Menu
Terug

Klussen tijdens je vakantie? Zo maak je daar iets leuks van

06 augustus 2021

Breng jij je vakantie dit jaar thuis door? Waarom niet van de nood een deugd maken en je woonst die lang verdiende opknapbeurt geven? En met deze tips wordt dat heel wat leuker dan het klinkt!

Maak een plan

Je vakantiedagen organiseren rond klussen die je - niet voor niets - al te lang uitstelt? Klinkt weinig aantrekkelijk. Maar als je het slim aanpakt, hoef je daar helemaal niet tegenop te kijken. Met als bijkomend voordeel dat je door de fotogalerij van je smartphone moet scrollen om aan een goed bestede namiddag herinnerd te worden.

Elk project vraagt een plan. Dus haal er een glaasje rosé bij en lijst eerst alle klussen op. Schat in hoeveel uren of dagen die in beslag zullen nemen en maak die inschatting ruim. Kijk dan hoeveel dagen je vakantie hebt. De verhouding klusdagen/vakantiedagen mag niet groter zijn dan 2/3. Plan dus niet elke dag vol. Laat ruimte voor andere, ontspannen activiteiten - of gewoon zalig niets doen.

Ken je grenzen

Niet iedereen is even handig. Het is niet omdat je tijd hebt om die badkamermuur te betegelen of de oprit te egaliseren, dat je zo’n vrij gespecialiseerde klus ook effectief tot een goed einde kunt brengen. Niet alles is zo eenvoudig als sommige YouTube-filmpjes doen geloven. En het is natuurlijk de bedoeling om achteraf – in sommige gevallen jarenlang - met een aangenaam en bevredigd gevoel tegen de resultaten van deze vakantie aan te kijken.

Begin niet in de winkel

Vermijd de valse start. Vermijd eerst – of een uur diep in je klus – nog even naar de doe-het-zelfwinkel te moeten. Lijst op wat je nodig hebt en maak van die winkeldag met meerdere stops een event op zich. Misschien is dit ook de ideale gelegenheid om zo’n veelzijdige vloerreiniger te kopen. Of over te schakelen naar slimme lampen, een intelligente thermostaat, een deurbel met camera, …

Work hard, party hard

Reserveer je plezier-, ontspannings- en beloningsmomenten niet voor achteraf. Zo’n rustdag of dagje ertussenuit is bijvoorbeeld perfect om die geschilderde muren of nieuw betegelde vloer te laten drogen. Waar je daar tijdens het jaar moet omheen plannen, trek je nu toch gewoon voor een tweedaagse midweek naar zee of de Ardennen. Of lounge de hele namiddag ergens op een terras als een verdiende beloning voor deze ochtend de hele garage op orde te zetten en al langs het containerpark te gepasseerd te zijn. Het is tenslotte ook vakantie!

Check het weerbericht

Voor heel wat klussen is de zomer de ideale periode. Dagen zonder regenvoorspelling zijn perfect om in de tuin te werken, of de tegels of houtvloer van je terras een beurt te geven. Een oude verwarming schilderen? Dat doe je liefst in het seizoen dat die niet gebruikt wordt. Zijn je binnenmuren aan een nieuwe laag verf toe of je plankenvloer aan een nieuwe verniscoating? Dan helpt het wanneer je de ramen een hele dag en nacht kunt openzetten. Andere klussen schuif je dan weer liever naar een regendag, om die rusttweedaagse in een lekker weertje door te brengen.

Rekruteer

Het maakt niet uit of je alleen woont, met een partner of met een heel gezin. Het gezegde ‘vele handen maken licht werk’ klopt als een bus. Daarbij komt ook dat vele handen ook leuker werk maken. Dus rekruteer een vriend (of twee, drie), en haal er wat frisdrank (of bier) bij. Voor je het weet, is de conversatie tijdens dat afschuren of verven niet te onderscheiden vanop café. En wie weet tel je onder die vrienden wel iemand die wel kan betegelen of je kan vertellen hoe je best die zolderisolatie aanpakt.

De ideale playlist

In je eentje, met je partner of met vrienden, met muziek gaat alles beter. Stel elke avond voorafgaand aan een klusdag een playlist samen. Ga voor een thema. Zoals de zomer, de jaren ’80, een reis rond de wereld in 100 songs, ... En dankzij je handige draadloze Bluetooth-speaker geniet je niet enkel in de woonkamer of via je wekkerradio.

House(herop)warming party

Oké, je bent geen nieuw huis ingetrokken en oké, die woonst ziet er voor buitenstaanders misschien niet dramatisch anders uit, maar elk excuus voor een feestje is goed. Zeker in de zomer en met een VIP-lijst voor iedereen die een handje toegestoken heeft.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()