Menu
Terug

Schoonmaken: wanneer is je spons, dweil of borstel aan vervanging toe?

15 maart 2021

Sponzen, dweilen, schoonmaakborstels, … Geen item dat zo vaak en direct met vuil in contact komt als poetsmateriaal. Maar hoe schoon is dat schoonmaakgerief zelf? Hoe gebruik je het langer op een hygiënisch verantwoorde manier en wanneer is het lang genoeg geweest?

Spons

Schoonmaken: na elk gebruik uitspoelen met zeep en helemaal droog wringen. Om de drie dagen laat je ze ‘meerijden’ in de vaatwasser op een heet programma. Vijf minuten in azijn onderdompelen is ook een optie, maar dan is het nog makkelijker om een spons met schoon water doordrenkt twee minuten in de microgolfoven te stoppen. Dat zou 99,90% van alle bacteriën doden. Voor je keuken gebruik je uiteraard een andere schoonmaakspons als voor je badkamer en toilet.

Vervangen: een afwassponsje vervang je elke twee weken, een schoonmaakspons elk seizoen.

 

Schuurborstel

Schoonmaken: na elk gebruik uitspoelen en laten uitdrogen. Een keer per week schoonmaken tot waar de borstelharen bevestigd zijn. Afwasborstels kunnen mee in de wasmachine. Vloerschuurborstels zet je na gebruik een half uur in een teil proper, heet water.

Vervangen: wanneer de borstelharen beginnen uit te vallen, breken of ernstig verkleuren.

Dweil & schoonmaakdoek (katoen)

Schoonmaken: na elk gebruik uitwassen, uitspoelen en heel belangrijk: laten uitdrogen om bacterievorming en geurtjes te vermijden. Doet je wasmachine kleine wasjes, laat je dweil dan een keer per week meedraaien.

Vervangen: elke twee maanden.

Mop

Schoonmaken: na elk gebruik uitspoelen en goed laten uitdrogen. Dus zeker niet in een emmer met nog een bodempje water opbergen.  Sommige mops laten de kop er afnemen en kunnen in de wasmachine, maar we begrijpen als je daar nogal huiverig tegenover staat. Een platte mop zoals je ze vandaag wel vaker ziet, is bewezen meer hygiënisch te zijn dan de traditionele 'kwastmop'. En die kan wel makkelijker de wasmachine in. Of misschien wordt het zo stilaan tijd om eens aan zo’n vloerreiniger te denken.

Vervangen: elke twee maanden.

 

Microvezeldoeken

Schoonmaken: op voorwaarde dat je dat in koud water en zonder wasverzachter doet, kun je microvezeldoeken tot wel 500 keer wassen en opnieuw gebruiken. Dat maakt hen tot een van de langstlevende items in je poetsarsenaal.

Vervangen: na 500 wasbeurten dus.

Veegborstel

Schoonmaken: elke maand met zeep en water.

Vervangen: elke twee jaar.

Schoonmaakhandschoenen

Schoonmaken: als je ze na elk gebruik met warm water en zeep schoonmaakt, kunnen schoonmaakhandschoenen heel lang meegaan. Ook hier geldt dat je een paar handschoenen voor het toilet en de badkamer hebt en een paar voor de keuken.

Vervangen: wanneer je tekenen van slijtage, verkleuring of scheurtjes ziet.

 

Toiletborstel

Schoonmaken: een keer per week vul je de borstelhouder met de toiletborstel erin met bleekwater. Laat twintig minuutjes weken, spoel beide uit en laat de borstel zelf uitdrogen. Tip: klem hem tussen de bril en toiletrand om hem te laten drogen.

Vervangen: elke zes maanden. Toiletborstels uit hout kun je negen maanden tot een jaar gebruiken.

Verenstoffer/plumeau

Schoonmaken: elke week uitschudden. Elke maand uitwassen met warm water en zeep.

Vervangen: wanneer de veren uitvallen, verdunnen of te veel aan elkaar gaan klitten.

Schoonmaakproducten

Normaal gaan schoonmaakproducten een half jaar tot wel twee jaar mee. Op voorwaarde dat je ze op een niet al te warme, maar ook geen ijskoude plek bewaart. Ontdek je een vergeten zeepflacon of wc-eend, check dan de houdbaarheidsdatum. Na een tijdje beginnen veel wasproducten immers hun actieve reinigende vermogen te verliezen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()