Menu
Terug

Hoe haal jij voordeel uit het nieuwe energielabel voor huishoudtoestellen?

02 april 2021

Op 1 maart 2021 werd het energielabel voor heel wat huishoudtoestellen aangepast. Wat is er precies veranderd? Waar staan die symbolen, cijfers en lettercodes voor? Maar vooral: hoe doe jij daar je voordeel mee?

Sinds 1 maart …

… is er een nieuw energielabel voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, diepvriezers en koelkasten. De makkelijkste manier om dat nieuwe label in één oogopslag van het oude te onderscheiden, is de QR-code. Daarnaast valt ook op dat de A+++, A++ of A+ is ingeruild voor een uniforme A tot G-schaal. Al wat je over het nieuwe energielabel moet weten, lees je op dit handig overzicht. Hieronder gaan we wat dieper in op hoe je dat label moet lezen om de voor jou beste aankoopbeslissing te maken.

energielabel

Eerst en vooral

De ‘oude’ energieklasseschaal van A tot G was al enige tijd ingehaald door nieuwe, op duurzaamheid gerichte technologieën in huishoudtoestellen. Haast elk toestel scoorde een A. De beste doen het inmiddels zelfs veel beter dan vereist voor een A+++. Goed om te horen, maar dat maakt dat we een nieuwe label nodig hadden. En dat doet meer dan enkel die schaal hertekenen. Het helpt je om nog makkelijker in te schatten hoe water- en energie-efficiënt elk toestel is. Kwestie van zowel het milieu als je huishoudbudget in balans te houden.

energielabel

Oud versus nieuw

Ook al zal je in de winkel nog wel even toestellen zien met het oude label of met het oude én het nieuwe, toch heeft vergelijken weinig zin. De nieuwe labels zijn immers gebaseerd op een nieuwe testmethode voor toestellen. Het kan gebeuren dat een toestel met A+++ een nieuw label B of zelfs E krijgt. Dit wil niet zeggen dat het plots minder energiezuinig is. Die zuinigheid en efficiëntie blijven hetzelfde, het is enkel het label dat verandert en je meer relevante informatie geeft.

Koelkasten

Die nieuwe energieklasseschaal van A tot G (zonder plustekens dus) is het belangrijkste dat verandert voor koelkasten, diepvriezers, koel-vriescombinaties en wijnkoelkasten. Daaronder lees je nog steeds af hoeveel het toestel op jaarbasis verbruikt, maar daarbij werden wel betere meetmethodes gebruikt. Verder zie je nog de inhoud van het toestel. Je ziet ook hoe luid het is, maar omdat een geluidsniveau van 38 decibel de gewone mens weinig zegt, krijg je daar nu een extra score bij. Die gaat van A (stilst en dus best) tot en met D (minst goed).

Vaatwassers

Omdat niet in elk huishouden de vaatwasser even veel ladingen draait, lees je bij deze toestellen onder de energieklasse af hoe veel kilowattuur ze verbruiken per honderd afwasbeurten. En dus niet langer het geschatte verbruik per jaar. Verder zie je de capaciteit van je afwasmachine wanneer je het eco-programma draait, hoeveel liter water je bij datzelfde eco-programma verbruikt en hoe lang dat programma erover doet. Tenslotte krijg je nog mee hoe luid het toestel is en krijgt dat geluidsniveau ook nog een A tot D-klasse toegewezen.

energielabel

Wasmachines

Ook het aantal wasladingen per jaar verschilt van gezin tot gezin. Daarom is het stroomverbruik van wasmachines uitgedrukt in honderd wasbeurten. Daaronder lees je op het nieuwe label ook de capaciteit van het toestel (in kg) bij een eco-programma op 40°-60° Celsius , met ook de duurtijd van dat programma en hoeveel liter water het gebruikt. Het geluidsniveau wordt in decibel uitgedrukt en in een klasse van A tot D gekaderd. Tenslotte krijgt ook de droog- en centrifugefase een efficiëntieklasse toegewezen. Die gaat van A tot en met G.

energielabel

Was-droogcombinatie

Het nieuwe energielabel van een was-droogcombinatie ziet er complex uit, maar dat valt best mee. Aan de linkerzijde lees je af hoe het toestel presteert wanneer je het voor een was- én droogbeurt gebruikt. Aan de rechterzijde zie je de prestaties wanneer je het enkel als wasmachine inzet. Dat maakt immers een verschil uit in energieklasse, capaciteit, duurtijd en waterverbruik.

QR-code

We zeiden al dat je het nieuwe label het makkelijkst herkent aan de QR-code. Doe je de moeite om die met je smartphone te lezen, dan krijg je daar nog eens alle informatie over de energie- en andere efficiëntie van je specifieke toestel en model opgelijst door een onafhankelijke instantie.

Jij wordt bedankt

De energielabels laten jou makkelijker tussen verschillende toestellen vergelijken. Op die manier worden fabrikanten aangezet om het efficiënter, beter en zuiniger te doen. Dat heel wat vergelijkende elementen van het nieuwe energielabel naar een eco-setting of -programma verwijzen, is niet toevallig. De Europese Commissie schat dat de jaarlijkse energiebesparing dankzij deze nieuwe labels tegen 2030 zo groot zal zijn als het jaarlijkse stroomverbruik van Hongarije. Jouw keuze draagt daar dus een steentje toe bij!

energielabel
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()