Menu
Terug

Verklein je ecologische voetafdruk

Stap voor stap
Leestijd minuten
11 April 2018

Neen, we hebben het niet over voeten die volgens de een of andere cultuur in klein formaat aantrekkelijker zijn, maar wel over de ecologische variant ervan. Die ecologische voetafdruk geeft immers weer hoe groot de gevolgen van jouw levensstijl op de natuur zijn. Niet zo’n positief verhaal als je naar het gemiddelde kijkt, dus hoog tijd om er samen werk van te maken, niet?

Kies de juiste energie

Vooraleer we kijken naar de manieren waarop je je verbruik in kunnen perken, is het beter na te gaan wat je verbruikt. Een ecologisch overwogen keuze is die voor hernieuwbare energie. Die kan je bij een stroomleverancier bestellen, (zoals het Greenfix abonnement van Luminus) maar ook zelf opwekken. Liever je eigen natuurlijke stroom voorzien? Denk dan aan zonnepanelen voor elektriciteit of een zonneboiler voor warm water.

Enerzijds is er uiteraard het financiële aspect van energie besparen, maar daarnaast is er het al dan niet belangrijkere ecologische aspect. Het is onze verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de natuur, zeker wanneer de opwarming van de aarde een concreet gezicht krijgt. Overstromingen, orkanen, het wegsmelten van leven op onze polen en het uitsterven van de mooiste diersoorten. Voel jij de kriebels om slimmer te leven, en dus slimmer te wonen? Wij tonen je hoe het moet.

Leve de ledlamp

Ben je op zoek naar een maatregel die je hier en nu kan doorvoeren? Dan is dat het vervangen van je gloei- en hallogeenlampen door spaar- of ledlampen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat het hier niet alleen om koud wit licht dat bovendien duur is. De prijs van ledlampen is de laatste jaren fors gedaald en de lichtbronnen zijn daarnaast in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting? Lees het hier!

Doe geen half werk

Heel wat opruimfreaks onder ons laten de vaatwasser, de wasmachine of droogkast weleens stiekem draaien zonder dat het toestel helemaal gevuld is. We vertellen het niet verder, beloofd, als jij er ook meteen mee stopt. De volledige capaciteit van je toestel benutten is immers iets wat weinig moeite kost en je schade aan het milieu flink beperkt.

Technologie is je beste vriend

Als het om het besparen van energie gaat, moet je gebruikmaken van de nieuwste technologie. Geen paniek, want die hoeft niet veel geld te kosten. Denk aan slimme stopcontacten, een intelligente thermostaat of meer verrassend: een vaatwasser. Jawel: een gemiddelde vaatwasbeurt van een zuinige machine verbruikt evenveel of zelfs minder water dan dat vlugge handwasje na het avondeten.

De ecostand al gespot?

Heel wat recente toestellen hebben als groot voordeel dat ze een ecostand hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar je vaatwasmachine. Heel wat mensen laten hem bijna altijd draaien op het maximale aantal graden. “Dan zal het zeker proper zijn”, is de gedachtegang in heel wat gevallen. Niet waar, want water van 40 graden is meer dan voldoende om hardnekkig vuil als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Onze tip: test de ecostand eens uit en wie weet kan je voorgoed verder met een milieuvriendelijkere gewoonte erbij.

Handig bloempje

Kijk naast het energielabel van een nieuw toestel ook naar het Europese Ecolabel – je herkent dit aan het madeliefjeslogo. Dit is een Europese erkenning voor toestellen die ecologisch verantwoord geproduceerd werden en uit duurzame materialen bestaan.

Zuinig met zakjes

Je loopt de supermarkt binnen en beseft plots dat je wééral vergat om een zakje mee te nemen. Herkenbaar? Wel, dit probleem kan erg eenvoudig opgelost worden. Hang een opvouwbaar zakje aan je sleutelbos of plaats een bak met daarin herbruikbare zakken in de koffer van je wagen. Zo draag je jouw steentje aan het milieu bij én moet je niet telkens bijbetalen voor een nieuwe draagtas.

Grote wasjes, kleine wasjes

Er is niets mis met proper willen zijn en hygiëne hoog in het vaandel dragen, maar overdrijven is nooit goed. Hebben we het over shampoo, dan zijn enkele druppels vaak voldoende om je haardos van een dosis glans te voorzien. Doe je de vaat, dan zijn ook hier enkele druppels meer dan genoeg. Maar daar stopt het niet, want het soort zeep waar we het vaakst mee overdrijven, is het wasmiddel en wasverzachter. Gebruik de doseerdop als je de was doet en je zal merken dat je was even proper is, lekker fris ruikt en je ook nog eens wat geld bespaart.

Varieer in de keuken

Geen paniek, we gaan je hier niet proberen overtuigen om voortaan vegetarisch of veganistisch door het leven te gaan. Maar dat neemt niet weg dat het af en toe goed kan doen een dagje vlees te bannen. Net zoals je misschien een vaste pizza- of frietdag in de week hebt, kan je er evengoed een vegetarische bij gooien. Beter voor het milieu en een aanzet om creatiever om te gaan met hetgeen wat in je koelkast ligt.

Laat de kraan niet lopen

Je herinnert je misschien nog de juf of meester in de lagere school die het heeft over de kraan laten lopen wanneer je jouw tanden poetst en hoe slecht dat voor het milieu is. Wel, soms kan het ook beter zijn om de waterkoker even te gebruiken in plaats van de volledige 60 seconden op warm water te wachten. Geen waterkoker in huis? Zet je kop thee dan enkele seconden in de microgolfoven.

Met de vlieger of de vierwieler?

Een laatste tip die we je meegeven, zou weleens van pas kunnen komen dit jaar. Op citytrip gaan kan je tegenwoordig met spotgoedkope vluchten, maar het is vaak beter om met de wagen op reis te gaan. Je hebt meer vrijheid om grote, onhandige souvenirs mee naar huis te nemen, kan pauzeren wanneer je wilt, geniet meer van de omgeving en bespaart heel wat verborgen kosten zoals die van een taxi. Maar daarnaast is het ook milieuvriendelijker om met de wagen te reizen in plaats van met het vliegtuig. Trek je bijvoorbeeld naar het zuiden van Frankrijk, dan is je vlucht vier keer meer schadelijk voor het milieu dan je volledige rit met de wagen. Eentje om te overwegen, dus.

Wist je dat...

... je ook bij MediaMarkt terecht kan voor groene energie? Het Luminus Greenfix abonnement zorgt voor 100% groene elektriciteit, en aardgas dat 100% klimaatneutraal is. Kies jij ervoor je steentje bij te dragen aan het milieu? Dan krijg je er nog eens tot 100 euro aan MediaMarkt waardebonnen bovenop. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk het aanbod hier.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()