Menu
Terug

Zo kies je de juiste droogkast

19 januari 2018

We krijgen het alsmaar drukker en dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor je to do-lijstje in het huishouden. De berg vuile was wordt groter en wil je alles op korte tijd inhalen, dan heb je wellicht nood aan een droogtrommel. Maar hoe kies je de juiste? Wij tonen je de weg.

Begin bij het begin

Net zoals bij de aankoop van een wasmachine, moet je ook niet halsoverkop eender welke droogkast in huis halen. Belangrijk is eerst te kijken naar wat voor soort toestel je precies nodig hebt.  Een eerste optie is de warmtepompdroger. Dit is je meest energiezuinige optie omdat hij de opgewekte warmte hergebruikt. Hij is maar liefst 60 procent zuiniger dan de meer traditionele condensdroger. Nadeel: hij kent zijn prijskaartje en een volledige droogbeurt duurt al gauw zo’n 110 minuten. Maar door energie te besparen zal hij vroeg of laat heus wel renderen, maak je geen zorgen.

Zo kies je de juiste droogkast - bedieningspaneel

Een volgende optie is een luchtafvoerdroger. Dit soort toestellen voert de warme lucht via een plastieken afvoerslang naar buiten. Omdat ze op hoge temperatuur drogen, duurt een gemiddelde droogbeurt 80 minuten. Nadeel: ze zijn een pak minder energiezuinig dan de eerste categorie. Derde optie: de condensdroger die het vocht in de lucht laat verdampen om het daarna weer op te vangen in een condensbak. Sommige huizen hebben een ingebouwde afvoer voor dit soort droogkasten, maar je kan hier ook een speciaal bakje voor voorzien. Qua duurtijd van het drogen of aankoopprijs is de condensdroger vergelijkbaar met de luchtafvoerdroger.

Zo kies je de juiste droogkast - deurtje

Word je van geen enkele van voorgaande toestellen warm, dan is een combinatietoestel misschien iets voor jou. Dit is een twee-in-eenoplossing die dienst doet als wasmachine én als droogkast. Je bespaart heel wat ruimte en geld, maar hebt als enige nadeel dat je nooit tegelijkertijd kan wassen en drogen. Heb jij je berg vuile was altijd netjes onder controle? Dan is dit wellicht een ideale optie voor jou. 

Tenslotte kies je in welke categorie dan ook het best, net zoals bij een wasmachine, voor een energiezuinig toestel. Deze kan je niet alleen met ecocheques betalen, maar zorgen er ook voor dat je energiefactuur flink daalt. Je droogkast is immers een van de meest energievretende toestellen die je in huis hebt. Houd dus zeker het etiket in de gaten en kies voor het label A+++ of A++.

Waar is je wasplaats?

Welk type toestel je kiest, is sterk afhankelijk van de plek waar je je droogkast plaatst. Sta je op het punt om te verhuizen en weet je nog niet waar de wasplaats zich bevindt, wacht dan nog even met je aankoop. Je wil immers niet met een toestel zitten dat een waterafvoeraansluiting nodig heeft, terwijl je dat niet hebt. Of nog erger: stel dat je wasplaats naast je slaapkamer is en je voor een erg luidruchtig toestel koos. Byebye drogen aan nachttarief!

Zo kies je de juiste droogkast - wasplaats

Enkele concrete tips:

 • Kies je voor een condensdroger en wil je de droogkast op je wasmachine plaatsen, kies dan voor een condensbak die onderaan het toestel zit. Zet je ‘m op de grond, kies dan voor een exemplaar waarbij die bovenaan zit.
 • Ben je van plan je wasmachine en droogkast op elkaar te zetten, vergeet dan zeker niet om een tussenstuk aan te schaffen. Zo voorkom je schade.
 • Als je voor een condensdroger kiest, zorg er dan voor dat je wasplaats regelmatig geventileerd wordt. Kan dit niet, dan is er risico op schimmelvorming in de ruimte.
 • Let net zoals bij een wasmachine goed op de draairichting van de deur. Het is het meest handig als zowel de deur van je wasmachine als die van je droogkast naar dezelfde kant draaien.
 • Op het energielabel van je droogkast vind je het aantal decibel geluid dat hij maakt. Ga voor minder dan 65 dB om ’s nachts geen last van lawaai te hebben.
 • Het gemiddelde vulgewicht van een droogkast ligt tussen 7 en 9 kilogram. De leuze ‘the bigger, the better’ geldt hier niet, want je verbruikt het minst met een goedgevulde trommel.

