Reis rond de wereld in de keuken: zes heerlijke recepten
We gingen het voorbije jaar massaal aan het kookfornuis staan. Tot onze inspiratie op raakte. Gelukkig kunnen we er nog putten uit de rijke wereldkeuken! Wij gaan dan misschien nog niet op reis, maar onze smaakpapillen wel.
Een beetje extra hulp
Verrassend koken in verrassend weinig tijd. Dat wil toch iedereen, niet? Het is sinds 2013 het motto van Annelies Vermeir. Als werkende mama van twee kinderen ontwikkelde ze de foodblog Een lepeltje lekkers. Daar inspireert ze foodies die graag genieten van originele gerechtjes, maar niet dagelijks uren in de keuken willen staan. “De grootste misvatting over wereldkeuken is dat het altijd veel werk is”, vertelt Annelies. “Nochtans zijn Belgische recepten ook niet altijd eenvoudig, denk maar aan vol-au-vent. Neen, je hoeft niet alles from scratch te maken. Als je een keukenrobot hebt, is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om zelf pizzadeeg te maken, maar de saus koop ik dan apart. Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf als je gaat experimenteren in de keuken.”

Nieuwe dingen proberen
Het is ook voor kinderen fijn om nieuwe dingen uit te proberen. “Wij konden niet op vakantie het voorbije jaar, maar we deden wel een culinaire reis rond de wereld. De kinderen hebben in thema gekookt, geknutseld en gedanst”, laat de foodblogger ons weten.

Vietnamese noedels met filet pur
Ingrediënten (vier personen): 250 gram rijstnoedels (gaar), twee wortels (geschild), 200 gram sojascheuten (gespoeld), een fijngehakte lente-ui, een bosje koriander (fijngehakt), een limoen in partjes. Voor de saus: een rode chilipeper (zonder de zaadjes), een teentje look (gepeld), een eetlepel gember (geraspt), anderhalve eetlepel suiker, drie eetlepels water, twee eetlepels limoensap, twee eetlepels rijstazijn en twee eetlepels vissaus. Voor de steak: 300 gram filet pur (op kamertemperatuur), twee theelepels sesamolie, peper en zout.
- Hak de chilipeper fijn en pers of plet de look. Meng met de gember, suiker, water, limoensap, rijstazijn en vissaus. Verwarm op een zacht vuur tot de suiker gesmolten is. Laat de saus daarna afkoelen.
- Dep de filet pur droog en wrijf het vlees in met sesamolie. Kruid royaal met peper en zout. Schroei het vlees in een hete pan tot alle zijden goudbruin zijn. Laat even rusten en snijd in dunne plakjes.
- Verdeel het vlees over vier borden en garneer ze naar believen met de rijstnoedels, wortels, sojascheuten, lente-ui, koriander, limoen en de gemaakte saus. Smakelijk!
Marokkaanse tajine van kip en citroen
Ingrediënten (vier personen): vier kippenbillen, 500 gram aardappelen, twee teentjes knoflook, een grof gesneden ui, twee wortelen, twee tomaten, twee laurierblaadjes, een eetlepel komijnzaad, een eetlepel sesamolie, koriander, een halve eetlepel korianderzaad, een eetlepel gedroogde rode pepertjes (gesneden), een handjevol groene olijven, een citroen, twee blokjes groentebouillon, 250 gram couscous en olijfolie.
- Verhit de olijfolie in een slowcooker. Kruid de kip met peper en zout en laat ze aanbakken in het toestel tot ze goudbruin zijn. Haal ze er daarna even uit.
- Bak de uien tot ze goud kleuren. Snijd de aardappelen in dikke blokjes en voeg ze samen met de olijven toe. Bak alles twee à drie minuten samen vooraleer je de kip opnieuw toevoegt.
- Voeg de koriander, citroen, komijnzaad, pepertjes en gember toe. Leg een aantal korianderblaadjes opzij voor de afwerking. Kruid af met peper en zout naar smaak. Overgiet het geheel met de groentebouillon (eerste blokje). Laat alles 25 tot 30 minuten koken op een zacht vuurtje.
- Giet je couscous in een schaal. Voeg daar een eetlepel olijfolie en 500 ml hete groentebouillon (tweede blokje) aan toe. Je gerecht is klaar om van te smullen!


