Menu
Terug

Overleef je eigen feestje

20 december 2017

Is het dit jaar tijdens de feestdagen bij jou te doen? Van de voorbereidingen, over een geweldig feestje tot een rimpelloze opruiming achteraf. Met deze tips zorg je voor een gezellig en geslaagd feestje zonder stress vooraf of een kater de dag erop.

Wanneer, waar, wie?

Heel waarschijnlijk heb je de feestdatum al tot op zekere hoogte afgetoetst met je gasten. Stuur echter toch een officiële uitnodiging uit. Dat kan met een fraai gekalligrafeerde kaart, maar een e-mail of Whatsapp-berichtje doet het ook. Het is vooral een kwestie van duidelijkheid creëren in de agenda van je genodigden, vooral van de minder georganiseerde. Pols in die uitnodiging gelijk even naar eventuele voedselallergieën, vegetarisme of veganisme bij de tafelgasten.

Feestje: tips & tricks - planning

Menu en timing

Natuurlijk primeert goed gezelschap, maar je wilt ook iets lekkers op tafel zetten. Je legt daarom liever zo snel mogelijk je menu vast. Ook dat doe je in functie van je keukenhardware, je eigen culinaire vermogen en/of dat van de personen die je eventueel bij zullen staan in die keuken. Let bij de keuze van het menu vooral op de timing. Wat kun je de dag of middag voordien al bereiden? Tijdig beginnen aan het samenstellen van het menu maakt ook dat je tijdig moeilijk verkrijgbare ingrediënten in huis kunt halen of bestellen.

Feestje: tips & tricks - boodschappen

Boodschappenlijstjes

Je boodschappenlijstje komt voort uit het menu en is nooit overbodig. Sterker nog: ga deze keer tot in de kleinste details. Dat lijkt een heel gedoe, maar je slaapt er rustiger door en je vermijdt er vervelende verrassingen mee. Je zal zien dat net op de dag van je feestje de pepermolen leeg blijkt te zijn. Of dat je die peterselie, die je de vorige keer ook al over het hoofd zag, opnieuw vergeten bent. Bijkomend voordeel van een gerecht te maken waar je al ervaring mee hebt: je kunt de hoeveelheden veel preciezer inschatten.

Prepareer sfeer

Gezelligheid is vooral een combinatie van gezelschap, licht en geluid. Dat gezelschap, daar kunnen we je niet mee helpen. Met licht en geluid wel. Vaak is het slechts een kwestie van enkele lampen te dimmen. Zit je voor deze gelegenheid met een andere zitbank en/of tafelopstelling, dan kan het handig zijn een paar mobiele lichtpunten te verplaatsen of een eerder felle, functionele lamp te vervangen door een exemplaar met een lagere, warmere lichtopbrengst. Denk eraan: te donker is ook niet goed en zeker aan tafel moet er voldoende licht zijn.

Stel op voorhand een paar playlists samen en maak het jezelf niet te moeilijk. Het belangrijkste is dat niemand zich verplicht voelt om deejay te spelen. Of net zo hard te vermijden: dat iemand zich geroepen voelt om deejay te spelen. Volume weegt daarbij net zo zwaar door als muziekgenre. Later op de avond, als er eventueel gedanst mag worden, kan het luider, maar tijdens het aperitief en diner is het niet de bedoeling dat je genodigden moeite moeten doen om zich over de muziek heen verstaanbaar te maken.

Feestje: tips & tricks - platenspeler

De dag ervoor

Als het enigszins kan, houd de dag vooraf dan vrij. Elke chef kan je vertellen dat je heel wat ingrediënten zonder smaakverlies makkelijk een dag of zelfs twee dagen op voorhand mogen klaargemaakt worden. Dat gebeurt in de meest gerenommeerde keukens. Klaar met het eten, of toch zo klaar als in deze fase mogelijk is? Haal dan je servies, bestek en glazen uit. Sommigen zijn van mening dat je de dag tevoren best de tafel al dekt, maar dat kan de volgende ochtend na je ontbijt ook nog. Glazen en bestek nog even oppoetsen kan wel nu al.

Feestje: tips & tricks - gedekte tafel

Het is (bijna) zover

Begin de dag van het feestje zelf iets vroeger dan nodig. Dat laat toe om na afloop van deze laatste voorbereidingen al alle gebruikte keukengerei door een afwascyclus te jagen. Idealiter is die vaatwasser zo goed als leeg wanneer je gasten aanbellen. Als alles goed is, heb je een uur voor je eerste gasten aanbellen tijd voor jezelf en eventueel een eerste lekker glaasje wijn. Je steekt eventuele kaarsen aan, je start je muziekplaylist en je bent er helemaal klaar voor. Als je een aperitiefhapje met een langere bereidingstijd in de oven hebt staan, dan houd je dat in gaten.

In de zone

Stel vooraf iemand verantwoordelijk voor de drankjes: het tijdig uithalen en openen van wijnflessen, het aperitief uitschenken en de koffie met een eventueel digestief achteraf. De aanvoer van water tijdens het diner hoort daar ook bij. Wijk er gerust van af als je je gasten goed kent, maar over het algemeen reken je op drie flessen wijn voor vier personen. Hoe gezellig het aperitief ook is, houd je aan je timing voor het hoofdgerecht. Iedereen is bereid om op een etentje wat later aan tafel te gaan, maar tenzij je in Spanje woont, mag je daar niet mee overdrijven.

Als iedereen naar huis is

Eenmaal je gasten de deur uit zijn, hangt het van je stemming of verdere avondplanning af of je al aan het opruimen achteraf wilt beginnen. Misschien ga je nog wel op stap. Ergens heb je waarschijnlijk al wel de tijd gevonden om een alweer volle vaatwasser aan te zetten. Het is natuurlijk fantastisch om de volgende ochtend geen spoor meer van de festiviteiten te zien, maar eigenlijk volstaat het al wanneer je de eettafel leegmaakt en alles in de keuken zet. Welterusten! 

Feestje: tips & tricks - uitslapen