Menu
Terug

Waar moet je op letten als je een nieuwe stofzuiger koopt?

15 oktober 2021

Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Wordt het waarschijnlijk zo’n snoerloze steelstofzuiger? Het aanbod is enorm, maar kiezen wordt er heel wat makkelijker op met deze checklist van vijf richtlijnen waar je op moet letten.

1. Schoonmaakprestaties

Het item dat niet voor niets bovenaan dit lijstje staat, is helaas ook een van de moeilijkste om vooraf te checken. Je bent veelal aangewezen op de website van de fabrikant en reviews van zowel specialisten als gebruikers. Let daarbij niet enkel op de zuigkracht, maar ook of dat zuigvermogen continu blijft, ook wanneer het stofreservoir zich vult. Een combinatie van een krachtige motor met een slimme gemotoriseerde vloerzuigmond scoort de beste resultaten. Een zuigkracht die zich - liefst automatisch - aanpast aan het vloertype en stofniveau is helemaal top.

Een slimme stofzuiger combineert een krachtige motor met een slimme gemotoriseerde vloerzuigmond: de zuigkracht past zich automatisch aan aan het vloertype en het stofniveau.

2. Ergonomie

Een steelstofzuiger steunt vaak voor een stuk op de grond, maar uiteindelijk draag je dit toestel voor een groot deel. Met één hand en soms best lang. Dat maakt een licht en vooral ergonomisch design een absolute must. Wat heb je aan de bewegingsvrijheid van deze snoerloze modellen als je er niet zonder polskrampen de trap, raamkozijnen of andere oppervlakken binnen bereik van je zuigstang mee kunt aanpakken? Kijk ook na of het stofreservoir zich makkelijk en hygiënisch laat legen.

Je stofzuiger met meerdere filters draagt bij aan de kwaliteit van lucht in je huis.

3. Filter

Zorg ervoor dat je stofzuiger in positieve zin bijdraagt aan de kwaliteit van lucht in je huis. Dat betekent dat je stofzuiger over een filter of systeem met meerdere filters moet beschikken. Alleen zo verhinder je dat die kleinste, makkelijkst in te ademen en potentieel schadelijke stofdeeltjes weer je woninglucht ingeblazen worden. Lees je ‘HEPA’, dan is dat meestal een goed teken. Een volledig afgedicht design helpt ook om te voorkomen dat vuildeeltjes en stof ontsnappen.

4. Autonomie

We moeten niemand de voordelen van een snoerloze stofzuiger uitleggen. De kans is groot dat dit een van de voornaamste redenen is waarom je voor zo’n steelstofzuiger kiest. Dat maakt de autonomie, oftewel de tijd dat je met een batterijlading kunt werken, heel belangrijk. De betere modellen bieden je een uur werktijd. Let er wel op dat die gebruiksduur vaak korter is wanneer je op hoog vermogen stofzuigt. Dat is dan weer geen probleem bij steelstofzuigers die toelaten om een lege batterij snel en makkelijk te vervangen door een volle.

5. Accessoires

Een goede steelstofzuiger maakt een kruimeldief overbodig. Je maakt er net zo makkelijk - en zonder verlengsnoer - het interieur van je auto mee schoon als je keukenvloer. En vergeet zeker je matras of de hondenmand niet. Slimme accessoires zorgen dat je het vuil overal en nagenoeg moeiteloos te lijf kunt gaan. Zo beschikt de kierenzuiger van de Dyson V15 Detect Absolute, die overigens elk vakje in bovenstaande checklist afvinkt, zelfs over LED-verlichting om het stof op die moeilijk bereikbare, donkere plekjes geen kans te geven.

De kierenzuiger van de Dyson V15 Detect Absolute stofzuiger beschikt over LED-verlichting om het stof op die moeilijk bereikbare, donkere plekjes op te sporen.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()