Menu
Terug

Poetsen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes doe je zo

11 mei 2020

Dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft in de kuiskast bewezen onze grootmoeders al. Een beetje soda, huishoudazijn en citroen, veel meer hadden zij niet nodig om de boel op te blinken. Zin om zelf aan het poetsen te slaan met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes? Wij geven je de tips.

Azijn

Huishoudazijn is een van de beste huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om allerlei klusjes mee te klaren. Het is niet duur en brengt de natuur geen schade toe, ideaal toch? Azijn werkt vooral heel goed tegen kalkaanslag. Wil je een apparaat ontkalken? Dat doe je handig met azijn verdund met water. Azijn is daarnaast ook ideaal om ramen te wassen. Spons de ramen in met een mengsel van azijn en water, en droog het raam met een raamwisser en eventueel nog een microfiberdoekje. Het resultaat is gegarandeerd streepvrij en glanzend, en azijn laat geen vettig filmpje na zoals sommige speciale producten om te poetsen wel doen.

poetsen, huis-tuin-keukenmiddel

Citroen

Ook simpele citroenen zijn echte manusjes-van-alles in het huishouden, zeker bij het poetsen. Ze zijn ideaal om te ontvetten en te ontkalken. Hardnekkige verkalking rond de kraan kun je een nachtje laten oplossen met citroensap. Ook een vuile snijplank kun je inwrijven met citroensap en een tijdje laten staan. Onontbeerlijk in een hygiënische keuken, die citroenen.

poetsen, huis-tuin-keukenmiddel

De barbecue en microgolfoven

Vind jij de barbecue poetsen een gans karwei? Nergens voor nodig. Wrijf met een halve citroen op het nog hete rooster, dat weekt al heel wat vuiltjes los. Met een propje aluminiumfolie, nog zo’n huis-tuin-en-keukenmiddeltje, over het afgekoelde rooster schrobben is ook een succes. Weet je waar citroen ook goed voor is? Om je microgolfoven een opfrissingsbeurt te geven. Laat een kommetje met water en een aantal schijfjes citroen of wat citroensap voor een paar minuten stomen in de microgolfoven. Daarna wrijf je moeiteloos hardnekkig vuil af. En je toestel ruikt nog eens heerlijk fris ook.

Zuiveringszout

Misschien wel onze favoriet onder de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: baksoda of zuiveringszout. Kost niets en heeft zoveel toepassingen dat je het gewoon in huis moet halen. Zuiveringszout is ideaal om je vaatwasmachine een goede onderhoudsbeurt te geven. Laat de machine af en toe leeg draaien op de heetste stand met wat zuiveringszout en klaar is kees. Ook voor oven- en bakplaten is het een handig middel: wrijf alles in met een papje van baksoda en water, en laat tot een nacht lang inwerken. Wrijf en spoel alles nadien grondig af.

Schone leidingen

Geen fan van agressieve ontstoppingsmiddelen om mee te poetsen? Strooi dan iedere maand een handvol sodakorrels in alle afvoerputjes in huis, laat even inwerken en giet er daarna heet water over. Dat houdt je leidingen brandschoon. Soda kun je ook gebruiken om je terras te reinigen, net als azijn trouwens. Azijn reinigt en doodt algen op je terras, maar het kan ook planten beschadigen. Let dus goed op als je het gebruikt. Soda is minder schadelijk voor planten.

poetsen, huis-tuin-keukenmiddel

Bruine zeep

Strikt genomen is dit geen huis-tuin-en-keukenmiddeltje omdat het wel degelijk een onderhoudsproduct is. Maar het is zo veelzijdig dat het toch in dit lijstje past. Bruine zeep is milieuvriendelijk omdat het makkelijk afgebroken wordt. Het is voor heel wat dingen geschikt, maar niet voor geverfde oppervlakken. Bruine zeep maakt verf namelijk dof. Je kunt bruine zeep zowel binnen gebruiken - om natuurtegels, wastafels of de wc-pot te poetsen, bijvoorbeeld - als buiten - om de barbecue of het terras te reinigen. En als je de zeep raspt, kun je er zelfs wasmiddel van maken!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()