Menu
Terug

In zeven stappen de ideale koffie zetten doe je zo

20 oktober 2021

Wist je dat koffie bestaat uit maar liefst achthonderd geur- en smaakstoffen? In vergelijking: in wijn zitten er gemiddeld zo’n vierhonderdtal. Bij koffiezetten heeft elke stap in het proces een impact op welke smaken en geuren vrijkomen. Barista Simon Lootens deelt zijn ideale aanpak.

Stap 1: Koop de juiste bonen

Koffie die je in de supermarkt terugvindt, is vaak al maanden geleden geroosterd. “Dat is een gemiste kans”, vindt Simon. “Want dan verliest ze aan aroma en zijn heel wat oliën in de koffie al geoxideerd.” De oplossing? “Verse en ambachtelijk gebrande koffiebonen kopen. In België zijn er ruim honderd verschillende koffiebranders die de slow roast-methode toepassen. Je koffie krijgt dan de nodige tijd om zijn smaken volledig te ontwikkelen.”

Verse en ambachtelijk gebrande koffiebonen kiezen is de eerste stap voor een goeie koffie.

Stap 2: Maal koffiebonen vers

“In koffiebonen zitten honderden aroma’s die tijdens het malen vrijkomen”, vertelt Simon. Volautomatische koffieapparaten bevatten vaak al een geïntegreerde koffiemaler. “Drink je vaker filterkoffie? Dan is een koffiemolen zeker een goede investering. Koop er liefst eentje met maalschijven in plaats van een exemplaar met een enkel mes.”

Door water van goede kwaliteit te gebruiken, til je je koffie naar een hoger niveau.

Stap 3: Gebruik het juiste water

Koffie bestaat voor 98 procent uit water. Door water van goede kwaliteit te gebruiken, til je je koffie naar een hoger niveau. “Als je water niet lekker is om te drinken, is het ook niet geschikt om koffie te maken.” Bovendien kunnen hoge kalkconcentraties ook je toestel beschadigen. “Je kunt dat oplossen door je water voor gebruik te filteren.”

Stap 4: Volg een recept

Een recept volgen om koffie te zetten? “Barista’s gebruiken net zoals patissiers bij voorkeur een weegschaal om hun ingrediënten af te wegen.” Een richtlijn meegeven is moeilijk, want dat hangt af van de dichtheid van je gemalen koffie en het toestel dat je gebruikt. “Doorgaans is dat tussen de 50 en 60 gram per liter, maar voor de zekerheid vraag je dat best na bij je koffiebrander.”

Stap 5: Gebruik geen kokend water

Je koffiebonen zijn al gebrand, dus dat doe je beter geen tweede keer. “Bij kokend water komen voornamelijk bittere aroma’s vrij.” Koffie maken doe je best op temperaturen tussen de 90 en 96 graden Celsius. “Lichte koffie mag op een hogere temperatuur, omdat die iets minder vlot oplost. Bij donker gebrande koffie is het net omgekeerd. Bij te hoge temperaturen lost de koffie heel snel op en zijn de bittere smaken soms overheersend.”

Koffie maken doe je best met water tussen de 90 en 96 graden Celsius.

Stap 6: Giet koffie gelijkmatig

In een volautomatisch espressotoestel gebeurt dat natuurlijk automatisch, maar bij filterkoffie is het wel belangrijk. “Giet je koffie altijd gelijkmatig in je kopje”, legt Simon uit. “Door cirkelvormige bewegingen te maken tijdens het gieten. Op die manier komen de smaken nog beter tot hun recht.”

Genieten van een heerlijk kopje koffie

Stap 7: Reinig je materiaal

Net zoals een kok propere potten en pannen gebruikt voor het bereiden van een maaltijd, moet je je koffiemachines en thermossen grondig reinigen voor gebruik. “Restanten die in je koffiemachine achterblijven, bezorgen je koffie een muffe smaak”, waarschuwt Simon. “Reinig dus op tijd je materiaal met de juiste producten. Zo geniet je op elk moment van een heerlijk kopje koffie.”

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()