Menu
Terug

Negen tips om je huis te poetsen in minder tijd

29 april 2020

Sommige weken heb je geen tijd om je huis van boven tot onder te schrobben, stofzuigen en dweilen. Soms moet het snel gaan en wil je er in een paar uurtjes van af zijn. Lees mee voor onze beste tips om je huis te poetsen in minder tijd, en wees verwonderd over het resultaat.

#1 Plan je week in

Huishoudelijke klusjes zijn niet altijd leuk. Maar als je ze uitstelt, zie je er al snel geen beginnen meer aan. Tip nummer één om te poetsen in minder tijd is dan ook om dat poetsmoment vast te leggen in je weekplanning. Hetzelfde geldt voor zaken als wassen en strijken. Als je weet wat je te doen staat en wanneer, dan begin je er veel vlotter aan.

poetsen, minder, tijd, snel

#2 Bereid je voor

Maak een to do-lijst met wat je absoluut wilt doen. Moet je die zolder wel poetsen deze week? Verdient de koelkast misschien eens een grondige beurt? Moet je overal dweilen of volstaat stofzuigen? Wissel elke keer af welke kamer je grondiger aanpakt en na een paar weken heb je alles eens stevig opgeblonken.

poetsen, minder, tijd, snel

#3 Deel je tijd in

Bepaal op voorhand hoeveel tijd je aan de snelle schoonmaak wilt spenderen als je wilt poetsen in minder tijd. Heb je twee uurtjes uitgetrokken en wil je de keuken, de leefruimte en de badkamer aanpakken? Reserveer dan voor elk van die kamers een halfuur. Dan heb je nog een halfuur over om op te ruimen in de rest van het huis en te stofzuigen waar nodig.

#4 Maak het comfy

Je wint tijd als je vrij kunt bewegen. Zorg er dus allereerst voor dat je makkelijke kleding aanhebt, die bezweet mag worden. Poetsen in minder tijd is namelijk een hele work-out. Verder is het ook belangrijk dat je alles bij de hand hebt. Stop dus al je producten en hulpmiddelen in een emmer of trolley die je makkelijk meeneemt.

#5 Ruim supersnel op

Poetsen, dat is onvermijdelijk ook opruimen. Je kunt namelijk niet overal omheen afstoffen en stofzuigen. Om dat klusje sneller te klaren, kun je een grote (was)mand of tas bij de hand houden, om alle spullen die niet op hun plaats liggen, in te deponeren. Je kunt die dan na de schoonmaaksessie weer opbergen zoals het hoort.

poetsen, minder, tijd, snel

#6 Leuk het op

Je kunt enkel poetsen in minder tijd als je gemotiveerd bent. Jezelf oppeppen kan op verschillende manieren: leg je favoriete upbeat-muziek op, luister naar een podcast, las een chocoladepauze in of plan een deugddoende wandeling als beloning. Alles wat ervoor zorgt dat dat poetsen als een fluitje van een cent gaat!

poetsen, minder, tijd, snel

#7 Vloeren als laatste

Poetsen gaat sneller als je eerst elke kamer die je wilt tackelen, opruimt en afstoft, en de vloeren als laatste laat. In één keer door je huis walsen met een stofzuiger en trekker en dweil gaat sneller dan telkens onderbroken.

#8 Een beetje faken mag

We kunnen je wel tips geven om te poetsen in minder tijd, maar toveren kan niemand. Wees dus niet bang om het zo hier en daar een beetje te faken. De vuile vaat opruimen, kussens opschudden, enkel de donkere oppervlakken even afstoffen: je huis wordt er niet smetvrij van, maar ziet er alleszins properder uit. En soms is dat ook al genoeg, niet?

#9 Kweek propere gewoontes

Dé manier om erin te slagen je huis te poetsen in minder tijd is ervoor zorgen dat je huis minder vuil is. Hoe je dat doet? Door af en toe wat te poetsen zonder dat je er erg in hebt. In de badkamer kun je bijvoorbeeld elke ochtend na het douchen een trekker en doekje pakken om de douche te drogen. Heb je gekookt? Kuis dan meteen je werkblad af. Dat scheelt tijd tijdens de wekelijkse poetsbeurt.

poetsen, minder, tijd, snel
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()