Steeds meer mensen vieren op 21 mei de Internationale Dag van de Thee. Hoera! Jawel, thee is tegenwoordig helemaal hot. Het drankje heeft niet alleen een pak voordelen voor je gezondheid, het is ook nog eens een ware delicatesse. Theesommelier van Curiosithee Ann Vansteenkiste deelt vandaag haar tips en tricks over de kunst van thee zetten.
Thee brengt rust
Een wijnsommelier ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er ook sommeliers bestaan die gespecialiseerd zijn in thee? Voor Ann Vansteenkiste, de theesommelier achter Curiosithee in Rumbeke, is thee meer dan een passie alleen. “Voor mij is het kiezen voor een bewustere manier van leven”, vertelt ze. “Ik ben van nature erg chaotisch ingesteld, maar mindfull theezetten en schenken brengt mij tot rust.” Haar hart en ziel kan theesommelier Ann kwijt in haar theepotten. “Je theeblaadjes zien ronddansen in het water”, denkt Ann luidop, “dat kan mij zo een warm en gezellig gevoel bezorgen. Ik moet er spontaan van glimlachen.” Vandaag deelt de theesommelier haar geheimen tijdens het theezetten.
1. Kies voor thee zonder aroma’s
“Als op de verpakking staat dat je thee bestaat uit aroma’s, zelfs natuurlijke aroma’s, dan leg je die beter meteen terug in het rek”, weet theesommelier Ann te vertellen. Aroma’s zijn smaakstoffen die worden toegevoegd en op chemische wijze gemaakt zijn. “Als je een thee amper twee tot drie minuten laat trekken, komen vaak ook alleen de toegevoegde aroma’s vrij, niet de stoffen in de theebladeren die juist een positieve impact hebben op je lichaam.”
Wat je beter doet in de plaats: “Screen de verpakkingen goed, ook in winkels die volop inzetten op natuurlijke en pure producten. Of experimenteer zelf eens met kruiden en bloemen uit je tuin. De vuistregel is: wat je kunt eten, kun je ook infuseren.”
2. Gebruik geen theebuiltjes
Voorgevulde theezakjes zijn een absolute no go voor onze theesommelier. “In de builtjes zitten microplastics en vaak worden de zakjes ook nog eens gebleekt.” Daarbovenop geven de zakjes ook smaak af. “Ik daag iedereen eens uit hun theebuiltje open te knippen, er de thee uit te halen en thee te zetten met het zakje alleen”, sluit Ann af. “Geloof me, het smaakt niet lekker.”
Wat je beter doet in de plaats: “Verkies altijd losse theebladjes. Zelfs een theefilter is, behalve voor sommige kruidentheesoorten, eigenlijk overbodig. De theeblaadjes zullen op natuurlijke wijze naar de bodem zakken. Het zet je ook aan om mindfull te schenken en brengt rust.”
3. Gebruik het juiste water voor je thee
Kraantjeswater is niet geschikt als je de kunst van thee zetten onder de knie wilt krijgen. Zelfs niet alle soorten water uit flessen zijn geschikt om dé perfecte thee te zetten. “Water waarin te veel kalk en mineralen zitten, is minder puur. Er komen minder stoffen uit de theeblaadjes vrij en de stoffen die wel vrijkomen, binden dan met het kalk en de mineralen. Het resultaat is troebele en inferieure thee met een vliesje op het oppervlak.”
Wat je beter doet in de plaats: “Zet je thee enkel met heel erg mineraalarm water. De droogrest mag niet hoger zijn dat 50 mg per liter. Vaak staat dat aangegeven op de fles. Als dat niet zo is, kun je die op de verpakking ook eenvoudig optellen.”
4. Kook nooit je water
Nooit gedacht dat dit een grote blunder kon zijn? “Toch wel”, waarschuwt Ann. “Je dreigt hiermee je theeblaadjes te verbranden. Kokend water heeft ook een andere structuur, dus jawel: ook de smaak van je thee is, zelfs na afkoeling, helemaal anders.”
Wat je beter doet in de plaats: “Laat het water nooit koken. Gebruik eventueel een waterkoker waarvan je de temperatuur kunt regelen. Hoe vaster de structuur van je thee, hoe meer temperatuur het aan kan. Voor zwarte thee mag je bijvoorbeeld 90 graden Celsius gebruiken, voor bloemen niet meer dan 80 graden, bijvoorbeeld. Mensen drinken hun thee ook doorgaans veel te warm. Na het intrekken is een drinktemperatuur van 50 tot 60 graden eigenlijk meer dan genoeg.”
5. Laat lang genoeg trekken
Zo’n twee gram theeblaadjes twee minuten laten trekken in 200 ml water: dat is hoe de meeste mensen theezetten. Theesommelier Ann Vansteenkiste hoort daar niet bij. “De heilzame stoffen in theebladeren komen eigenlijk pas na minstens een kwartier tot een halfuur vrij.”
Wat je beter doet in de plaats: “Gebruik minder theeblaadjes en meer water. Meer dan een gram per liter water heb je eigenlijk niet nodig. Je hoeft je thee zeker ook niet koud te drinken, hoor. Als je een glazen pot gebruikt, kun je die ook warm houden op een theelichtje.”
Zo kies je superieure kwaliteit
Tot slot nog drie korte, maar minstens zo belangrijke tips:
Weet waar je thee vandaan komt: doe gerust wat research over de plantages. Kun je achterhalen welke methodes ze gebruiken tijdens de pluk en of de arbeiders in goede omstandigheden werken?