MM logo red

Slim in de keuken en het huishouden: de trends voor 2022

unknown description

Ook dit jaar moesten we het zonder de grote huishoud- en keukenbeurzen doen. Wij houden onze vinger echter onwrikbaar op de pols van innovaties en trends die in 2022 misschien ook hun weg naar jouw keuken en huishouden vinden.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Geen echt nieuwe trend, maar wel eentje die in 2022 een paar versnellingen hoger schakelt. Een beweging die enerzijds wordt aangespoord door een alsmaar strengere Europese regelgeving en anderzijds door een koperspubliek dat alsmaar meer begaan is met duurzaamheid. Daarom zetten producenten in op én aandacht trekken met ecologisch verantwoorde materialen, groenere productiemethodes, producten die langer en makkelijker onderhouden of hersteld kunnen worden, recyclagesystemen, …

Nog meer met nog minder

In het verlengde van die duurzaamheid is er een sterke focus op energie-efficiëntie. Ook die is deels ‘gemotiveerd’ door Europa, maar bij het koperspubliek zit vooral het huishoudbudget mee aan de debattafel. En dat dwingt fabrikanten tot innovaties die het energieverbruik van toestellen drastisch terugschroeven zonder daarbij aan de prestaties te raken. Vaak gaat het om toestellen die minder stroom gebruiken, maar bijvoorbeeld bij vaatwassers en wasmachines zien we innovaties die ook het waterverbruik terugschroeven.

Voor alles een app

Voor alles een app

2022 belooft de doorbraak van apps die je effectief meer functionaliteit en gebruikscomfort opleveren voor je koelkast, oven, espressomachine, was-droogcombi, luchtreiniger, … Zo zal je smartphone het verlengde worden van alsmaar meer toestellen. Dit om hun werking te controleren, instellingen aan te passen, eventuele storingen rechtstreeks naar de onderhoudsdienst te sturen en nog veel meer. Of in de andere richting: om via je smartphone nieuwe programma’s, functies of recepten naar je toestel te downloaden.

Een stuur voor je hele huis

Steeds meer onderdelen van onze slimme woning ‘hangen’ aan het thuisnetwerk. Van de verlichting en ventilatie tot rookmelders en verwarming. Waar die voorheen allemaal naar een eigen app of besturingssysteem luisterden, belooft 2022 een verdere standaardisatie. Die zal dan elk onderdeel van je slimme huis onder een overkoepelende Android- of iOS-app brengen. Dat is niet enkel handiger, maar laat ook toe om verschillende onderdelen met elkaar te laten ‘praten’. En zo krijg je maximale efficiëntie, en minder verspilling van bijvoorbeeld warmte, stroom, ...

Meer design

Meer design

Steeds meer mensen kiezen voor een open keukeninrichting. Niet enkel bij nieuwbouw, ook in bestaande woningen wordt de muur tussen de keuken en woonkamer gesloopt, wat de keuken zichtbaar maakt. En dat zorgt er weer voor dat naast de functionaliteit van heel wat keukentoestellen ook het uiterlijk gaat meespelen. Denk aan een slim strak ovendesign of aan die knalrode koffiemachine die de hele keukenhoek een opvallend kleuraccent geeft. Of die keukenrobot die niet enkel te groot en te zwaar is om na elk gebruik weer op te bergen, maar nu ook fraai genoeg oogt om dat niet te willen doen.

Slimme tandems in je keuken

Misschien is zo’n slim huis waar alles onder dezelfde app gecentraliseerd zit voor jou nog toekomstmuziek. Of gewoon je ding niet. Toch dienen er zich enkele interessante tandems aan waarin twee of meer toestellen ofwel slim samenwerken, of waar twee functies in één toestel gecombineerd worden. Denk bij die eerste optie bijvoorbeeld aan een dampkap die het vermogen aanpast aan de instellingen van de kookplaat eronder. Bij de tweede optie verwachten we een doorbraak van de combistoomoven die combinatiegaren - niet langer het exclusieve geheime wapen van sterrenchefs - naar jouw keuken brengt.

Stoom is overal

Stoom is overal

Van stoom in de keuken tot stoomontkreukers die je kleren gewoon op de hanger glad maken. Hete waterdamp wordt populairder dan ooit. Of het nu om dat sappig stuk gebraad of die nog snel gestreken blouse gaat, stoom brengt de oplossing. En laten we de antibacteriële werking ook niet over het hoofd zien. Stoomovens met een setting voor het reinigen van babyflessen worden standaard. En ook het stoomreinigen van stoffen zetels en matrassen met zo’n stoomontkreuker is in deze tijden van terecht verhoogde hygiënevereisten meer dan welkom.

Handig zo’n camera in huis

Verwacht een toename van het aantal camera’s in en rond je woning. Niet om je huisgenoten te bespioneren – tenzij die van acht maanden in zijn kribbe dan – maar uit veel praktischer overwegingen. Denk bijvoorbeeld aan een deurbel met een camera. Zo weet je wie er aanbelt en kun je van waar dan ook de deur openen voor een pakjesbezorger. Nu nog zeldzaam, maar steeds meer ingeburgerd: camera’s in koelkasten die je tijdens het boodschappen doen, kunt raadplegen. Of camera's in ovens waardoor je niet om de haverklap je gasten moet verlaten. En vanop je vakantiebestemming even je woning checken via de camera van je robotstofzuiger kan wonderen doen voor je gemoedsrust.

Heteluchtfriteuses

Heteluchtfriteuses

Hij wordt vaak 'airfryer' genoemd, maar die benaming is officieel nog enkele jaren voorbehouden aan de toestellen van Philips. In ieder geval heeft de Belg dit toestel enthousiast omarmd. Vorig jaar groeide het aantal huishoudens dat bij ons zo’n heteluchtfriteuse in het keukenarsenaal opnam van 28 naar 38 procent. Daarin lopen we sterk voor op onze buurlanden en die trend lijkt zich nog sterk door te zetten. Omdat er geen vetten of olie toegevoegd worden, maken deze toestellen een traditioneel zondig gerecht als frieten heel wat minder ongezond. Daarnaast kun je er ook in braden, bakken en nog veel meer. En vaak ook sneller dan in een klassieke oven.

Meal-prepping

Meal-prepping is het bereiden of voorbereiden van maaltijden en gerechten vooraleer je dat normaal zou doen. De voordelen: het bespaart je tijd en geld, en je houdt zicht op hoe gezond jij en je gezin eten. Daarom zal je vaker ovens zien opduiken die toelaten om er verschillende gerechten tegelijkertijd in te bereiden. Koelkasten die je helemaal naar je meal-prepping noden kunt inrichten. En verwacht ook in steeds meer keukens een vacuümverpakker te zien opduiken. Die is immers ideaal om bereidingen langer vers te houden én om je mee aan die andere nieuwe trend te wagen: het sous-vide koken. Dat is – kort door de bocht – het gecontroleerd garen van voedingswaren die vacuüm verpakt zijn door ze in warm tot heet water onder te dompelen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2023?
Koffiemachines

Wat is het beste cappuccino-apparaat van 2024?

Lees meer over