Menu
Terug

Win tijd bij het koken

23 mei 2019

Tijd besparen bij het koken? Ja graag! Of het nu om de dagdagelijkse maaltijd of een volledig feestdiner gaat, met deze tips win je tijd. Om je met iets anders bezig te houden of, waarom niet, om het menu nog ambitieuzer aan te pakken.

Voldoende voorraad

Aargh, wie heeft dat laatste blik tomatenblokjes opgemaakt?! Niets kost je zoveel tijd als het koken te moeten uitstellen of erger nog: onderbreken, omdat je plots merkt dat je geen olijfolie, pasta of ander cruciaal ingrediënt in huis hebt. Tijd besparen begint bij het boodschappenlijstje. Nog ‘snel even naar de winkel’ is niet altijd een optie en gaat nooit zo snel als je zelf zou willen.

Vele handen ...

… maken licht werk. Een gruwelijk cliché, maar het klopt wel. Schakel je partner of kinderen in, of waarom niet die vroeg gearriveerde gast. Zelfs als je (stiekem) geen vertrouwen in hun keukenvaardigheden hebt, vind je altijd wel een karweitje dat ze aankunnen. Zoals groenten wassen of deeg kneden. Houd wel in de gaten dat je er met zo’n ‘keukenhulpje’ niet langer in plaats van korter over doet. 

Voorgesneden en gebundeld

We hebben het hier niet over kant-en-klare maaltijden, maar over handige items en oplossingen die een stuk van de bereiding voor hun rekening nemen. Denk bijvoorbeeld aan een zak voorgesneden soepgroenten of die maaltijdboxen die je kunt laten thuisbezorgen en ook steeds vaker in supermarkten terugvindt. Die bundelen alle ingrediënten netjes bij elkaar, meestal panklaar en toch vers.

Maak meer voor minder werk

Een verse groentesoep, een lekkere lasagne, een pittige, zelfgemaakte curry, ... Maak meteen een dubbele portie. De ene helft zet je op tafel, de andere gaat in de diepvriezer. Dat kost je nu maar een klein tikkeltje meer tijd, maar dat is niets in vergelijking met wat je bespaart wanneer je het een volgende keer alleen maar op te warmen hebt.

Zet overschot aan het werk

De overschot van die braadkip die je vanavond met rijst op tafel zet, kan morgen perfect in een chili, salade of soepje. Die overschot van je quinoa- of linzenschotel van vandaag is morgen een perfect voorgerecht of een gezond bijgerecht naast een snelle gepaneerde vis.

Timing, timing en timing

Oké, dit vereist enig logisch inzicht en vooral keukenervaring. Wacht niet met de oven aan te zetten tot op het moment dat je schaal erin moet. Hetzelfde geldt voor water aan de kook brengen voor pasta. Haal die steak niet uit de vriezer vlak voor hij de pan in moet. Kleine handelingen die bij voorkeur op het juiste moment vooraf gedaan moeten worden, waarmee je veel tijdverlies voorkomt.   

Menu à la mood

Weinig tijd, geen zin of moet je tussendoor nog wat brandjes blussen via je smartphone? Dan kies je voor een ‘eenvoudig’ menu. Denk bijvoorbeeld aan iets dat snel in de oven kan. Een gerecht waarvan je de helft van de onderdelen gewoon maar uit de diepvriezer hoeft te nemen en op te warmen. Of ga voor een 1-pan/wok/potgerecht. Snel, eenvoudig en heerlijk.

Leer je keukenapparaten kennen

Vermijd volgende scenario’s: na jaren manueel groenten fijn snijden achterin de keukenlade een hele accessoireset voor je keukenrobot vinden waarmee je dat karweitje moeiteloos en razendsnel klaart; bij het laten herstellen van je oven ontdekken dat die een ontdooiings- en een extra snelle opwarmfunctie heeft.

Koop in functie van tijd

Is tijdwinst echt belangrijk voor jou? Zorg dan dat je volgende oven, multicooker of ander keukentoestel via een app op je smartphone bediend kan worden. Zo zet je die al aan het werk, of minstens aan het voorverwarmen, terwijl jij nog in de file staat. Of investeer in een keukenrobot die je twee derde van alle keukentaken voor zijn rekening neemt.

Goed om weten

Je wist misschien al dat water sneller aan de kook komt met een deksel op de pot, maar wist je dat je een stuk vlees sneller ontdooit (en malser maakt) door er wat azijn over te smeren? Of dat wanneer je aardappelen en andere wortelgroenten vooraf goed wast, je ze in de meeste gevallen niet hoeft te schillen?