Scandinavisch smørrebrød
Ingrediënten (voor 8 stuks): vier grote sneden donker volkorenbrood, een potje guacamole, 150 gram haring, 100 gram gepelde scampi’s, 120 gram roomkaas, twee teentjes look, olijfolie, een citroen, peper en zout.
- Snijd de sneetjes volkorenbrood in twee. Bestrijk een helft met roomkaas, de andere helft met guacamole. Snijd een citroen doormidden en pers een aantal druppels uit op de dressing. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Snijd de haring in kleinere stukken en verdeel op de vier halve sneetjes met roomkaas.
- Bak je scampi’s heel kort aan in olijfolie met fijngesneden look. Dresseer de scampi’s op de smørrebrød met guacamole.
Zuid-Amerikaanse empanada’s
Ingrediënten (voor 12 stuks): een vel bladerdeeg, drie tomaten (in blokjes), drie lente-uien, twee teentjes knoflook, een handje verse oregano, een handje verse koriander, 100 gram cheddarkaas, een blikje rode bonen, een blikje maïs, een snuifje chilipoeder en komijnpoeder, een eetlepel olijfolie, een ei en een potje guacamole.
- Verwarm de olijfolie en bak de lente-uien en look glazig in een slowcooker. Kruid met chilipoeder en komijn. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe, en laat tien tot vijftien minuten stoven op een laag vuurtje.
- Voeg aan dit mengsel de bonen en maïs toe, en laat het nog een paar minuten garen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Rol het deeg uit en snijd cirkels uit met een diameter van ongeveer tien centimeter. Je kunt hiervoor een vormpje gebruiken, maar als je dat niet bij de hand hebt, kun je ook een grote mok of klein soepkommetje gebruiken. Klop een eitje los en bestrijk hiermee de randen van je deeg. Zo blijft het deeg straks goed kleven.
- Leg het vulsel op je deeg, bestrooi met kaas en vouw de empanada dicht. Druk de randen met een vork aan. De rest van het ei mag je met een keukenborsteltje over het deeg bestrijken voor een extra krokante korst.
- Bak de empanada’s een twintigtal minuutjes in de oven tot ze goudbruin zijn. Serveer met een beetje guacamole en verse koriander.


Pavlovataart uit Nieuw-Zeeland
Ingrediënten: drie eiwitten, 150 gram suiker, een theelepel citroensap, twee theelepels maïzena, 200 ml slagroom met een vetgehalte van minstens 40%, een eetlepel poedersuiker, rode vruchten naar keuze, een takje verse munt.
- Verwarm de oven voor op maximaal 100 graden Celsius. Kies voor een ovenstand met boven- en onderwarmte. Klop de eiwitten, suiker, citroensap en maïzena in een keukenrobot op tot een stijve massa.
- Teken op een bakplaat een cirkel van 20 tot 25 centimeter diameter. Draai je bakpapier om en vul je cirkel met het eiwit. Je kunt hiervoor een spuitzak gebruiken.
- Je meringue kan nu twee uurtjes de oven in. Dat is lang, maar wel nodig, want meringue moet eerder opdrogen dan bakken.
- Klop de room op met de poedersuiker. Het mengsel mag nu op je meringue. Werk af met vers fruit, een paar frisse muntblaadjes en een klein beetje poedersuiker.
Poolse Mazurka Cake
Ingrediënten: een eetlepel ongezouten boter, vijf eitjes, 60 gram fijne suiker, een eetlepel geraspte citroenschil, een eetlepel citroensap, 175 gram geroosterde en fijngehakte hazelnoten, 100 gram gedroogde rozijnen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Boter een cakevorm in met de ongezouten boter.
- Scheid de eieren en klop de eidooiers met een keukenrobot op tot een zachte massa. Voeg de suiker stap per stap toe. Als het een geheel vormt, mag het citroensap erdoor. Nadien volgen de hazelnoten en gedroogde rozijntjes.
- In een andere schaal klop je de eiwitten op. Zorg dat je mixer opnieuw schoon is voor je daaraan begint. De opgeklopte eiwitten mogen nu voorzichtig door je eerste mengsel geroerd worden.
- Verdeel het mengsel evenredig in een cakevorm. Bak het veertig minuten in het midden van de oven. Zet daarna de oven uit, maar laat de cake wel nog een kwartiertje erin staan.

Deze artikels kunnen je ook interesseren
Inschrijven op nieuwsbrief
We brengen je als eerste op de hoogte van de nieuwste gadgets, innovatieve producten en events bij jou in de buurt!
Schrijf me in