Menu
Terug

Rowenta vindt het stofzuigen opnieuw uit

03 april 2020

De stofzuiger van vandaag is die van gisteren niet meer. Je doet er meer mee dan alleen de vloer stofvrij maken. Nieuwe technologieën maken dat verplichte huishoudklusje er heel wat makkelijker, energie-efficiënter én gezonder op.

Geen podiumplekje

Stofzuigen scoort net niet in de top drie van huishoudkarweitjes waar we het meest tegenop kijken. Ramen lappen en het schoonmaken van de badkamer, het toilet en de oven blijven de onbetwiste koplopers. Dat wil niet zeggen dat we geen honderd andere dingen kunnen opnoemen die we liever zouden doen met de tijd en moeite die we aan het stofzuigen besteden. Dat hebben de fabrikanten van die stofzuigers gelukkig goed begrepen en elke nieuwe generatie stofzuigers laat je die klus dan ook sneller en makkelijker klaren.

Vergeet het wattage

Een stofzuiger moet in de eerste plaats sterke schoonmaakprestaties neerzetten. Stof en grover vuil moeten moeiteloos van elke ondergrond opgezogen worden. Liefst ook in één keer. Dat vereist zuigkracht en nog niet zo lang geleden kwam die vooral uit een alsmaar krachtiger motorvermogen, uitgedrukt in watt. Vandaag draait het allemaal om energie-efficiëntie. De fabrikanten worden door Europa verplicht om dat stroomverbruik terug te schroeven. Dus moeten ze technologieën ontwikkelen die dezelfde prestaties uit minder wattage puren. Dat is goed voor het milieu en goed voor onze energiefactuur.

rowenta, stofzuigen

Anker los

Het beste voorbeeld van stofzuigers die maximale prestaties uit slim stroomverbruik halen, zijn de draadloze steelstofzuigers. Het blijven ook pioniers voor nieuwe technologieën. Zo hebben ze de laatste jaren alle nadelen uit hun beginperiode, zoals een beperkte autonomie of zuigkracht, weggewerkt. De Rowenta Air Force Flex 760 heeft bijvoorbeeld een indrukwekkende autonomie van een uur en vijftien minuten op een enkele batterijlading. Daarmee komen troeven zoals bewegingsvrijheid en gebruiksgemak extra uit de verf. Niet verwonderlijk dus dat vandaag steeds meer mensen voor zo’n draadloze steelstofzuiger kiezen.

Van vloer tot plafond

De tijd dat we met onze stofzuiger enkel de vloer te lijf gingen, ligt definitief achter ons. Daarom komen de betere modellen met een waaier aan mogelijkheden en accessoires. We willen er immers ook de kattenharen mee van onze zetelkussens halen. Even het stof van de overgordijnen wegnemen, het interieur van je auto proper maken en dat stofhoekje daar aan het plafond aanpakken? Waarom niet. Draadloze steelstofzuigers - die je vaak ook in een handomdraai tot een polyvalente kruimeldief omtovert - laten zich ook hier van hun beste kant zien.

Luchtstofzuigen

Neen, we hebben het niet over de stofzuigvariant van luchtgitaarspelen, maar over het feit dat de betere stofzuiger ook zorgt voor een schoner en dus gezonder binnenklimaat. Een goede filtering van de lucht die weer je woonruimte wordt ingeblazen, is een must. Er bestaan verschillende filtersystemen, maar vandaag mag je eigenlijk geen genoegen nemen met een stofzuiger die minder dan 99,90 procent van de vuil- en stofdeeltjes tegenhoudt. Wat heb je immers aan een schone vloer als je daardoor geen schone lucht inademt?

rowenta, stofzuigen

Robots en stoom

Naast de draadloze steelstofzuigers doen nog enkele andere innovaties in stofzuigen zich opmerken. Zo kiest men in heel wat huishoudens die op een traploos niveau wonen, steeds vaker voor een robotstofzuiger. Als je woning en inrichting dit toelaten, is dat een heel aantrekkelijke optie om je vloeren schoon te houden, zonder tijd of moeite van jouw kant. Een andere innovatie die momenteel nog in zijn kinderschoenen staat, zijn stofzuigers die met stoom werken. Voor een extra diepgaande reiniging en met als bijkomend voordeel een antibacteriële werking.

rowenta, stofzuigen

Grote en kleine beestjes

Wanneer we een stofzuiger kopen doen we dat nog altijd in de eerste plaats om er de vloer mee schoon te maken. Maar zoals we hierboven al aanhaalden, spelen er ook andere factoren mee. Zo zal iemand met een huisdier voor een model gaan dat goed scoort tegen haren. Last van allergieën? Dan staat een hoogwaardig filter op de checklist. Je vindt zelfs modellen waarmee je huismijt uit je matras trilt. De stofzuiger van vandaag is absoluut die van gisteren niet meer!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()