Menu
Terug

IFA-terugblik

Het huishouden van de toekomst
Leestijd minuten
03 november 2017

Dat er op de voorbije IFA nieuwe smartphones, tv’s en (veel) VR te bewonderen was, mag ondertussen duidelijk zijn. Maar de beurs had ook opmerkelijk veel oog voor wat er in het huishouden van de toekomst staat te gebeuren. Benieuwd hoe we morgen poetsen, koken en ons huishouden organiseren? Wij praten je bij!

Klein feestje

Dit jaar vierde de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn een kleine verjaardag. Het was exact tien jaar geleden dat de deuren van deze beurs werden opengezet voor keuken- en huishoudtoestellen, in het vakjargon ‘witgoed’ genoemd. Tot en met 2006 was de beurs voorbehouden voor audio, video en mobiele apparaten. Vandaag kunnen we ons een IFA-beurs niet meer voorstellen zonder de allernieuwste toestellen die je leven aangenamer maken. Lees snel verder en ontdek de laatste trends op vlak van huishoudtoestellen. 

Zuinig met energie

Grote en kleine huishoudtoestellen springen steeds zuiniger om met energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En het einde van die evolutie is nog niet in zicht: elke nieuwe generatie verbruikt weer net iets minder energie, zonder dat ze minder goed presteren. Een ultrazuinige stofzuiger maakt je tapijt even goed schoon als een stroomslurpend exemplaar van tien jaar oud - of zelfs beter. Wasmachines en vaatwassers hebben ook minder water en wasmiddel nodig om je was en vaat schoon te maken

Terugblik op IFA: robotstofzuiger

Over stofzuigers gesproken: hier zien we op de IFA drie trends. Eén: robotstofzuigers worden steeds veelzijdiger. De Ecovacs Deebot Ozmo bijvoorbeeld, heeft een waterreservoir aan boord. Bij hardnekkig vuil maakt hij een microvezeldoekje nat en gaat die plek dan voorzichtig schoondweilen. Twee: draadloze stofzuigers zijn in opmars. Dankzij verbeteringen in de batterijtechnologie houdt de batterij in de Samsung POWERstick Pro het met een volle lading ruim veertig minuten vol, wat volstaat om een normale woning te stofzuigen. En drie: stofzuigers worden steeds stiller. De Dyson Light Ball kreeg een nieuwe motor en verbeterde akoestische isolatie, waardoor hij veertig procent stiller is dan het vorige model.

Terugblik op IFA: slimme ovens

Slimmer via apps

Steeds meer huishoudapparaten werken samen met je smartphone of tablet. Via de bijhorende app kun je de status van het toestel bekijken - controleer bijvoorbeeld vanuit je luie zetel of de wasmachine in je bijkeuken al klaar is met het programma. De app zal je ook verwittigen wanneer er een onderhoud of herstellingen nodig zijn. In de keuken worden steeds meer ovens en keukenrobots gelinkt aan een app met recepten. De app geeft je een overzicht van alle ingrediënten die je nodig hebt voor een heerlijke tarte tatin, gidst je stap voor stap bij het bereiden ervan, en stelt de oven automatisch in op het juiste programma en duur.

Ook kleinere keukentoestellen worden slimmer. De Krups Cook4me+ bijvoorbeeld bevat maar liefst 150 recepten (van aperitiefhapje tot nagerecht), waarvan honderd op minder dan tien minuten klaar zijn. Op het aanraakscherm krijg je stapsgewijze instructies, zodat je risotto of chocolademousse altijd lukt. Ook Bosch toonde een nieuwe multicooker met meer dan honderd recepten.

Praat met je huis

Steeds meer van die slimme huishoudapparaten kun je bedienen door er tegen te praten. De ruggengraat van het systeem is een slimme digitale assistent, zoals Amazon Alexa, Google Voice Assistant, Apple Siri of Microsoft Cortana. Die registreert de commando’s die je uitspreekt en geeft ze door aan het juiste apparaat. Amazon heeft hier een voorsprong opgebouwd dankzij de slimme Amazon Echo. Dat is een woonkamerluidspreker met ingebouwde microfoon. Meer dan dertig toestellen op de IFA werkten al samen met Alexa.

