Menu
Terug

Strijken doe je zo: tips voor een kreukvrije herfstlook

11 september 2019

Met de herfst bijna in het land is het tijd om weer een aantal favoriete kledingstukken boven te halen: hemden, truien, lange broeken, je warme winterjas, ... Maar hoe zorg je dat je kreukvrij op het appel verschijnt? Met onze juiste tips om perfect te strijken, is je herfstlook gegarandeerd stijlvol.

Strijken met stoom

Gekreukte kleren krijg je het makkelijkst netjes en glad door ze te strijken met stoom. Hoe zit dat precies? De warmte van de stoom maakt de verbindingen tussen de vezels van je kleding los. Dan worden de kreuken door het gewicht van het strijkijzer gladgestreken. En wanneer het kledingstuk weer afkoelt, blijft het perfect glad in vorm. Algemeen geldt: hoe meer stoom je toestel produceert, hoe sneller je een kledingstuk kreukvrij kunt strijken. Diepe kreuken krijg je weg door op de knop voor extra stoom te drukken.

strijken, repasser

Lichter strijken

Kies voor een lichtgewichtstrijkijzer, want dan kun je veel soepeler over je kleding heen-en-weer glijden. Een stoomgenerator is superhandig, omdat het strijkijzer zelf extra licht is - dat scheelt als je een berg kleding hebt weg te strijken. Het waterreservoir is namelijk een apart onderdeel dat op je strijkplank blijft staan.

strijken, repasser

Ook voor delicaat

Mag je elke stof strijken met stoom of is dat te krachtig voor delicate stofjes? De moderne stoomgenerators zijn voorzien van een speciale instelling voor delicate stoffen. De temperatuur wordt aangepast zodat het strijken je favoriete stuk zeker geen schade toebrengt. Zo kun jij met een gerust hart de plooien uit je favoriete blouse, jurk of hemd glad strijken.

Een opkikker voor je mantel

Met de herfst en winter in het verschiet is het stilaan tijd om die dikkere mantel uit de kast te halen. Helemaal fris zijn die niet na maanden ongebruikt te zijn. Wist je dat je ze een snelle opkikker kunt geven met de meeste stoomgenerators? Hang je jas eerst buiten om hem te verluchten en ga er dan even verticaal met stoom overheen. Ziet er goed uit en ruikt weer fris!

De broekzakkentip

Als de zakken van een broek niet glad zitten, dan strijk je er makkelijk nog meer kreuken in. De beste tip voor broeken strijken die we kunnen meegeven: strijk eerst de zakken. Haal ze binnenstebuiten en geef ze een strijkbeurt. Pas dan krijg je ook de rest van je broek helemaal kreukvrij. Een afgeronde strijkzool zorgt ervoor dat je makkelijk voor- en achterwaarts, en langs obstakels als knopen of ritsen strijkt. Een stoomgenerator heeft doorgaans de perfecte vorm.

strijken

Vergeet hemdkragen niet te strijken!

Een eenvoudige outfit kan superstijlvol zijn. Een mooie jeans, een hemd en trui of jasje: verder hoef je het niet te zoeken. Maar ga je voor eenvoudig, dan moet je er wel voor zorgen dat je kledingstukken perfect gestreken zijn. Niet snel-snel of half-half. Zie de tip hierboven, maar vergeet ook boorden, kragen en mouwboorden niet. Zeker een kraag moet netjes en glad zijn, want die piept zo boven je trui uit.

strijken, repasser

De truc met de vouw

Mag het een tikje meer zijn? Strijk voor een meer geklede look een nette vouw in de pijpen van je broek. Hoe doe je dat? Leg de zijnaden van de broek mooi op elkaar en strijk een rechte vouw van boven naar onder. Nog makkelijker wordt het als je eerst bovenaan en onderaan aanduidt waar de vouw moet komen en die twee kleine vouwtjes dan gewoon met elkaar verbindt. Ook dikkere broeken kun je zo strijken, door wat extra stoom toe te dienen. Chique!

Sorteer op voorhand

Het is handig om de te strijken kledingstukken klaar te leggen volgens de temperatuur waarop ze gestreken moeten worden: eerst de kleren die op de laagste temperatuur moeten, en zo omhoog. Dan kun je het strijkijzer steeds een tandje hoger zetten.

Hemden eerst

Hemden strijken is niet de leukste bezigheid. Maar ga ze niet uit de weg, integendeel: strijk ze eerst. Zo ben je er al van af en kun je erna lekker door strijken. Niets zo vervelend als na een uur of twee strijken nog zes hemden in de mand te zien liggen.

strijken, repasser
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()