleekmiddel mag gebruiken. Vaak doe je dat niet rechtstreeks, maar zit dat bleekmiddel in je wasproduct. Een lege driehoek zegt je dat je met een gerust geweten elk wasproduct of bleekmiddel mag gebruiken.

De driehoek met diagonale lijnen lijkt gesponsord door een bekend sportmerk, maar zet je aan tot het nakijken of er een bleekmiddel op chloorbasis in je wasproduct zit. Zo ja, haal er dan een zonder in huis. Een volledig ingekleurde driehoek met ook nog eens een kruis doorheen, zegt dat het kleding stuk aan een acute allergie voor elk soort bleekmiddel lijdt.

Droogkuis: handsfree

Ah, droogkuis, de favoriete wasmethode voor iedereen die de kleding in kwestie niet bij de droogkuisdienst moet afzetten en weer ophalen. Droogkuis wordt voorgesteld door een cirkel. En we hoeven je dan waarschijnlijk ook niet uit te leggen wat zo’n cirkel met een kruis erdoor betekent.

In die cirkel kan ook nog een P of een F staan, maar tenzij je zelf de trotse eigenaar van zo’n droogkuisdienst bent, moet je helemaal niet weten dat die P betekent dat je geen tetrachloretylene mag gebruiken en dat bij zo’n F enkel oplosmiddel op basis van petroleum is toegelaten.