Menu
Terug

Weet jij wat je wasmachine of droogkast allemaal kan?

11 maart 2021

Hoe goed ken jij je wasmachine en droogkast? Misschien schuilt er onder een van de knoppen op je toestel wel een feature die je leven er heel wat makkelijker op kan maken … of je kleren langer doet meegaan. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken, niet? 

Eerst en vooral

“O, wist je dat niet? Dat zit gewoon onder deze knop!” of “Daar is toch een programma voor” … en plots doet de wasmachine, die je al drie jaar gebruikt, iets sneller, beter of meer. Hoe intuïtief de bediening van die toestellen tegenwoordig ook mag zijn, blader minstens een keer door de handleiding. Tussen alle droge kleine lettertjes ontdek je gegarandeerd een paar handige weetjes. Zo leer je misschien waar die ‘outdoor’-setting voor staat. Of wat het verschil tussen de programma’s voor ‘lingerie’ en ‘delicaat’ of ‘eco’ en ‘super-eco’.

wasmachine, droogkast

Handwas in de machine?

Staat er 'enkel handwas' op het label van je kleren? Sommige wasmachines beschikken over programma’s waar je die toch met een gerust hart aan kunt toevertrouwen. Met dank aan een slim trommelwanddesign, aangepaste draaibewegingen en steeds vaker ook het gebruik van stoom. In de meeste gevallen is dit machinale wassen en drogen zelfs veiliger, want kleren met de hand uitwringen is zelden goed voor fragiel textiel.

wasmachine, droogkast

Droog, droger, droogst

Drogen? Dat is toch gewoon je kleren de droogtrommel in kieperen, op Start drukken en klaar? Niet helemaal. De meeste droogkasten laten je kiezen je tussen katoen en synthetisch wasgoed. Wist jij trouwens dat de maximumlading bij synthetisch meestal maar half zoveel kilo’s bedraagt als bij katoen? Daarna selecteer je ‘kastdroog’ (standaard), ‘extra droog’ (voor dikker wasgoed) en ‘strijkdroog’ (licht vochtig). Veel droogkasten laten je ook eenvoudigweg een tijdsduur instellen en die is dan geschikt voor alle weefsels. En dat ventilator-, propeller- of windmolenpictogram? Dat staat voor luchten.

Een halve trommel of minder

Bij de nieuwe wasmachines hoef je meestal niet te wachten tot je genoeg wasgoed van een bepaald type bij elkaar hebt verzameld in de wasmand om er een hele trommel mee te vullen. Ze beschikken over programma’s die zowel de tijdsduur als het waterverbruik aanpassen aan bijvoorbeeld een sportoutfit die nog snel gewassen moet. Of enkel je favoriete blouse klaarstomen voor dat onverwachte uitje. Dat kan nu dus ook energie-efficiënt- en ecologisch verantwoord.

In minder dan een uur of sneller

Soms heb je de tijd niet of zijn de items in je drukke agenda nog maar eens verschoven. Dan vind je op heel wat recente wasmachines een programma dat het wassen in minder dan een uur, in een half uur en in sommige gevallen zelfs in een kwartier doet. Zoek onder ‘quick’, ‘speed’, ‘rapid’ en klokpictogrammen. Dit is niet altijd de meest duurzame optie, maar af en toe wel een heel welkome.

wasmachine, droogkast

Eco, met de ‘E’ van Energielabel

Je vindt vandaag haast geen wasmachine of droogkast meer zonder eco-programma. Wist je overigens dat de duurtijd en het waterverbruik op het nieuwe energielabel berekend zijn op dat eco-programma? Dat doet er meestal - maar niet altijd - langer over. Het garandeert wel hetzelfde smetteloos schone en droge resultaat. Wil je nog beter doen, kies dan voor een toestel met automatische dosering. Zo gebruik je geen druppel wasmiddel te veel.

wasmachine, droogkast

Minder kreuken = minder strijken

Voor heel wat kledingstukken is ‘de was’ nog niet gedaan wanneer die uit je wasmachine, uit je droogkast of van de wasdraad komt. We hebben het inderdaad over strijken. Dat doe je heel wat makkelijker en dus ook sneller met wasmachines die met slimme trommelbewegingen kreukvorming verminderen. Je was goed uitschudden wanneer je hem uit de trommel haalt, helpt ook. En sinds kort kun je ook voor een droogkast kiezen die wasgoed met stoom nog strijkvriendelijker maakt.

Een lekker geurtje

Denk bij een heerlijk geurende was niet noodzakelijk aan wasverzachter of lekker ruikend wasmiddel. Dat is sowieso al uit den boze wanneer iemand in je gezin daar allergische reacties op heeft. Het is ook niet echt goed voor het milieu. Maar misschien biedt je nieuwe droogkast een alternatief. Sommige modellen laten vandaag immers toe om tijdens het drogen een lekker, maar ecologisch minder belastend geurtje aan je wasgoed toe te voegen.

De beste gewoonte

Precies omdat elke nieuwe generatie wasmachines en droogkasten sommige onderhoudstaken er veel minder frequent op maken, kan dat er wel eens toe leiden dat je ze helemaal uit het oog verliest. Display-indicators en waarschuwingen op de app van je toestel helpen, maar af en toe uit eigen beweging een filter checken kan absoluut geen kwaad. En scheelt er iets met je toestel, ga dan na of het niet over een zelfdiagnosefeature beschikt. Dat spaart je alvast een bezoek van de (dure) onderhoudstechnieker uit.

wasmachine, droogkast
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()