Menu
Terug

Zo kies je de beste stofzuiger

14 mei 2018

Een keuze maken uit het aanbod van stofzuigers is vandaag allesbehalve evident. Is zo’n steelstofzuiger de betere optie voor jou of hou je het liever op een klassiek sledemodel? Met of zonder stofzak? Met of zonder snoer? Toch maar voor zo’n robotstofzuiger gaan? Hoog tijd voor een helder overzicht.

Stofzuigen anno 2018

Weinig huishoudtoestellen maakten de laatste twee decennia zo’n zichtbare evolutie door als de stofzuiger. Wie vandaag langs het best overweldigende aanbod kuiert, ziet slechts hier en daar nog een model dat min of meer lijkt op de stofzuiger waarmee je moeder toen de vloer schoonmaakte. Die evolutie gaat overigens dieper dan dat het uiterlijke design. De fabrikanten van stofzuigers tonen de laatste jaren immers een streven naar innovatie, dat niet onder hoeft te doen voor de producten waar we misschien sneller aan denken als het gaat om ‘hightech’ en ‘revolutionaire spitstechnologie’.

Het accent van stofzuigers ligt dan wel nog steeds op hun schoonmaakvermogen, maar er spelen vandaag ook andere factoren mee. Zo levert de stofzuiger een alsmaar aanzienlijkere bijdrage aan je binnenklimaat en daarmee aan de gezondheid van jou en je gezin. Het toestel van vandaag is daarnaast ook immens veel energie-efficiënter als dat van tien jaar geleden. Dus zelfs al ben je momenteel niet op zoek naar een nieuwe stofzuiger omdat je oude het nog prima doet, kunnen een lagere energiefactuur en een gezonder binnenklimaat misschien de doorslag geven om eerder morgen dan overmorgen aan een nieuwe stofzuiger te denken.

Strengere regels

Die focus op energie-efficiëntie kwam er niet vanzelf. Waar stofzuigers elkaar nog niet zo gek lang geleden trachtten te overtroeven met alsmaar hogere wattages op de verpakking, is die trend nu volledig omgekeerd. Met dank aan Europa, dat sinds september van vorig jaar de regels nog maar eens aanscherpte. Zo werd het maximumwattage verlaagd naar 900 watt. Dat dwingt de stofzuigerfabrikanten om hun toestellen op een andere manier efficiënter te maken.

Het resultaat zijn nieuwe, uiterst energie-efficiënte motoren en systemen die in niets meer op het binnenwerk van die stofzuiger van tien jaar geleden lijken. Met revolutionaire turbineopstellingen, gemotoriseerde zuigmonden en andere innovaties scoort de betere stofzuiger van vandaag een gelijkwaardige, zo niet efficiëntere zuigkracht. Met andere woorden: je doet er dus niet dubbel zo lang over omdat je met de helft van het vermogen stofzuigt. Vaak is het tegendeel het geval: een sneller, dieper en schoner resultaat.

Wat vind je terug op het energielabel?

  • De merknaam van de fabrikant
  • De typeaanduiding van de fabrikant voor dit model
  • Energie-efficiëntieklasse
  • Energieverbruik in kWh per jaar
  • Geluidsniveau in decibel
  • Stofuitstoot (klasse)
  • Reinigingsprestaties voor tapijt (klasse)
  • Reinigingsprestaties voor harde vloer (klasse)

Lees het label

Het kan daarom geen kwaad om het nieuwe energielabel voor stofzuigers wat van naderbij te bekijken. We tellen daarop zeven energieklassen, van A tot G. Bij de toekenning van die klasse wordt het stroomverbruik bekeken in verhouding tot de stofopname. Uit de pictogrammen onderaan haal je verder nog volgende informatie: het jaarlijks energieverbruik in kWh (berekend op 50 stofzuigbeurten van een vloeroppervlak van 87 m²), de stofopname op zowel harde vloer als tapijt, het geluidniveau en de stofuitstoot. Dat geluidsniveau mag niet hoger liggen dan 80 decibel. Daarnaast moeten alle nieuwe stofzuigers zijn een minimale stofopname (in het vakjargon: DPU of Dust Pick-Up) scoren van 70 procent op tapijt en 95 procent op harde vloeren.

Het traditionele model

Het aantal huishoudens dat overstapt op een steelstofzuiger groeit sterk, maar de klassieke sledestofzuiger blijft nog steeds heel populair. Dat kan ermee te maken hebben dat die term klassiek heel ruim moet worden geïnterpreteerd. Zo lijkt het binnenwerk haast in niets meer op dat van enkele generaties geleden. Nieuwe technologieën maken dat er uit dat verlaagde maximumvermogen een evenwaardig of zelfs hogere efficiëntie en/of zuigkracht wordt gepuurd. Ook al is die innovatie bij de sledestofzuigers van Dyson aan de buitenkant duidelijker zichtbaar dan bij die van bijvoorbeeld AEG, de onderliggende innovaties zijn er daarom niet noodzakelijk minder om.

