Menu
Terug

Laat je gasten zelf koken: feest voor iedereen!

Tips & Tricks
Leestijd minuten
20 December 2018

Aan tafel gaan betekent niet dat het feestje moet stoppen. Laten we deze eindejaarsfeesten gewoon even breken met de klassieke taakverdeling: ‘iemand kookt, de rest eet’. Veel beter: ‘iedereen kookt, iedereen eet, iedereen feest!’.

Fondue: heerlijk dippen

Fondue is een klassieker die even naar de achtergrond verdween, maar de laatste jaren een echte revival doormaakt. Het principe is gekend: een of meer centrale potten met olie op een vuurtje. De tafelgasten prikken stukjes vlees of vis op een lange fonduevork, dompelen die in de olie of ander kookvocht, en halen het resultaat er hapklaar weer uit. Bovendien is de fondue van onze ouders die van vandaag niet meer. Zo spelen we niet langer letterlijk met echt vuur, maar doen we het met veel veiligere elektrische fonduestellen. Fondue kan op heel wat manieren, zoals bijvoorbeeld met arachideolie, druivenpitolie en voor een Aziatische toets moet je zeker sesamolie of een kruidenbouillon proberen. Denk bij fondue ook buiten de traditionele ingrediënten. Bijvoorbeeld aan kaasfondue, heerlijk met verschillende soorten brood of een kaassaus verrijkt met tomatenpuree.

Raclette: smeuïg kaasfestijn

Raclette is een eeuwenoud gerecht dat zijn oorsprong in Zwitserland heeft en waarbij kaas gesmolten wordt om vervolgens onmiddellijk daarna opgegeten te worden. Vaak met aardappelen in de schil, brood, champignons en augurken, geflankeerd door een goed glas witte wijn. Vandaag racletten we meestal op, of liever onder de grillplaat van ons gourmetstel. Dat betekent dat niet langer iedereen zijn beurt hoeft af te wachten en iedereen precies de juiste smeuïgheid of kaaskorst scoort. Tegelijkertijd kunnen er bovenop de grillplaat groenten, aardappelen of andere warme bijgerechten worden bereid. En omdat het niet langer zo’n grote homp kaas hoeft te zijn, kun je je gasten een brede waaier aan kaasvariëteiten aanbieden.

Gourmet: je fornuis op tafel

Gourmet is altijd een goed idee, van gezellig samen aan tafel kokkerellen met een grote feestbende, tot het opsouperen van eventuele overschotjes achteraf. Je bakt je vlees, vis, eieren en andere centrale ingrediënten op die bovenplaat, al dan niet in individuele pannetjes, terwijl je onderaan eventueel overmoedige porties warm houdt, er groenten grilt of er een kaaslaagje gratineert. Gourmet heeft variatie als grootste troef. Nagenoeg alles wat je aan je fornuis kunt bereiden, kun je ook op zo’n gourmetstel doen.

Grillen in groep

Net zoals een gourmetstel kun je op een grilplaat de meest uiteenlopende ingrediënten bereiden. Tafelgrills bestaan in heel wat vormen en maten. Elk heeft zijn eigen troeven. Zo hoef je bij een steengrill geen olie of boter te gebruiken, maar lenen sauzige marinades zich beter tot de pannetjes op een gourmetstel. Ribbetjes zijn perfect te bereiden op zowel een steengrill als een teppanyakiplaat, maar noem ons gerust ouderwets wanneer we zeggen dat ze nergens zo lekker smaken als op een klassieke gegroefde grillplaat. Teppanyakiplaten hebben dan weer het voordeel van hun meestal langgerekte vorm, waardoor iedereen er op langere tafels met meer gasten, makkelijker bij kan.

Chocoladefondue

Als je goed uit de hoek komt met een kaasfondue zou een chocoladefondue voor je een koud kunstje moeten zijn. Je smelt in hetzelfde potje dat je voor de kaas gebruikt voldoende pure donkere chocolade om het potje half te vullen. Aangelengd met een scheutje water warm je die door - niet koken - en je brengt je mix op smaak met enkele soeplepels Amaretto. En zorg dan maar dat je een leuk assortiment dippers klaar hebt liggen: stukjes ananas, mooie rijpe aardbeien, schijfjes banaan en peer, krokante koffiebiscuits, stukjes marsepein, … alles wat lekker is met chocolade mag in de pot. Voorzie wel iets fris en sprankelend in het glas, want ‘licht’ kun je zo’n fondue moeilijk noemen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()