Menu
Terug

Vijf redenen waarom je beter schoonmaakt met stoom

01 april 2020

Stoom is niet meer weg te denken uit het moderne huishouden. Denk aan stoomovens, stoomstrijkijzers en zelfs de nieuwste wasmachines doen het alsmaar vaker met stoom. We geven je vijf redenen waarom stoom ook een aanrader is bij het schoonmaken. Zeker in deze hygiënisch veeleisende tijden.

Diep gaan zonder je adem in te houden

Sta ons toe om een open deur in te trappen: stoom is heet. Het is die hitte die toelaat om vuil tot in de kern aan te pakken en het los te weken. Het maakt niet uit of het zich in je tapijtvezels heeft vastgezet of in de voegen tussen je badkamertegels. Dat maakt dat je met stoom vaak een zichtbaar beter schoonmaakresultaat scoort, met het geruststellende bonusgevoel dat ook het onzichtbare vuil verwijderd is. Ook daar waar je met traditionele schoonmaakmethodes zoals borstels moeilijk of niet bij kunt.

stoom, reinigen
stoom, reinigen

Van de kelder tot de zolder

Een dweil voor je harde vloeren, een stofzuiger voor je tapijt en zetel, een spons voor je badkamer, een schuurborsteltje voor je fornuis, … Soms lijkt het alsof we schoonmaakgerei verzamelen. Een van de troeven van heel wat stoomreinigers is hun veelzijdigheid. Ze komen meestal vergezeld van accessoires om nagenoeg elk oppervlak aan te pakken, van je tapijt tot terrastegels, van de douchekop tot de binnenkant van je oven. Zelfs dat kussen in de hondenmand en je overgordijnen. Met andere kun je ‘enkel’ al je vloeren, zetels en misschien ook je matrassen doen. Maar ook dat is al heel wat!

Geen stijve nek of doffe plekken

Ooit wakker geworden met stijve, protesterende spieren omdat je de dag ervoor in een ongemakkelijke houding kracht moest zetten? Wij ook. Daarom zal je wat blij zijn dat schoonmaken met stoom snel, diep en vooral zonder schrobben, schuren of andere inspanning kan. Tegelijkertijd betekent het dat je nagenoeg geen risico loopt op beschadiging van het oppervlak dat je schoonmaakt. Geen doffe plekken door kleine krasjes of geen beschadiging van textielvezels door aanhoudend schuren. Misschien iets om te onthouden in de aanloop naar de volgende grote schoonmaak.

stoom, reinigen
stoom, reinigen

Goed voor het milieu

Bij het schoonmaken met stoom verbruik je natuurlijk nog altijd water, maar dat doe je ook wanneer je ‘gewoon’ schoonmaakt. En meestal gebruik je dan nog veel meer water. Daarnaast maakt stoom in bijna alle gevallen schoonmaakproducten en andere chemicaliën overbodig. Dat bespaart jou op jaarbasis heel wat zeep en het voordeel voor het milieu spreekt voor zich. Bijkomend voordeel: zetels en tapijten zonder zeep of ander wasproduct reinigen, maakt schoonmaken met stoom heel interessant voor gezinsleden met allergieën.

Hygiëne, bacteriën en allergieën

En met hygiëne komen we op een punt dat ons in deze moeilijke tijden allemaal aanbelangt. Schoonmaken met stoom betekent veel minder gemors met borstels, dweilen, emmers, zeep en vuil water. Dat alleen al maakt het voor de schoonmaker van dienst veel hygiënischer. Schoonmaken doodt niet noodzakelijk alle virussen, maar het verwijdert ze wel uit je directe omgeving. Daarbij heeft stoom een antibacteriële werking waar geen enkele andere schoonmaakmethode aan kan tippen. Tel daarbij ons puntje 2 van hierboven, waarbij je die bacteriedodende stoom bijna overal in huis kunt inzetten. Reinigen met stoom is dus een aanrader voor mensen met allergieën, maar het zorgt tegelijk voor een gezonder binnenklimaat voor iedereen.

stoom, reinigen
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()