Terugblik op IFA: bestuur huishoudtoestellen via apps

Alles zien

Twee jaar geleden stelde AEG in Berlijn een oven met ingebouwde camera voor, zodat je het bakproces kunt volgen. Dit jaar pakte Haier uit met de Link Cook Series-koelkasten. Deze hebben een camera aan boord waarmee je van op afstand de inhoud kunt bekijken. Voor je naar kantoor vertrekt kun je controleren of er nog melk in de koelkast staat, zodat je indien nodig nog snel boodschappen kunt doen op weg naar huis. Slimme software zorgt ervoor dat de koelkast zelf recepten voorstelt op basis van de inhoud. Ga je akkoord met die suggestie, dan zorgt het U+ Smart Home Platform van Haier ervoor dat de oven automatisch ingesteld wordt.

Terugblik op IFA: Miele dialog oven

Beter koken

Het gebeurt niet zo vaak dat er een compleet nieuwe manier om eten te bereiden ontdekt wordt. Op de IFA van dit jaar was de Miele Dialog-oven daarom een van de blikvangers. Hij lijkt op een conventionele oven, maar gebruikt elektromagnetische straling met een hoge frequentie die diep in de voedingswaren doordringen. Antennes in de oven registreren hoeveel energie de voeding al geabsorbeerd heeft, en de oven past de bereiding daaraan aan.

De demonstraties op de Miele-stand waren ronduit spectaculair: een stuk vis werd in een hol ijsblok gelegd en ging zo de oven in. Na een paar minuten was de vis perfect gaar - en warm - terwijl het ijs niet gesmolten was. Een bakplaat met een mooi stuk vlees, aardappelen en rauwe groenten ging de oven in. De Miele Dialog herkende de ingrediënten en zorgde ervoor dat ze allemaal de gepaste hoeveelheid energie kregen - het vlees was perfect sappig, de aardappelen gaar en de groentjes lekker al dente.

Kunst met koffie

Koffieautomaten voor thuis worden slimmer en veelzijdiger, zodat je thuis even goede koffie kunt drinken als in de hipste koffiebar. Het SensoFlow-systeem in de Bosch Verocup garandeert dat elke kopje gezet wordt met de ideale temperatuur (tussen 90 en 95 graden Celsius); de MilkMagic Pro-technologie in dat toestel zorgt voor perfect gestoomde melk. Ben je jaloers op de mooie tekeningen die een getraind barista op een kopje koffie tevoorschijn tovert? De Nespresso Creatista Plus maakt niet alleen perfecte koffiebereidingen zoals cappuccino, latte en flat white, maar bekroont die ook nog eens met een fraai stukje latte art.

Terugblik op IFA: slimme koffie automaten

Sneller wassen

Wassen gaat steeds sneller en efficiënter. Samsung toonde zijn nieuwste wasmachines die uitgerust zijn met de Quickdrive-technologie. Daarbij is de achterwand van de trommel uitgerust met vinnen die in de tegenovergestelde richting als de trommel draaien. Daardoor wordt de wastijd zowat gehalveerd: op een half uurtje is een volledig wasprogramma afgewerkt. Sharp toonde een was-droogcombinatie die slechts een half uur nodig heeft voor een halve kilogram was, en slechts een uurtje voor twee kilogram. Fabrikanten denken ook aan consumenten die op een klein appartement wonen. De Haier Super Drum-was-droogcombinatie is slechts 46 centimeter diep, maar kan makkelijk tien kilogram was aan. Een andere aanpak was te zien bij Haier: de Hisense Triple heeft een grote trommel voor normaal wasgoed en twee kleine trommels voor bijvoorbeeld sokken en ondergoed.

Terugblik op IFA: wasmachine instellen via een app

Slimmer wassen

Nieuwe technologie helpt ook om vlekken te verwijderen. De AEG Ultrasonic Stain Remover Pen stuurt trillingen door je wasgoed, waardoor vlekken deeltje per deeltje losgemaakt worden uit de vezels. Siemens en Bosch toonden een prototype van de X-pect, een handheldscanner. Als je hiermee een vlek scant, vertelt de bijhorende app je welke soort vlek het is en hoe je die het best kunt schoonmaken. De X-Pect zal in de toekomst nog meer kunnen: als je er een stuk fruit of groente mee scant, kom je te weten of het al rijp is, en hoeveel vet en suiker erin zit. Voorlopig nog toekomstmuziek, maar over een paar jaar misschien bij jou in de keuken?

Wat is jouw favoriete nieuwigheid?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()