Menu
Terug

Wat je moet weten over energielabels

15 april 2018

We kunnen het niet onder stoelen of banken steken: energie is een hot topic in de wereld van het huishouden. Ga je op zoek naar een nieuw toestel, dan kleeft er in de toonzaal ongetwijfeld het Europese energielabel op. Wat dat precies inhoudt en waarom je er best rekening mee houdt, ontdek je hier.

Al sinds 1992 legt de Europese Unie producenten van huishoudtoestellen alsmaar strengere regelgevingen op en anno 2018 is dat niet anders. De EU heeft immers iets te bewijzen, namelijk dat het zijn energiedoelstellingen 2020 kan behalen. Wat houden die in? Wel, dat er 20% minder uitstoot van broeikasgassen dan in 1990 is, dat 20% van onze energie uit duurzame energiebronnen komt en dat de energie-efficiëntie toeneemt met 20%. Dat die doelstellingen voor 2030 allemaal 30% inhouden, spreekt voor zich. Om die normen te behalen, legt de Unie producenten van elektronica steeds strengere regels op. Waar die producenten het vroeger voor het zeggen hadden, worden ze nu gedwongen aan de eisen te voldoen.

Draag jij je steentje al bij?

Werk jij ook mee aan de Europese energiedoelstellingen en maak je gebruik van duurzame energie? Nog niet, dan is dit je kans. Wie kiest voor een Luminus Greenfix abonnement, wordt beloond! Schrijf je in voor dit abonnement dat bestaat uit 100% groene stroom én 100% klimaatneutraal aardgas en ontvang tot 100 euro aan MediaMarkt waardebonnen! Benieuwd hoe dat werkt? Check het aanbod hier!

Het label

Het energielabel is een van de maatregelen waarmee de Europese Unie de lat voor heel wat elektronicaproducenten hoog legt. Het label geeft weer hoe hoog het energieverbruik  van een apparaat is op een schaal van A tot G. Die eerste, klasse A, wordt aangeduid met een groen label en is het meest energie-efficiënt. Klasse G is het minst energie-efficiënt en draagt een rood label. Verder worden de producten binnen klasse A opgedeeld in A+++ (meest energiezuinig), A++ (erg energiezuinig) en A+ (energiezuinig), maar dit systeem blijkt consumenten steeds vaker te verwarren. Daarom zullen de plustekens de komende jaren verdwijnen en zal er enkel nog gewerkt worden met lettercodes.

Alle verkochte apparaten die binnen de wetgeving van de EU vallen, moeten het label dragen. De productcategorieën die hieronder vallen, zijn: airconditioners, kooktoestellen, vaatwassers, verwarmingstoestellen, gerichte lampen en ledlampen, lampen voor huishoudelijk gebruik, fluorescentielampen, lokale ruimteverwarmingstoestellen, koelkasten en vriezers, koelapparatuur, verwarmingsketels, televisies, wasdrogers, stofzuigers, ventilatoren en wasmachines. Inderdaad, dat is een hele opsomming. Maar onderling en per productcategorie wijst het label op andere specificaties waarop je ze kan vergelijken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, zochten wij voor je uit.

… op je dampkap

Op het energielabel van je afzuigkap wordt het jaarlijks energieverbruik in kWh vermeld. Hierbij wordt geschat dat je ze dagelijks 60 minuten gebruikt om af te zuigen en 120 minuten per dag voor verlichting. De zwarte pijl bovenaan geeft de energie-efficiëntieklasse weer en onderaan staan van links naar rechts de efficiëntie van de afzuiging (pictogram met ventilator), hoe energiezuinig de lampen zijn (icoontje met lamp), de efficiëntie van de filtering (pictogram met filter) en het geluidsniveau in decibel.

… op je koelkast en vriezer

De zuinigste koelkasten en diepvriezers zijn vaak een pak duurder dan hun minder energiezuinige equivalenten. Toch is het belangrijk op te merken dat je dat verschil snel terugverdient als je naar de elektriciteitsrekening kijkt. Gemiddeld is 80% van de totale kostprijs van een toestel verantwoordelijk voor het verbruik en slechts 20% voor de aankoopprijs ervan. Laat je dus niet afschrikken door een hoger prijskaartje, want dat verdien je heus wel terug. Naast de energie-efficiëntie vind je op het label van een koelkast of vriezer de inhoud in liter terug, de inhoud van het eventuele vriesgedeelte en niet onbelangrijk: het geluidsniveau in decibel.

