Menu
Terug

Last van vieze geur in huis? Zo los je dat op

02 februari 2021

Iedereen heeft wel eens last van vieze geurtjes in huis. Soms is de oorzaak makkelijk te vinden, soms ook weer niet. Verluchten kan vaak al veel soelaas brengen, maar doorgaans zijn er net iets grotere inspanningen nodig om je huis weer fris te doen ruiken.

Niet elk vies geurtje kan op dezelfde manier aangepakt worden. Afhankelijk van de oorzaak en waar de geur zit, zijn er andere trucjes om er snel komaf mee te maken. Hieronder de acht meest voorkomende verspreiders van nare geurtjes in huis.

1. Stinkende vuilnisbak

Van verpakkingen tot etensresten, zowat alles komt in de vuilnisbak terecht en dat kan na een tijdje voor vieze geurtjes zorgen. Stinkt vooral je grote grijze container die buitenstaat? Doe dan na het leegmaken wat water met azijn in de vuilnisbak en laat dit enkele uurtjes inwerken. Niet alleen vieze geurtjes, maar ook beestjes zullen zo verdwijnen. Om te voorkomen dat een vuilnisbak binnen een geurtje verspreidt, kun je op de bodem krantenpapier, waspoeder of sodazout doen. Dit absorbeert de geurtjes.

geur, huis
geur, huis

2. Muffe geur in de wasmachine

Een muffe geur uit de wasmachine krijgen, is makkelijk. Laat de wasmachine volledig leeg een volledig wasprogramma op 90 graden draaien. Laat na afloop de wasmachinedeur enkele uren openstaan. Toch nog last van een muffe geur? Doe dan een beetje sodazout zowel in het zeepbakje als de wastrommel en laat leeg draaien op 90 graden.

3. Onaangename geur in de vaatwasser

Wie niet dagelijks de vaatwasser aanzet, kan last krijgen van vieze geurtjes door de vuile vaat in de machine. Met een kommetje azijn of een halve citroen neutraliseer je deze geurtjes. Bovendien is het zelfs niet erg als je dit zou vergeten te verwijderen uit de vaatwasser, want beide zorgen voor glans als je ze zou laten mee afwassen.

geur, huis
geur, huis

4. Kookluchtjes in huis

Mosselgeur, frituurluchtjes, kookluchtjes van vis en andere geurtjes van het koken kunnen lang in huis blijven hangen. Deze nare luchtjes kun je makkelijk met natuurlijke oplossingen doen verdwijnen. Een schaaltje met azijn, citroen of vanille-extract verwijderen de geurtjes effectief, maar het duurt wel enkele uurtjes. Liever meteen van de nare kookluchtjes af? Zet dan tijdens het kokkerellen al een kookpotje met wat water en aromatische kruiden zoals kruidnagel, lavendelolie of schillen van citrusvruchten op het vuur. Dit zal meteen een aangename geur in huis verspreiden.

5. Vieze geurtjes in de koelkast

Open verpakkingen of vergeten voedsel kunnen voor een vieze geur zorgen. Die geur is het gevolg van bacteriegroei. Je koelkast eens helemaal leeg maken en grondig poetsen met water en azijn doet de vieze geurtjes verdwijnen. Stinkt nadien de koelkast nog steeds? Check dan eens het afvoergootje: prik in de afloop en laat er een eetlepel water met azijn in lopen. Wil je de frisse geur in je koelkast vervolgens behouden? Vul dan een schaaltje met oude koffiegruis of geroosterde koffiebonen. Dit absorbeert sterke geuren.

geur, huis
geur, huis

6. Honden en katten in huis

Huisdieren kunnen al snel voor sterke geuren in huis zorgen. Al kun je met enkele eenvoudige gewoontes dit voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je viervoeter nooit nat in huis rondloopt en stofzuig dagelijks. Je huisdier regelmatig een bad geven, helpt ook. En vergeet zeker niet de hoes en/of kussens uit hun mand wekelijks te wassen. Af en toe de speeltjes, touwen, halsbanden, … wassen is ook noodzakelijk. Dingen van stof kunnen in de wasmachine. Plastic voederbakjes en rubberen speeltjes kunnen mee in de vaatwasser.

7. Duffe geur uit stofzuiger

Je stofzuiger kan de oorzaak zijn van een duffe geur in huis, zeker als je de filter niet regelmatig schoonmaakt. In de meeste zakloze stofzuigers zitten drie filters: eentje in de stofbak, een uitblaasfilter en een motorfilter. Die in de stofbak maak je best telkens als je het stof verwijdert, proper. Check voor de zekerheid de handleiding, maar doorgaans kun je dit met een natte doek doen. Let wel dat je de stofbak goed droogt zodat het stof er niet gaat tegen plakken.

geur, huis

8. Onfrisse geur in het hele huis

Ruikt je huis niet echt fris, maar vind je niet de oorzaak? Begin alvast met het hele huis voldoende goed te ventileren: zet in meerdere kamers hiervoor de ramen helemaal open, minstens één uur lang. Een onfrisse geur ontstaat vaak door te veel vocht in huis, en dat zit niet alleen in de muren, maar echt overal - tot in je tapijten toe. Vervolgens kun je een schaaltje met water en wat takjes rozemarijn, lavendel of eucalyptus in huis zetten zodat het heerlijk geurt in huis. Of je kunt ook gebruikmaken van een automatische diffuser voor essentiële oliën zodat er regelmatig een frisse geur verneveld wordt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()