Menu
Terug

Kinderen versus groenten

16 juli 2020

Misschien herinner je nog die drama’s vroeger aan tafel omdat je groenten moest eten. Zo niet, dan herinnert je kroost je daar wel aan wanneer jij hen die portie gezond wilt doen verorberen.

Wat is het probleem?

De weerzin van kinderen (en van meer volwassenen dan je zou denken) komt volgens wetenschappers vanuit een oerinstinct van de mens. De veelal bittere smaak van veel groenten betekende toen zoveel als ‘te gevaarlijk om op te eten’. Onze smaakpapillen veranderen dus niet met ouder worden. Maar we leren ons over dat ingebakken en vandaag nodeloze beschermingsmechanisme heen te zetten.

Wat je beter niet doet

Superman boeit ze niet: het is misschien verrassend, maar kinderen zijn minder geneigd om groenten te eten wanneer erbij verteld wordt dat ze er gezonder, groter, slimmer of sterker van worden. Het hen zonder uitleg of gewoon als lekker voorschotelen helpt blijkbaar beter. Zonder vreugdedansje: kinderen die geprezen worden voor iets heel triviaals als groenten eten, geraken alsmaar minder gemotiveerd om dat te blijven doen. De volgende keer dus geen complimentjes meer geven wanneer junior een grote hap spinazie in de mond steekt.

Zeuren werkt averechts: dring te hard of te lang aan en kinderen gaan groenten meer associëren met iets negatiefs dan met iets dat ze niet lekker vinden.

Zo werkt het wel

  • Samen maken doet eten: betrek je kind(eren) in het kookproces. Laat ze helpen met snijden, roeren, proeven en presenteren. Ze zullen meer geneigd zijn er dan ook van te eten. Begin met groenten die geen al te sterke smaak hebben.
  • De vermomde courgette: gemixte spinaziesoep met balletjes gaat er vaak makkelijker in dan diezelfde spinazie op het bord. Tot slierten gesneden wortelen en courgettes kunnen als gekleurde pasta ‘verkocht worden’, zolang die bolognesesaus er maar bij is. Saus waar grote stukken groenten wel in opgemerkt worden, maar gepureerde dan weer niet.
  • Maak groenten interactief: laat hen de groentetoppings op hun pizza zelf kiezen, wortel-, komkommer- of bloemkoolstengels in guacamole, humus of andere gezonde dips.
  • Zoals de grote mensen: je bent ouder, rolmodel en je behoort tot de categorie van ‘grote mensen’. Drie redenen om het goede voorbeeld te geven en misschien om je eigen weerzin tegen (sommige) groenten te herdenken.

Toetjes met groenten

"Eerst je groentjes opeten, dan pas krijg je een toetje" … met groenten. Echt gezond maak je er deze dessertideeën niet mee, maar het levert wel heerlijk unieke smaaksensaties op. Onder onze persoonlijke nieuwe nagerechtfavorieten tellen we wortelen in panna cotta, rode biet in chocoladecake, zoete aardappel in melkchocoladepudding en perencompote met pastinaak.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()