De nieuwe generatie sledestofzuigers is ook lichter, mobieler en gebruiksvriendelijker dan ooit. Dat maakt hen ondanks de opkomst van heel andere stofzuigertypes nog altijd een uitstekende keuze voor heel wat huishoudens. De sledestofzuiger is het meest geschikt voor woonruimtes op een niveau en met weinig of geen opstapjes. Dat ze bijna allemaal met een stroomkabel werken (en dus niet op oplaadbare batterijen) maakt dat je er grote oppervlakken in een keer mee kunt aanpakken.

Steelstofzuigers zijn hip

Het gaat zoals gezegd goed met de steelstofzuiger. Het nieuwe van deze modellen is er ondertussen af en de kinderziektes van de eerste generatie zijn nagenoeg allemaal weggewerkt. Tegelijkertijd zijn de voordelen opgeschroefd. Die situeren zich vooral rond een grotere, in vrijwel alle gevallen snoerloze bewegingsvrijheid. Je doet er net zo makkelijk de trap en dat anders moeilijk bereikbare plafondhoekje mee als je vloer. Staat je auto om de hoek? Geen probleem en vooral: geen verlengdraad nodig.

Een combinatie van turbine- en andere technologieën, vaak in combinatie met innovatieve, soms ook gemotoriseerde zuigmonddesigns, maakt dat de efficiëntie en zuigkracht van de steelstofzuigers niet langer hoeft onder te doen voor die van hun sledeneefjes met stroomkabel. Er is ook werk gemaakt van de batterijen. Die zijn er lichter en dus handzamer op geworden, maar belangrijker nog: je kunt er tussen twee oplaadbeurten in alsmaar langer mee werken. Drie kwartier tot een uur autonomie zijn geen zeldzaamheid meer en sommige modellen laten makkelijke batterijwissels toe. Nog een voordeel van steelstofzuigers is dat ze minder opbergruimte vereisen.

Doe-het-niet-zelf

Robotstofzuigers zijn slim genoeg om nergens tegenaan te botsen, terwijl ze toch hoekjes en kantjes schoonmaken. Ze vinden moeiteloos hun weg, ook in het donker. Wanneer nodig laden ze zich automatisch op, om daarna hun taak weer verder te zetten waar ze die achterlieten. De betere modellen weten wanneer bepaalde zones extra aandacht nodig hebben en zijn slim genoeg om het verschil tussen een muur en een gordijn te maken. Het enige echte nadeel van de robotstofzuiger blijft zijn onvermogen om trappen of opstapjes te nemen.

Met of zonder stofzak?

Er zijn vandaag meer stofzuigers die het zonder stofzak doen dan gisteren, maar de modellen met zo’n stofzak hebben nog lang niet afgedaan. Behalve de periodieke extra kost van een nieuwe voorraad stofzakken telt een stofzuigermodel zonder stofzak nog enkele andere voordelen. De belangrijkste daarvan is dat er makkelijker een constante zuigkracht kan worden gegarandeerd omdat de luchtcirculatie niet alsmaar meer gehinderd wordt naarmate de stofzak zich vult. Daarbij dient enerzijds opgemerkt dat dit verlies aan zuigkracht ook kan optreden bij een vol reservoir van stofzakloze stofzuigers. Anderzijds hebben sommige merken voor hun modellen met stofzak technologieën ontwikkeld die zo’n krachtverlies gevoelig terugschroeven.

De voordelen van een stofzuiger met stofzak is dat zo’n stofzak in vele gevallen een (goedkoop) onderdeel uit maakt van een breder filtersysteem en dat de stofzak zelf vaak dienstdoet als een handige hygiënisch afgesloten container voor vuil en stof. Niet dat je bij het legen van de nieuwe stofzakloze modellen in contact komt met de inhoud, maar de kans dat er stof vrijkomt bij het overhevelen naar je vuilnisemmer blijft daar meestal groter.

Gezond stofzuigen: het kan!

Een laatste aandachtspunt wanneer je naar dat brede en heel diverse aanbod aan stofzuigers kijkt, is het filtersysteem. Dat bepaalt namelijk de zuiverheid van de lucht die tijdens het stofzuigen je woonruimtes weer ingeblazen wordt. We nemen tegenwoordig geen genoegen meer met een toestel dat enkel het stof van de vloer verwijdert, terwijl heel fijne stofdeeltjes, huismijt en allerlei allergenen gewoonweg herverdeeld worden.

Daarom beschikken stofzuigers over geavanceerde filters en filtersystemen die veel beter doen. Zo zie je alsmaar vaker het woord ‘HEPA’ opduiken. Dat staat voor ‘High Efficiciency Particulate Air’ en duidt op een filterwaarde waarbij 99,97 procent van alle stofpartikels van 0,3 micrometer en groter worden tegengehouden. De meest voorkomende vuil- en stofpartikels in de lucht hebben gemiddeld een omvang van 2,4 micrometer. Wie last heeft van ademhalingsproblemen of allergieën krijgt met de stofzuigers van vandaag heel wat meer en welzijn bevorderende opties.