Menu
Terug

Zeven onmisbare toestellen voor wie duurzaam wil leven

18 juni 2021

Zorg dragen voor onze planeet en duurzaam leven zijn de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Gelukkig dragen ook veel toestellen hun steentje bij en helpen je te 'vergroenen' zonder je te laten inboeten op comfort. Deze zeven toestellen maken je leven makkelijker én je ecologische voetafdruk kleiner.

1. Waterfilterkan

Maar weinig items gaan het plasticprobleem zo efficiënt te lijf als een waterfilterkan. Zo'n Waterfilterkan van Brita  (sinds jaar en dag de superster onder de waterfilterkannen) gaat mee met studenten op kot, staat bij gezinnen in de koelkast en wordt zelfs op kantoor gebruikt samen met collega's. Door je plastic flessen (die er zo’n 400 jaar over doen om te vergaan!) om te ruilen voor gefilterd kraantjeswater draag je niet bij aan de plasticsoep én spaar je veel geld uit. En je water? Dat is minstens even lekker en gezond!

2. Stofzuiger zonder zak

Een onwaarschijnlijke manier om het milieu te sparen, is door komaf te maken met stofzuigerzakken. Dit wegwerpmateriaal kan namelijk net zo goed door een herbruikbaar reservoir vervangen worden. Zeg hallo tegen de stofzuiger zonder zak! Als kers op de taart verliezen deze modellen ook geen zuigkracht en kunnen ze er dus langer tegenaan. Dat maakt ze nóg duurzamer!

3. Slim stopcontact

Sluimerverbruik is het meest nutteloze energieverbruik dat er bestaat. Elke stekker van een toestel dat je niet gebruikt die in het stopcontact blijft zitten, verbruikt een beetje stroom. Denk aan je telefoonlader die altijd naast je bed is ingeplugd of de keukenrobot die steeds op stand-by staat. Met een slim stopcontact  (of een mechanische timer ) zorg je ervoor dat je toestellen enkel energie verbruiken wanneer jij dat wilt. Beheer alles vanop je smartphone of stel op voorhand een schema in. Zo verbruik je geen kilowatt te veel.

4. E-reader

Zelfs boeken verslinden is slecht voor het milieu. Een volle bibliotheek kost al gauw enkele bomen. Gelukkig leest de moderne boekenworm tegenwoordig op een e-reader. Die zijn sowieso niet duur en de investering betaalt zich snel terug dankzij de lage aankoopprijs van digitale boeken. Papierloos lezen is naast duurzaam ook gewoon praktisch. Papier weegt wel wat, maar met je e-reader op zak weegt je complete bibliotheek nog geen 200 gram.

6. Bruiswater en frisdranken

Waar een waterfilterkan je doet leven zonder flessenwater, maakt een SodaStream-toestel de rest van je PET-flessencollectie overbodig. Met een kleine gascilinder en een eindeloos gamma aan siropen maak je in een handomdraai bruiswater en frisdrank van je kraantjeswater. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook heel handig. Of zeul jij wel graag met die zware pakken frisdrank als je terugkeert van de supermarkt?

6. Inductiekookplaat

Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een keuken met een inductiekookplaat. Dat is niet alleen handig, maar ook duurzamer. De klassieke elektrische kookplaat doet het veruit het slechtst, maar ook een infraroodplaat verbruikt beduidend meer dan een inductiemodel. Kies bij het plaatsen van een nieuwe keuken trouwens sowieso voor energiezuinige apparaten. Het energielabel leidt je naar de meest duurzame exemplaren op de markt.

7. Airfryer

Belgen en hun frietpot: ze vormen een onafscheidelijk duo! Toch maken meer en meer gezinnen de overstap naar een airfryer. Enerzijds omdat het gezonder is, maar anderzijds omdat het ook duurzamer is. Dit toestel moet je amper of niet voorverwarmen en is veel zuiniger in verbruik. Daarnaast heb je ook veel minder olie nodig en zorgt de filter ervoor dat er geen schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de lucht en geurtjes in je keuken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()