Zo kies je de juiste droogkast - wasgoed

De laatste nieuwe snufjes

Ben jij thuis verantwoordelijk voor het hele was- en droogproces, dan vind je het wellicht belangrijk om te kiezen voor het meest gebruiksvriendelijke toestel. Daarom vinden we het essentieel om je op de hoogte te houden van de laatste nieuwe trends die focussen op slim drogen met behulp van een intelligent toestel.

Net zoals ieder huishoudapparaat moet ook je droogkast regelmatig gereinigd worden. Maar anno 2018 schrikken we er niet van dat er zoiets bestaat als een zelfreinigende condensor. Gedaan met filters proper maken, want dat doen sommige toestellen gewoon helemaal zelf. Ben je dat strijken ook meer dan beu? Dan hebben we bijzonder goed nieuws voor jou, want er bestaan droogkasten met een ingebouwde stoomfunctie. Hardnekkige kreuken worden voorkomen en je was komt er simpelweg kraaknet uit.

Nog een handige troef van heel wat droogkasten is het kinderbeveiligingsslot. Op het moment dat je aan je droogbeurt begint, worden alle knoppen automatisch vergrendeld. Zo kan je kroost niets veranderen aan het droogprogramma en kan jij je rustig met andere dingen bezighouden. En dan is er nog een laatste snufje: de vochtigheidssensor. Deze voelt wanneer je was droog is en gaat dus niet langer draaien dan nodig. Zo ga je minder snel last hebben van slijtagesporen en bespaar je een pak energie én tijd.

Zo kies je de juiste droogkast - wasplaats 2

Plaats je de droogkast in een donkere ruimte, dan is het altijd fijn om in de winkel te checken of er binnenverlichting aanwezig is. Zo heb je altijd een klein lichtje dat aanspringt wanneer je de trommel opent, net zoals bij je ijskast. Nooit ga je die laatste zwarte sok nog vergeten! Een volgend leuk snufje is het opfrisprogramma, specifiek voor kleren die muf ruiken of een lichte sigarettengeur hebben, maar niet echt vuil zijn. Zo voorkom je onnodig wassen en slijtage van je kleren.

Zo kies je de juiste droogkast - wolwas

Ben je het ook beu het risico te lopen dat je favoriete wollen trui krimpt? Goed nieuws, want heel wat droogkasten beschikken vandaag over een speciaal wolprogramma. Je herkent zo’n wasdroger aan het Woolmark-logo, dat je verzekert dat het veilig is om wollen items te drogen die volgens het etiket zelfs niet in de wasmachine mogen. Weinig tijd? Dan is er ook het sneldroogprogramma ‘Quick Dry’ dat vaak op zo’n 40 minuten klaar is.

Zo laat je ‘m langer leven

Nu je eindelijk een toestel op maat gevonden hebt, is het tijd om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat. Enkele tips:

 1. Vul de trommel telkens zo goed mogelijk
 2. Gebruik de startuitstelfunctie als je ’s nachts droogt of gaat werken
 3. Houd zwaar en licht wasgoed van elkaar gescheiden
 4. Reinig de pluizenfilter regelmatig
 5. Giet het vuile condenswater na iedere droogbeurt weg
 6. Kijk regelmatig na of je afvoerbuis niet gekneld zit
 7. Gebruik drogerballen bij het drogen. Deze houden je kledingstukken van elkaar gescheiden, waardoor de droogkast niet langer moet draaien dan nodig.