Menu
Terug

Maak je huishouden slimmer

22 februari 2018

Met Batibouw staat de grootste bouwbeurs van het land voor de deur. We kunnen je nu al vertellen dat een van de belangrijkste trends daar is ‘smart living’. Hier vertellen we je alles over hoe je huishouden, keuken en badkamer er morgen heel wat slimmer op worden.

Slim voor ieders budget

Die slimme technologieën en huishoudapparaten zijn ook niet langer exotische gadgets of zeldzame modellen die zich vooral in het duurdere productsegment situeren. Kortom: smart living is niet langer toekomstmuziek, maar steeds meer een realiteit. Niemand kijkt vandaag nog op van een robotstofzuiger. Of van een thermostaat die weet of er iemand thuis is of niet. Zo rukken de slimme toestellen gestaag op tot in elke uithoek van ons huishouden, waar we hen overigens met open armen verwelkomen. Ze maken ons leven er niet alleen heel wat comfortabeler op, maar in heel wat gevallen staat die ‘smart’ ook voor een grotere energie-efficiëntie, zuinigheid en aandacht voor het milieu.

Slim schoon

Wanneer we het over slim schoonmaken hebben, dan kunnen we niet om robotstofzuigers heen. Een paar jaar geleden nog een futuristische zeldzaamheid, vandaag een snelgroeiend aandeel in de stofzuigermarkt, die zich met elke nieuwe generatie weer wat slimmer toont. De betere exemplaren scoren naast een stevig toegenomen zuigkracht alsmaar betere navigatie en weten ook welke plekjes extra aandacht nodig hebben. Ze doen hun ding meestal wanneer je slaapt, maar laten zich net zo makkelijk via een bijhorende app vanop je werk activeren. Heel wat modellen kunnen naast stofzuigen ook dweilen.

Slim huishouden: robotstofzuiger

Slim warm

Eigenlijk mogen we thermostaten smart avant la lettre noemen. Deze apparaten regelen al decennialang volautomatisch de temperatuur in onze woningen. Ze lieten zich zelfs al ‘programmeren’ lang voordat computers een vaste waarde werden. De thermostaat van vandaag is echter die van gisteren niet meer. Deze toestellen hangen tegenwoordig in je netwerk. Dat maakt dat je ze van overal kunt bijsturen. Dat maakt ook dat ze kunnen ‘praten’ met andere toestellen in huis. Zo ‘horen’ ze van bewegingssensors wanneer er niemand thuis is, er warm weer voorspeld wordt of er een te hoog koolstofmonoxidegehalte geregistreerd wordt. Daarop kunnen ze dan zelf de verwarming lager of helemaal uitschakelen.

Slim huishouden: slimme thermostaat

Naar de slimste modellen onder de thermostaten heb je na een korte inloopfase zelfs helemaal geen omkijken meer. Ze leren je temperatuurvoorkeuren, destilleren daar zelf een optimaal verwarmingsschema uit en nemen het regelen van de warmte (of koelte) in je woonruimtes daarna helemaal van je over. Daarnaast sturen ze je radiatorkranen en verwarmingsketel ook met meer precisie - en dus zuiniger - aan.

Slim koken

Ovens en de nieuwste generatie inductiekookplaten zijn andere schoolvoorbeelden van toestellen waarvan je aan de buitenkant zelden ziet hoezeer de huidige modellen verschillen van die van gisteren. De nieuwste, slimste exemplaren vertellen je precies hoe gaar je gerechten zijn. Je kunt ze onderweg naar huis via je smartphone al laten voorverwarmen. Ze laten zich met stemcommando’s bedienen of lezen luidop voor uit nieuwe recepten die je naar hun geheugen hebt gedownload. Eenmaal deze toestellen weten wat ze aan het bereiden zijn, kiezen ze de optimale mix van verwarmgingsmethode en temperatuur.

