Menu
Terug

Hoe kies je het ideale koffietoestel voor jou?

13 maart 2019

De keuze in koffietoestellen is er de laatste jaren behoorlijk groter op geworden. Met grote verschillen in hoe ze werken en wat ze allemaal kunnen. Wij leggen je helder uit hoe je het toestel kiest dat perfect aansluit op jouw koffievoorkeur en -verwachtingen.

De thuisbarista

Je bent een absolute koffiefijnproever en -kenner. Je wilt zowel jezelf als je gasten de ultieme koffiebeleving voorschotelen. Je hebt een mening over de subtiele smaakverschillen tussen bonen van Ethiopische, Jamaicaanse en Columbiaanse origine. Je bent vertrouwd met het samenspel van waterdruk, temperatuur, maalstanden, sterkte en dosering. Meer nog, je wilt de volledige controle over elk onderdeel van het procedé. Kortom: je bent een terecht veeleisende thuisbarista.

Goed nieuws: vandaag zijn de toestellen die aan deze wensen tegemoetkomen niet langer gereserveerd voor koffiebars en speciaalzaken. Je vindt ze meestal in de hogere prijsklasse, maar zijn haast niet van hun professionele tegenhangers te onderscheiden. Wel fijnproever, maar absoluut geen barista-ambities? Eenmaal deze toestellen je kopje koffie naar jouw precieze wensen hebben aangeleerd, bereiden ze dat met een druk op de knop.

Grootverbruiker of gelegenheidsdrinker

Drink je ’s ochtends een espresso voor je naar je werk vertrekt en occasioneel ’s avonds nog eentje na je avondeten? Dan kies je voor een ander toestel dan een gezin van koffieliefhebbers met allemaal een andere favoriete koffiespecialiteit. Het heeft dus geen of juist wel zin om voor een toestel te gaan dat meerdere kopjes uit een waterreservoir puurt, zich beperkt tot drie koffievariëteiten of er negen en meer aanbiedt.

Wissel je graag af tussen verschillende koffiespecialiteiten en tel je daaronder een aantal koffies met melk en/of melkschuim? Dan kies je uiteraard liever voor een toestel dat die optie ingebouwd heeft. Er bestaan modellen met een pijpje waarmee je de melk zelf apart opschuimt. Voor nog meer gebruiksgemak ga je misschien nog liever voor een toestel met een geïntegreerd melksysteem dat een latte of cappuccino met een druk op de knop schenkt.

Kies je systeem

Bonen die à la minute gemalen worden, gemalen koffie en capsules. Kort door de bocht zijn dat de systemen waarin je de overgrote meerderheid van de koffietoestellen kunt onderverdelen. Ze hebben elk hun eigen troeven, gebruiksgemak en prijskaartje. Een klein aantal toestellen verenigt twee van die systemen, maar dat is eerder uitzonderlijk.

Bonen geven je de meeste controle over zowel de koffiekeuze als het zetproces, maar bij vele volautomatische toestellen maakt dat het zetten van een perfecte espresso of latte machiato er niet complexer op. Bij capsules en pads staat gebruiksgemak voorop, met de garantie dat je altijd precies je beproefde smaak en sterkte krijgt. Je bent daarbij wel gebonden aan een bepaald assortiment, maar dat is in bij beide systemen groot en divers genoeg. Capsules zijn beduidend duurder dan pads, maar houden het aroma beter vast.

Filterkoffie: terug van nooit weggeweest

Twee decennia geleden schepte nagenoeg elk Belgisch gezin gemalen koffie in een filter en liet de percolator daarna zijn ding doen. Ook al lijkt die filterkoffie de laatste tijd wat in de verdringhoek gemanoeuvreerd, toch blijft deze koffiezetmethode nog steeds enorm populair. Er is zelfs een merkbare heropwaardering van deze methode om koffie te zetten aan de gang. De betere barista biedt ze steeds meer aan, vaak onder de hippere benaming ‘slow coffee’.

 

De filterkoffie van vandaag is dan ook die van gisteren niet meer en enkele toestellen laten zelfs toe om er espresso en filterkoffie mee te zetten. Dus wie aan een waaier van koffievariëteiten of zo’n cremalaagje helemaal geen boodschap heeft, is zo’n filterkoffiemachine het perfecte toestel. Alsook voor wie graag een lekker geurende pot koffie warm heeft staan.