Menu
Terug

Verwijder vlekken en vieze geurtjes

Weetjes voor je wasmachine
Leestijd minuten
15 mei 2019

Sommige soorten vuil zijn moeilijker te verwijderen met je wasmachine dan andere. Tenzij je precies weet wat je moet doen. Ga samen met ons de strijd aan tegen vetvlekken, vieze sneakers en vervelende geurtjes!

Gele vlekken

Door een combinatie van zweet en deodorant ontstaan soms gele vlekken in witte hemden en T-shirts, vooral aan de kraag en onder de oksels. Waardoor die mooie witte kleren er plots niet meer zo wit uitzien en je er niet meer mee buiten durft komen. Ze in de wasmachine steken is vaak niet voldoende, maar gelukkig bestaan er simpele huismiddeltjes om die vervelende vlekken eruit te krijgen. Doe gewoon een geutje azijn – liefst natuurazijn – op de gele vlekken en was je kleren op het normale programma. Vervolgens hang je ze buiten te drogen, en je zal zien dat de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Vetvlekken

Ook vet veroorzaakt hardnekkige vlekken die je er met een standaard wasprogramma soms niet uit krijgt. Ook al ben je er als de kippen bij. Met afwasmiddel geraak je dikwijls al een heel eind, maar als ook dat niet lukt, hebben we nog iets straffers. Bedek de vlek met talkpoeder en laat het een kwartiertje rusten. Dit zal alvast een deel van het vet absorberen. Daarna steek je het kledingstuk uiteraard ook nog eens in de wasmachine op het normale programma.

Vuile sneakers

Er valt weinig aan te doen … Hoe goed je ook zorg draagt voor je favoriete sneakers, na verloop van tijd ziet zowel de bovenkant als de zool er een pak minder fris uit dan toen je ze kocht. Weggooien dan maar? Natuurlijk niet; stop ze gewoon in de wasmachine.

Haal om te beginnen je veters en je binnenzolen uit je schoenen. Om je schoenen te beschermen, steek je ze in een kussensloop of waszakje. De opening van de kussensloop maak je gedeeltelijk dicht met een paar veiligheidsspelden, zodat het water naar binnen en naar buiten kan. De veters kan je bij je schoenen steken, maar de binnenzolen was je best apart. Want als je die in de wasmachine steekt, duurt het dagen voor ze weer droog zijn.

Geurtjes

Vieze geurtje op je kleren of handdoeken? Daar geraak je gemakkelijk van verlost met een paar druppeltjes lavendelolie. Die ruikt niet alleen lekker, maar heeft ook antibacteriële eigenschappen, wat ze uitermate geschikt maakt voor je was.

Kies wel een programma van minstens 40 graden, omdat de olie anders niet genoeg afbreekt en wegspoelt uit de wasmachine. Bij lage temperaturen blijft er ook olie achter op je kledij. Dat kan gevaarlijk zijn als je die daarna in de droger steekt, want sommige oliën zijn licht ontvlambaar.

Vieze wasmachine

Hoeveel programma’s er ook op je wasmachine zitten – gemengde was, fijne was, donkere was, voorwas, katoen, antikreuk, eco, noem maar op – het doel is altijd hetzelfde: je kleren proper krijgen. Dus als je wasmachine zelf vuil is of begint te stinken, heb je een probleem. Een probleem dat gelukkig makkelijk te verhelpen is.

Met natuurazijn of met soda (bicarbonaat) bijvoorbeeld. Giet een flinke geut natuurazijn of een half kopje soda in het zeepbakje, of rechtstreeks in de trommel, en draai een wasbeurt op de heetste stand. Na afloop is je wasmachine weer zo goed als nieuw. En nog een laatste tip: laat de deur van je wasmachine na elke wasbeurt nog even openstaan. Zo geef je bacteriën minder kans om te groeien.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()