Menu
Terug

Thuis koken op z’n best: brood, pasta, yoghurt, frisdrank, muesli, …

03 april 2020

Brood, pasta, yoghurt, frisdrank, muesli, … Met het juiste toestel maak je het gewoon zelf, thuis in je eigen keuken. Helemaal zoals jij dat het lekkerst vindt en vaak ook nog eens gezonder dan in de supermarkt.

Wat je thuis doet, doe je beter

Zelfgemaakt brood, pasta, roomijs, … natuurlijk smaakt dat beter. Je kunt het immers thuis zo bereiden zoals jij dat het lekkerst vindt. Je weet precies wat je eet én net zo belangrijk: wat je niet eet. Zoals smaakstoffen, en kleur- en bewaarmiddelen. Je kunt rekening houden met eventuele allergieën en houdt controle over de hoeveelheid suiker, zout of vetten die je jezelf (en je gezin) voorschotelt. En dan is er nog dat bevredigende gevoel van ‘het helemaal zelf gemaakt te hebben’. Muesli uit eigen keuken is ergens vergelijkbaar met groenten uit je eigen moestuin.

thuis, koken

Vandaag houdt niets je nog tegen

Toch bleven we lange tijd voor de bakker en de supermarkt kiezen. Zelf dat brood of pasta maken kost immers tijd en inspanning. Tijd die we met slimme technologieën en trends zoals meal-prepping zo min mogelijk in de keuken doorbrengen. Daarnaast vraagt zelf bereid voedsel vaak ook een handigheid waarover niet iedereen beschikt. Stuk voor stuk bezwaren die vandaag helemaal weggevaagd worden door een nieuwe reeks toestellen die de laatste tijd hun weg naar heel wat keukens vinden.

thuis, koken

Naar de bakker? Alleen nog voor koffiekoeken

Broodbakmachines zijn niets nieuws, maar het aantal gezinnen dat er de laatste tijd eentje aan hun keukenarsenaal toevoegde, is dat wel. Vandaag bakt twee op de tien Belgen het brood zelf. Met of zonder gluten of lactose. Met spelt en de korst precies zo krokant als jij die het liefst hebt. Sandwiches, een klassieke pistolet, pizzabodems of cake? De nieuwe broodbakmachines kunnen het allemaal. En ja, je vindt tegenwoordig ook veilige, handige en budgetvriendelijke broodsnijmachines voor bij je thuis.

Pasta en noedels uit eigen keuken

Wie één keer van zelfgemaakte pasta of noedels heeft geproefd, weet dat het niet enkel de saus is die een goede spaghetti, lasagne, linguine, bami of phô maakt. Ook die komen vandaag uit jouw keuken. Er zijn toestellen waarmee je je zelfgemaakte deeg in ultrafijne cappelini, fettuccine, ravioli of andere pasta- en noedelvariëteit omtovert. Soms passen die ook op de keukenrobot waarmee je dat deeg maakt. Andere toestellen nemen het hele karwei van deeg kneden tot kant-en klaar-lekkers voor hun rekening.

De droge revolutie

Al van voedseldrogers gehoord? Deze relatief nieuwe toestellen zijn immers the next big thing voor de moderne keuken. Door je voeding op de juiste manier te drogen, kun je niet alleen allerlei lekkernijen zoals muesli en aperitiefhapjes zelf maken, maar je kunt er ook de meest uiteenlopende etensmiddelen heel erg lang mee bewaren. Van vlees en vis, over groenten en fruit tot kruiden. Met een voedseldroger in huis koop je als vanzelf minder eten in blik of bokaal. Bijkomend voordeel: je hoeft gedroogd voedsel niet koel te bewaren, dus je spaart er ruimte in je vriezer mee uit.

thuis, koken

Thuis bubbels maken

Sleep jij je nog steeds wekelijks een ongeluk met liters bruiswater en frisdrank? Voel je je achteraf ook ietwat schuldig over de berg lege plasticflessen of blikjes die dat oplevert? Waarom heb je dan nog geen SodaStream-toestel in huis? Dat is makkelijk, werkt met herbruikbare flessen, betaalt zich in geen tijd terug én bij drankjes met een smaakje beslis jij hoeveel suiker je kinderen dagelijks wegdrinken.

thuis, koken

Yoghurt, babyvoedsel, ijs, compote, …

… noem het op en de kans is groot dat je het zelf thuis kunt maken. Met een toestel dat daar speciaal voor dient of misschien wel met een toestel dat al in je keuken staat. Zo zijn er handige yoghurtmakers waar je gelijk een half dozijn bokalen in één keer mee maakt, maar de kans is groot dat je soepmaker of multicooker dat ook kan. Wist je dat je met een Airfryer niet enkel frituurgerechten, maar ook soufflés, muffins en quiches maakt? En we herhalen: met alle toestellen die hier de revue passeren, kost je dat vaak minder tijd en moeite dan ervoor naar de winkel te gaan.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()