Nieuwe inductiekookplaten weten dan weer precies waar ze warmte moeten opwekken en hoe ze een maximale efficiëntie uit een minimum aan energie kunnen puren. Ze zullen automatisch de verhitting terugschroeven wanneer er iets overkookt. Een slimme oven onthoudt hoe gaar jij dat gebraad het liefst hebt en zal daar een volgende keer rekening mee houden. Je fornuis en oven houden je via hun gratis apps op de hoogte van hun vorderingen tijdens het bereiden van je maaltijd.

 

Slim huishouden: bedien alles met een app

Slim gekoeld

Nog niet voor morgen, maar nog altijd op de planning voor overmorgen zijn de koelkasten die nog een stapje verder gaan. Zo zagen we al slimme koelkasten die met een sensor de barcode scannen van elk product dat je erin legt of eruit neemt. Zo weet je wat je in huis hebt en hoe het met de houdbaarheidsdatum van je voedselvoorraad is gesteld. De slimste koelkasten kunnen zelfs recepten voorstellen op basis van hun inhoud. Een handvol modellen gaat zover om je persoonlijke data en duimafdruk op te slaan. Zo kunnen ze elk individueel gezinslid helpen bij het volgen van een bepaald dieetdoel, gezonde menu’s voorstellen en een oogje op je calorie-inname houden.

Slim huishouden: zet je wasmachine aan via een app

Slim gewassen

Verwacht je aan een doorbraak van wasmachines die uit een klein dozijn verschillende trommelbewegingen en een precies afgemeten hoeveelheid wasproduct en water de perfecte mix samenstellen voor een wasbeurt, die zowel je kleding als het milieu ten goede komt. De ene doet het met schuimbubbels, de andere met stoom, maar het resultaat is meestal een lager verbruik en schone kleren. Die komen vaak ook nog eens minder gekreukt uit de wastrommel.

 

Een gelijkaardige trend zien we bij vaatwassers. Ook hier duiken alsmaar vaker slimme sensors op die verantwoord omgaan met zowel de inhoud van de vaatwasser als met het gebruikte water en een (meestal gevoelig teruggeschroefde hoeveelheid) schoonmaak- en glansmiddel. Een ander niet te onderschatten voordeel van slimme technologieën in wasmachines en vaatwassers: ze scoren hetzelfde resultaat in alsmaar kortere wascycli en aan lagere temperaturen.

Slim comfort

Je al dan niet slimme thermostaat neemt een behoorlijk stuk van de klimaatregeling in huis voor zijn rekening. Je binnenklimaat behelst echter meer dan enkel de temperatuur. Zo hoeven we niemand te vertellen dat die veel te vochtige lucht in de zomer of de al te droge lucht tijdens de wintermaanden allesbehalve aangenaam aanvoelt. Gelukkig groeit het aantal toestellen dat die luchtvochtigheid continu registreert en aanpast naar jouw seizoensgebonden voorkeur. Dat garandeert een comfortabele en meteen ook gezondere leefomgeving.

Slim huishouden: slimme televisie

Over gezond gesproken, recente studies brachten verontrustende feiten aan het licht over de luchtkwaliteit in huis. Dit wordt duidelijk een van de belangrijke nieuwe aandachtspunten in huishoudelektronica voor 2018. Luchtzuiveraars zijn er al langer, maar de nieuwste generatie is in staat om alsmaar fijnere schadelijke stoffen te ontwaren en uit de lucht te filteren. Zelfs VOC’s oftewel volatiele organische chemicaliën die jaren na aankoop nog uit de bekleding van je nieuwe zetel vrijkomen.

Wat scheelt er?

Heel wat van de slimste huishoudtoestellen beschikken over een zelfdiagnosesysteem. Dat helpt om tijdig in te grijpen bij kleine storingen of defecten, en kan vaak duurdere interventies of reparaties vermijden. En raak jij niet wijs uit de diagnose, stuur ze dan naar een deskundige van de leverancier die er wel raad mee weet. Vaak zonder dat hij zich daarvoor hoeft te verplaatsen en jij daar een halve dag vrijaf voor moet nemen.