Menu
Terug

Poetsen maakt je gelukkig!

30 maart 2020

De lente is het perfecte moment om je huis aan een intense opruim- en schoonmaakkuur te onderwerpen. Na het obligate energiedipje in de winter heb je bij het eerste mooie weer van het jaar - #blijfinuwkot - volop goesting om aan de lenteschoonmaak te beginnen. En wist je dat je van poetsen en een net huis ook een beetje gelukkiger wordt?

Ook zonder smetvrees

Food porn, daar heb je misschien al wel eens van gehoord. Het is bijvoorbeeld een foto van een prachtig gedresseerde taart met een overdaad aan zorgvuldig gedrapeerde vruchten erop. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als organization porn? Neen, ook hier komt geen bloot aan te pas. Wel foto’s van bijvoorbeeld een perfect geschikte dressingkast of netjes naast elkaar uitgestalde, perfect geslepen potloden. Pinterest staat propvol fotomateriaal voor netheidsfreaks, en organisatiecoaches helpen je je huis op te ruimen via YouTube-filmpjes of real-time workshops. Marie Kondo ken je ongetwijfeld al, de Japanse opruimgoeroe die de mensen onder meer leerde om hun kleding rechtopstaand op te bergen. Toegegeven, en we spreken uit ervaring, het is een methode die voor veel meer overzicht in de kleerkast zorgt. Maar waarom geeft dat ons eigenlijk zo’n goed gevoel, orde en netheid? En waarom zijn zoveel mensen vooral in de lente bezig met ontspullen en stevig schoonmaken? Een woordje uitleg over de psychologie achter poetsen.

poetsen

Minder stress door te poetsen

De wetenschap zegt dat de netheid van je huis een goede voorspellende factor is voor je gezondheid. Een Amerikaanse studie toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die hun huis netjes hielden, gezonder en actiever waren dan zij die hun huis verwaarloosden. Een andere studie toonde aan dat vrouwen die hun huis omschrijven als ‘rommelig’ een hoger niveau van het stresshormoon cortisol tonen. Rommel zou het zelfs moeilijker kunnen maken om taken uit te voeren, omdat het te veel afleidt. Nog meer overtuiging nodig? Een andere studie wees uit dat mensen die hun bed opmaken en regelmatig de lakens verversen, beter slapen.

poetsen

Zoals yoga en meditatie

Maar hoe komt het dat poetsen en opruimen ons zo’n goed gevoel geven? Omdat het voor een deel ook de chaos in ons hoofd en de stress die daarbij komt kijken, oplost. Zelfs kijken naar iemand die opruimt, kan al ontspannend zijn. Waar komt de gigantische populariteit van een opruimtelevisieshow als ‘Tidying Up with Marie Kondo’ anders vandaan? Sommigen die naar die show kijken, vergelijken het zelfs met een yoga- of meditatiesessie. Een opgeruimd en proper huis voelt blijkbaar meer aan als een thuis dan een huis waarin je als het ware over de rommel struikelt.

Gevoel van controle

Daarnaast zorgt poetsen ook voor een gevoel van controle. We leven in hectische tijden en onze dagen zijn niet zelden een aaneenschakeling van veel gehaast en gejaag. Als we dan een huishoudelijke taak doen en daar meteen ook het resultaat van zien, dan geeft dat veel voldoening. Het is een gevoel dat we wat vergeten lijken te zijn. Heel wat gezinnen besteden zowat al hun huishoudwerk uit, omdat ze er de tijd niet voor vinden. Maar dan mis je ook het eenvoudige plezier dat het werk je kan geven. Meteen resultaat zien van iets wat je doet, dat is toch een van de meest deugddoende dingen? Bovendien kunnen we helemaal zelf bepalen hoe netjes we onze woning houden. Dat vormt een tegengewicht voor alle dingen die we niet in de hand hebben. Poetsen of opruimen zijn honderd procent voorstelbare bezigheden die mensen wat broodnodige rust kunnen brengen.

Kleine schoonmaak

Genoeg over de psychologie. Aan de slag! Poetsen moet je echt niet elke dag doen, opruimen liefst wel. Reserveer ’s avonds een kwartiertje tijd, na het avondeten bijvoorbeeld, om elke kamer van het huis te inspecteren op rommel. Leg alles terug op zijn plek en gooi alles wat je niet nodig hebt meteen weg. Zie je daarbij dat er een vieze plek op het salontafeltje of op de vloer zit? Wrijf het dan meteen even af. Het is een kleine moeite, maar het maakt een groot verschil. Wie dit systematisch doet, zal merken dat het na verloop van tijd misschien maar vijf minuten werk per dag meer kost. Afstoffen, stofzuigen en dweilen doen de meeste mensen eens per week. Zijn er kleine kinderen of huisdieren in het spel, dan kan het zijn dat je de vloeren tussendoor best nog eens stofzuigt of mopt. Je voelt zelf wel aan wat je huis nodig heeft. Hoe regelmatiger je poetst, hoe minder tijd het werk je zal kosten. Net zoals bij opruimen, dus.

