Menu
Terug

Kleine en grote wasjes met de nieuwste wasmachines

06 februari 2020

Welke nieuwe mogelijkheden brengt de laatste generatie wasmachines? Hoe haal je meer uit dat huishoudtoestel en zorg je ervoor dat het langer meegaat? En hoe was je efficiënter én zuiniger? Onze expert geeft antwoord op al je grote en kleine wasvragen.

Niemand ontsnapt aan ‘de was’

Hoe graag we het ook anders zouden willen, aan ‘de was’ ontsnap je niet. Zelfs als je single bent, komt er een einde aan je voorraad schone onderbroeken en kousen. Ben je verantwoordelijk voor de schone kleren en beddengoed van een heel gezin, dan zit er zelden een week tussen twee wassessies. Een huishoudelijke routine die ooit een zware en tijdrovende fysieke inspanning vereiste, maar gelukkig al lang is teruggeschroefd tot het inladen, uitladen en op de juiste knoppen drukken van een wasmachine.

wasmachine

Je ziet het haast niet, maar …

Dat we die wasmachines voor lief nemen, is niet verwonderlijk. Immers, voor ons en zelfs voor onze ouders zijn ze er altijd al geweest. Waar we liever wel even stil bij staan, is dat de wasmachine van vandaag niet meer vergeleken kan worden met dat toestel waar je moeder het mee deed - of zelfs maar met het model dat jij een dikke tien jaar geleden kocht. Aan de buitenkant zie je het haast niet, maar die verschillen zullen je verrassen en de was doen nog makkelijker maken.

wasmachine

Wat brengt 2020?

Wie dit jaar Batibouw bezoekt of recent nog de nieuwigheden van grote huishoudbeurzen overliep, weet dat producenten van wasmachines bij hun technologische innovaties meer dan ooit de focus leggen op ‘de gebruiksvriendelijkste’, ‘de duurzaamste’, ‘de ecologisch meest verantwoorde’ en ‘de zuinigste’. Dat maakt dat nieuwe wasmachines met verrassende nieuwe troeven uitpakken. Natuurlijk staat een perfect wasresultaat nog steeds centraal, maar vandaag mag je meer van je toestel verwachten. We filteren er voor jou de belangrijkste trends uit.

Automatische dosering

Slimme technologieën maken dat je wasmachine minder water, zeep en wasverzachter verbruikt. Zo pakken steeds meer recente en toekomstige modellen uit met een vernuftig automatisch doseringssysteem. Je vult een keer om de zoveel weken je wasmiddel- en wasverzachterreservoir, en hebt daar dan geen omkijken meer naar. Andere technologieën injecteren het wasproduct rechtstreeks op het textiel of mixen vooraf water en zeep tot een schuimoplossing die minder van beide vereist.

Sneller en à la carte

Ook op tijd en energie kan bezuinigd worden door te wassen met lagere temperaturen en kortere wascycli. Ook definitief doorgebroken: korte, efficiënte wasprogramma’s voor kleine ladingen. Vooralsnog zeldzaam in de nieuwe toestellen, maar volgens deskundigen een toekomstige standaard is de integratie van stoom. Vaak in combinatie met of als onderdeel van ‘traditionele’ wasprogramma’s. Met voorop de troef dat stoom zelfs zonder wasproduct geurtjes en 99,9% van alle bacteriën en allergenen verwijdert.

wasmachine

Handen af en wassen via de app

Vergeet sorteren of twijfelen tussen twee programma’s. De slimste wasmachines beschikken over sensoren die precies weten welke was ze in de trommel hebben en hoe vuil die is, om vervolgens elke stap van de was- en spoelcyclus te monitoren en eventueel bij te sturen. Heel wat wasmachines komen al vergezeld van een app: zo kun je onder meer je wascyclus opvolgen, vanop afstand de wasmachine starten of bij storingen een geautomatiseerde zelfdiagnose van je toestel naar de hersteldienst te sturen.

wasmachine

Nog gebruiksvriendelijker

Denk aan elegant eenvoudige oplossingen zoals grotere en hoger geplaatste deuropeningen, intuïtieve bedieningsdisplays en slimme, automatische onderhoudsfeatures. Al twee fabrikanten hebben modellen waar je tijdens de wascyclus dat vergeten T-shirt nog kunt bij stoppen, of die blouse enkel met de spoelfase kunt laten meedraaien. De automatische doseringssystemen en programmakeuzes, apps en zelfreinigende functies die we hierboven al aanhaalden, passen uiteraard ook in dit streven naar nog meer gebruiksvriendelijkheid.