… op je oven

In het algemeen kan je bij ovens een gouden regels toepassen: hoe kleiner hij is, hoe minder hij verbruikt. Maar ook hierover moet je niet echt nadenken, want het energielabel geeft duidelijk weer welke van je opties het zuinigst is. Het label is daarnaast ook iets anders opgesteld, het geeft namelijk weer hoe zuinig de oven is vergeleken met andere ovens van hetzelfde formaat. Daardoor voorkomt het dat een kleine oven met label A toch minder energie verbruikt dan een grotere oven met het label A+. Je kijkt daarom best naar het verbruik in kWh per cyclus, en meer specifiek naar de functie waarin je de oven het vaakst gebruikt. Hetelucht is het pictogram met ventilator, ‘gewoon’ is hetgeen met twee horizontale strepen.

Opmerking: Combiovens, stoomovens, kleine of draagbare ovens dragen geen energielabel!

… op je stofzuiger

De producenten van stofzuigers kregen er vorig jaar nog een strengere regelgeving bovenop, want sinds 1 september 2017 mogen ze geen toestellen met een vermogen van meer dan 900 Watt meer op de markt brengen. Op het energielabel van je stofzuiger vind je het energieverbruik in kWh terug, het geluidsniveau in decibel, maar ook de stofuitstoot, de reinigingsprestatie voor tapijt en de reinigingsprestatie voor harde vloer. Zo zie je maar: het Europese energielabel geeft je meer grond om te vergelijken dan enkel de energie-efficiëntie.

… op je televisie

Als er een toestel is waar je heel wat varianten bij hebt, is het de televisie wel. Al die verschillende types zijn logischerwijs niet even zuinig met stroom. Lvd-led is het zuinigste type, een plasmascherm het minst. Op het energielabel vind je het energieverbruik in kWh per jaar terug, de aanwezigheid van een uit-schakelaar, het vermogen in gebruiksstand in watt en het beeldschermdiagonaal in inches. Het energielabel van televisies loopt van A++ tot en met E, maar die laatste categorie mag niet meer op de markt gebracht worden.

… op je vaatwasser

Eigenlijk krijgt iedere vaatwasser die je in de winkel ziet een bijzonder goede energie-efficiëntiescore. De meest zuinige zal het label A+++ dragen, maar de minst zuinige nog steeds A+. Op het label staan volgende zaken weergegeven: het energieverbruik in kWh per jaar, het waterverbruik in liter per jaar, het droogresultaat, de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau in decibel.

… op je verlichting

Wist je dat je het stroomverbruik voor je verlichting meer dan halveert door veelgebruikte gloeilampen en halogeenlampen door led-varianten te vervangen? Hoog tijd om naar dat label te kijken, dus. Naast de energie-efficiëntie lees je er ook het exacte energieverbruik in kWh per 1.000 uur op af. Maar daarnaast kan je nog heel wat informatie aflezen op de verpakking van een lamp: het vermogen (in watt), de lichtopbrengst (in lumen), de levensduur (in branduren) en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden.

… op je droogkast

Het meest zuinige type droogkast dat je op de markt vindt, zijn warmtepompdrogers. Deze zijn duurder in aankoop, maar verdienen zich grotendeels terug. De meest energie-efficiënte droogkast met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een equivalent met label B nodig heeft. Op het energielabel vind je het energieverbruik in kWh per jaar terug, bij condensdrogers de condensatie-efficiëntieklasse, informatie over het type droogkast, de duur van een droogbeurt bij een standaard katoenprogramma, de capaciteit van het apparaat in kilogram en het geluidsniveau in decibel. Geloof ons, dat laatste is erg handig als je het gewend bent om je droogtrommel ’s nachts tijdens het nachttarief te laten draaien.

… op je wasmachine

Hier staat een hele boterham aan informatie op je energielabel, net zoals bij je droogkast. Naast de energie-efficiëntieklasse wordt je energieverbruik in kWh per jaar weergegeven, maar ook het geluidsniveau tijdens het wassen in decibel, het geluidsniveau tijdens centrifugeren in decibel, het waterverbruik in liter per jaar, de totale capaciteit in kilogram en het centrifugeresultaat.

Wist je dat ... deze toestellen de meeste energie vreten? De duurzame optie is het overwegen waard als je denkt aan de aanschaf van een nieuw model.

• Computer met randapparatuur: 315 kWh/jaar (65 euro)
• Wasdroger: 275 kWh/jaar (55 euro)
• Wasmachine: 140 kWh/jaar (30 euro)
• Koelkast en losse vriezer: 550 kWh/jaar (110 euro)
• Verlichting: 485 kWh/jaar (100 euro)
• Televisie en stereo met randapparatuur: 300 kWh/jaar (60 euro)
• Vaatwasser: 235 kWh/jaar (45 euro)