Menu
Terug

Maakt opruimen écht gelukkig?

03 januari 2019

De afgelopen jaar zagen weer heel wat nieuwe opruimgoeroes het licht, waaronder de Japanse Maria Kondo. In haar boek ‘Opgeruimd!’ – met even cleane cover, trouwens, heeft ze het over de kracht van inspirerende en serene ruimtes. Dichter bij huis schreef de Limburgse Annelies Mentink een bestseller met het motto dat opruimen gelukkig maakt. Is dat echt zo? En hoe pak je dat aan? Scrollen en je komt het te weten.

Japanse discipline

Dat de hele opruimrage uit het Oosten komt, is helemaal geen toeval. De traditionele Japanse interieurstijlen onttrekken zich aan andere omdat ze zo minimalistisch is. Japanners zijn dan ook enorm sterk gedisciplineerd en houden niet van een materialistische ingesteldheid. Geld dient voor ervaringen, voor eten en drinken, maar niet voor spullen. Laat het overbodige achterwege en wat rest is hetgeen je gelukkig maakt.

Nooit nog rommel

… want je hebt geen spullen meer. Inderdaad, volgens beide methodes moet je zo snel mogelijk aan het ‘ontspullen’ gaan. Tijd is dan ook je kostbaarste bezit, luidt het. De belangrijkste manier om je woning leeg te maken, is jezelf bij ieder object af te vragen of het je écht gelukkig maakt. Is dat niet zo, of twijfel je, dan moet het meteen de vuilnisbak, kleding of glascontainer in. Heeft het nog enige waarde, dan is het misschien goed om ’s zomers naar de rommelmarkt te trekken of het online te plaatsen.

Goed gecategoriseerd

Nog een regel die heel wat fervente opruimers prediken, is alles goed te categoriseren. Alle kerstdecoratie, bijvoorbeeld, moet bij elkaar blijven. Alle inpakpapier ook. Hetzelfde met tuingereedschap of boeken: geef ze allemaal samen een plaats zodat het véél eenvoudiger wordt om alles weer op zijn plaats te zetten. De garage, bijvoorbeeld, maakt daar een bakkensysteem waarop je duidelijk labelt wat er precies in zit. Zo krijg je snel een overzicht in huis en rust in je hoofd.

Laat je woning multitasken

Als er een categorie items is dat vandaag heel wat plaats inneemt, dan is het elektronica. En hoewel onze elektrische toestellen allemaal hun nut hebben, zorgen ze soms voor een slordig ogende look. Een belangrijke tip is om in de toekomst rekening te kiezen voor draadloze toestellen, precies omdat de kabels voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de rommelige look. Ook kies je beter voor toestellen die meer dan een functie hebben, en je dus niet hoeft te investeren in plaats voor vijf toestellen, maar slechts voor een raspaard.

De wetenschap knikt bevestigend

Niet alleen heb je heel wat coaches en goeroes die je proberen overtuigen van het nut van een minimalistisch leven, ook de wetenschap onderschrijft de positieve effecten van opruimen. Ons stresshormoon cortisol blijkt immers sterk aanwezig te zijn wanneer we in een rommelige omgeving leven of wonen. Zo blijkt uit een onderzoek van de UCLA (University of California, Los Angeles). Hun kristalheldere conclusie? Van rommel krijg je stress. En die nervositeit is meer bij vrouwen dan bij mannen merkbaar, want zij ergeren zich feller aan rommel in huis.

Een ander onderzoek van Princeton University wijst dan weer op de efficiëntie en productiviteit van opruimen. Troep prikkelt ons brein en heeft een negatieve invloed op ons prestatievermogen. Wie in een minimalistische woning woont, kan zich dus beter concentreren en informatie sneller verwerken.