Wassen zonder water?

Een gemiddeld gezin jaagt er per jaar maar liefst 6.000 liter leidingwater door via de wasmachine. Dat klinkt veel en dat is het ook. Daarom zie je steeds meer nieuwe wasmachines met technologieën en functies die dat aantal behoorlijk kunnen terugschroeven. Zoals wasprogramma’s voor een halfgevulde trommel en sensoren die precies zoveel water en wasmiddel gebruiken als nodig. Daarnaast zorgt een efficiënter gebruik van wasmiddel dat er minder spoelwater nodig is en er minder met chemicaliën vervuild afvoerwater afgevoerd wordt.

Sneakers, speelgoed en bakmatjes

Je wasmachine kan meer aan dan kleding, bad- en beddengoed. Los of in een wasnetje mogen ook deze spullen erin. Echt waar! We lijsten hier enkele mogelijkheden op: nagenoeg alle sneakers - sommige nieuwe modellen hebben er zelfs al een speciaal rekje voor; douchegordijnen en badsponzen; keukengerei zoals siliconen onderleggers en schuursponzen; plastic speelgoed; poetsborstels, -handschoenen en -dweilen; knufffels; kleine auto-, muis- en gewone matten; rugzakken en draagtassen uit textiel of canvas; petten; een yogamat.

wasmachine

Slimme onderhoudstips

De slimste onder de nieuwe wasmachines tellen al heel wat functies die het onderhoud tot een strikt minimum terugschroeven. Zo heb je modellen die het water zachter maken om kalkaanslag te verminderen, hun trommel reinigen (al dan niet met bacteriedodende stoom) en/of je via een handige app laten weten wanneer het filter aan een schoonmaakbeurt toe is of een bezoek van een onderhoudstechnieker aangewezen is. Maar je kunt ook zelf heel wat doen om langer te genieten van een optimaal functionerende wasmachine.

  • Check het filter. Maak hiervan een routine na elke wasbeurt. Laat stof, pluisjes en vezels niet ophopen. Het maakt je wasmachine minder efficiënt en versnelt slijtage. Maak een keer per jaar het filter schoon met wat water, detergent en een oude tandenborstel.
  • Sluit ritsen. Zo verhinder je niet enkel dat ze andere kledingstukken beschadigen, maar ook dat ze je trommel en de binnenkant van je glazen deur bekrassen. Om dezelfde reden stop je bh’s met haakjes in een lingeriezakje.
  • Houd je aan de max. Motor, aandrijfsysteem en andere componenten zijn precies afgesteld op een specifieke maximale belading. Weinig dingen versnellen de slijtage van je toestel meer dan die te overschrijden. Zelfs maar met een enkele kilo’s.
  • Maak die zakken leeg. Ook die zakken die zich niet laten uittrekken. Let op kauwgom in je achterzak, dat muntje dat je trommel kan beschadigen en die papieren zakdoek die je filter kan verstoppen.
  • Twee keer per maand heet. Draai twee keer per maand een volledig wasprogramma op 60 graden om komaf te maken met bacteriën en andere ongewenste micro-organismen.
  • Ontvet en ontkalk. Je vindt in de handel - vaak onder de accessoires van je eigen wasmachinemerk - handige ontkalkings-, ontvettings- en reinigingsproducten. Gebruik die om de dertig wasbeurten.
  • Te veel zeep is te veel. Gebruik niet te veel wasmiddel, zodat het na elke cyclus volledig weggespoeld raakt. Bij twijfel spoel je liever nog eens na. Was regelmatig het wasmiddelbakje uit.
  • Opendeurpolitiek. Laat na elke wasbeurt de deur een uurtje openstaan. Zo kan de trommel beter uitdrogen.
  • De nattedoekklassieker. Ga regelmatig even met een natte doek over de rubberen afsluitrand en maak meteen het deurscharnier schoon.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()