poetsen

Grote schoonmaak

Naast je doordeweekse poetsroutines is het goed om je huis af en toe ook grondiger aan te pakken. Hoeveel tijd reserveer je best voor die traditionele lenteschoonmaak - die je overigens in elk seizoen kunt inplannen? Er wordt wel eens gezegd dat een kamer per dag een goede stelregel is. Want tijdens de lenteschoonmaak poets je niet alleen, je keert ook elke kast binnenstebuiten en bekijkt welke spullen je eventueel de deur kunt wijzen. Bovendien is het ook goed om niet te veel in een dag te willen doen. Wil je op een zaterdag je ganse huis aanpakken, dan is de kans groot dat je de dag gefrustreerd moet afsluiten omdat je niet rond bent geraakt. Of dat je halverwege begint te slabakken omdat je er geen zin meer in hebt. Werk van boven naar onder, zodat je dingen die je wilt wegdoen, beneden kunt verzamelen, in de gang of garage bijvoorbeeld.

poetsen

De kracht van een to-dolijst

Voorbereiding is alles, als je efficiënt wilt werken. Maak een plan van wanneer je welke ruimte wilt poetsen. Zo komen je verwachtingen ongetwijfeld beter overeen met de realiteit, en dat is ook goed voor je gemoed. Maak voor elke kamer op voorhand een lijstje van wat extra aandacht verdient: de koelkast, radiatoren, de bovenkanten van de badkamerkastjes, ... Geef bijzondere aandacht aan elektrische toestellen, want die worden vaak een beetje verwaarloosd. Ga na of je alle nodige onderhoudsproducten in huis hebt. De meeste dingen kun je gewoon poetsen met water en een drupje allesreiniger of detergent. Voor vuilere plekken zoals de oven of douche kan een speciaal reinigingsproduct helpen. Microvezeldoeken om nat te poetsen en oude keukenhanddoeken om te drogen zijn onontbeerlijk. Maak ook tijd om lang uitgestelde klusjes te doen. Wacht die fantastische trouwfoto bijvoorbeeld nog altijd op een plekje aan de muur? Zorg dan dat je alle spullen bij de hand hebt om dat eindelijk te doen. Een paar leuke interieurtoevoegingen zullen je ongetwijfeld nog wat gelukkiger maken op het einde van de dag.

De schone work-out

In minder moderne tijden was schoonmaken een echte fysieke klus. Het gemak van een wasmachine kenden de huisvrouwen van weleer niet, schrobben en wringen moesten ze. Maar ook vandaag verbrand je best wat calorieën tijdens het poetsen, reden te meer dus om zelf de zwabber in de hand te nemen. Een properder huis door te ‘sporten’, als dat geen win-winsituatie is. Goeie algemene tip? Ga ervoor! Hoe enthousiaster en energieker je poetst, hoe groter het sportieve effect.  Hieronder volgt een lijstje van hoeveel calorieën je per halfuur kunt verbranden als je krachtig beweegt en je spieren goed opspant.

 • Strijken: 50 calorieën
 • Stofzuigen: 110 calorieën
 • De vloer schrobben: 130 calorieën
 • Dweilen: 150 calorieën
 • Ramen lappen: 150 calorieën
 • Badkamer schrobben: 180 calorieën

Proper in dertig minuten

Wat doe je als je een berichtje van je nieuwe lief - of je ouders - krijgt dat ze even binnenwipt, of als je te lang hebt staan koken en zo meteen bezoek verwacht? Leg boeken en magazines netjes op een stapeltje; schud kussens op en leg ze geordend in de zetel; plooi dekentjes op en drapeer ze over de armleuning; ruim vuile vaat op in de keuken - verstop ze desnoods even in de oven - en stop rondslingerende spullen in een tas; ga met een microfiberdoekje over donkere oppervlaktes waar stof op ligt, mop de vloer en stofzuig het tapijt indien nodig - een netjes gestofzuigd tapijt valt op. Vergeet je toilet niet: ga met wat allesreiniger of glasreiniger over de wc-bril en het deksel, langs de kraan, spiegel en de wastafel. Leg een propere handdoek klaar. Steek een kaarsje aan bij de voordeur, et voilà! Laat ze maar komen!

poetsen

Geen tijd is geen excuus!

Vermijd je het poetsen omdat je er zo lang mee bezig bent? Niet nodig. Met de juiste motivatie en tonnen focus kun je het veel sneller! Hier zijn onze zes speedy tips:

 1. Uptempo-muziek maakt het poetsen minder saai en zweept je op.
 2. Draag kleding die bezweet mag worden, want je gaat hard poetsen.
 3. Stop al je poetsproducten in een emmer of trolley, zodat je in een keer van kamer kunt veranderen.
 4. Houd een mand bij de hand om spullen in te droppen die niet op hun plaats liggen.
 5. Werk kamer per kamer af: opruimen en afstoffen, maar nog geen vloeren. Bereken op voorhand hoeveel tijd je per kamer wilt spenderen.
 6. Reserveer het laatste halfuur om overal op een drafje te stofzuigen en harde vloeren een dweilbeurt te geven.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()