Menu
Terug

Zo kies je de juiste wasmachine

12 januari 2018

Als er een huishoudapparaat is dat je anno 2018 niet meer kan missen, is het een wasmachine. De tijd waarin we een teil met lauw water vulden, er een houten plank in legden en alles handmatig wasten, is lang vervlogen. Maar hoe kies je het juiste toestel? Wij maken je wegwijs in de wereld van de wasmachine.

Ter voorbereiding

Meteen naar de winkel gaan, is niet de beste keuze wanneer je van plan bent een nieuwe wasmachine te kopen. Kijk eerst en vooral naar waar je hem wil plaatsen. Woon je op een appartement en heb je weinig ruimte? Dan is het misschien een goede optie om voor een bovenlader te kiezen. Bij dit soort modellen bevindt de deur om het toestel te openen zich aan de bovenkant. Bovenladers zijn over het algemeen ook smaller, waardoor je meer ruimte bespaart. Nadelen: je kan niets meer op je wasmachine plaatsen en bovenladers passen niet onder een werkblad.

Wasmachine - keuken

Toch liever een voorlader waarbij de deur zich verticaal bevindt? Houd er dan rekening mee dat je voldoende ruimte overhoudt om de deur vlot te openen. Beslis dus goed op voorhand in welke richting je wil dat de deur opengaat. Aangezien de deur hermetisch moet sluiten, kan je deze na een defect niet meer zomaar vervangen. Grote voordeel bij een voorlader is dat je er een werkblad op kan plaatsen of je droger erop kan zetten.

Wasmachine - bediening

Over de wasmachine én droger gesproken: wist je dat er ook toestellen bestaan die beide functies hebben? Zo halveer je de nodige ruimte en bespaar je ook kosten: een combinatietoestel is goedkoper dan de aankoop van twee losstaande toestellen. Nadeel: je kan niet meer tegelijkertijd wassen en drogen. Weet je wat voor toestel je wil? Dan ben je klaar om naar de winkel te gaan en eens goed in te zoomen op de specificaties van jouw toekomstige wasmachine.

In de winkel

#1 Kijk naar het energielabel

Duurzaamheid is een van de belangrijkste aspecten van een wasmachine. Je wilt uiteraard dat het toestel jaren meegaat, zelfs als je voor een basismodel uit de lagere budgetregio kiest. De meest zuinige wasmachines dragen het energielabel A+++, de minst zuinige A. Idealiter kies je voor A+++ of A++.

Wasmachine - schone was

#2 Houd rekening met het toerental

Dit cijfer geeft aan hoe snel de wastrommel kan draaien. Hoe hoger, hoe droger je kleren weer uit de machine komen. Die maxima schommelen tussen 1200 en 1800 toeren. Die 1600 à 1800 toeren vind je meestal bij de iets duurdere apparaten, maar ze zorgen er wel voor dat je kleren sneller droog zijn.

Wasmachine - wastrommel

#3 De trommel is troef

Het soort trommel dat in je wasmachine zit, hangt nauw samen met hoeveel zorg het toestel voor delicate stoffen draagt. Vandaag de dag houden heel wat merken rekening met het ontwerpen  van trommels voor behoedzaam wassen, waar dat vroeger niet zo was. Met de nieuwe generatie wasmachines ben je zo goed als zeker dat je er zonder kleerscheuren van af komt.

#4 Houd rekening met de decibels

Werkt jouw woning met dag- en nachttarief als het op energie aankomt, dan laat je jouw wasmachine liever ’s nachts draaien. Maar wat als hij een oorverdovend lawaai maakt? Dan krijg je misschien wel op je donder van rechtstreekse buren,  je partner of kleine kinderen die ervan wakker worden. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het soort motor van je wasmachine. Verwarring is dat producenten hun ‘stille’ ofwel ‘koolborstelloze’ motors elk een andere benaming geven. Laat je dus goed informeren voor je er eentje aanschaft.

#5 The bigger, the better?

Vervolgens is het belangrijk te kijken naar de grootte van je wastrommel. Ben je alleen en moet je enkel je eigen was doen? Dan is bovenstaande uitdrukking wellicht niet van toepassing op jou. Maar moet je ook voor en partner en/of kinderen wassen? Dan kan je het vulgewicht van je machine best in de gaten houden. Dit vulgewicht drukt uit hoeveel kilogram was er in een keer in je trommel kan. Het gemiddelde is zo’n 7 à 8 kilogram, wat voor een doorsnee gezin volstaat.

Wasmachine - wassalon

#6 Waar komt dat warme water vandaan?

Een volgende waar je naar moet kijken, is de term ‘hotfill’. Dit betekent dat je toestel zijn warme water uit je kraan haalt, in plaats van het zelf op te warmen. Dat scheelt behoorlijk in energieverbruik, dus wie belang aan zuinigheid hecht, zoekt best een apparaat dat met ‘hotfill’ werkt.

Wasmachine - wasknijpers

#7 Safety first

Er bestaan heel wat beveiligingssystemen in de wereld van de wasmachine. Zo is er de antilekbeveiliging die het water wegpompt wanneer er een lek ontstaat. Dan heb je nog aqualock, een systeem dat lekkage voorkomt als de waterslang bijvoorbeeld scheurt. Aquastop gaat de watertoevoer dan weer afsluiten van de kraan zelf als je machine draait. Vervolgens is er overstromingsbeveiliging waarbij het water weggepompt wordt als het peil te hoog komt en het kinderslot zorgt er tenslotte voor dat je kroost tijdens het wassen niet aan de programmaknop kan draaien.

#8 Afstemmen op je agenda

De functie ‘uitgestelde start en einde’ zijn een topuitvinding voor wie een druk leven heeft. Zo stop je de was ’s ochtends voor je gaat werken in de trommel en zorg je ervoor dat de machine pas in de late namiddag begint te draaien. Hierdoor is de was net klaar wanneer je thuiskomt en ben je geen seconde tijd verloren. Efficiënt toch?

#9 Grote wasjes, kleine wasjes

Een van de belangrijkste functies van je wasmachine is het aantal programma’s waarmee je textiel wast. Idealiter kan je per programma de centrifugeersnelheid aanpassen. Ook is het belangrijk om te checken hoe lang een wasmachine nodig heeft om een welbepaald programma uit te voeren, want hoe langer hij erover doet, hoe meer energie hij verbruikt. Om het gebruiksgemak helemaal te verhogen, is de ‘addwash’-functie een grote troef. Sommige fabrikanten maken het immers mogelijk om tijdens het wassen nog een kledingstuk toe te voegen. Ziezo, als je hier rekening mee houdt was je helemaal hoe het moet en steeds zoals jij het wil.

Wasmachine - display

#10 Wassen met wifi?

Jawel, je leest het goed: er bestaan wasmachines die je met je smartphone bedient. Door zowel de machine als je telefoon met dezelfde wifi te verbinden, kan je ‘m makkelijker dan ooit bedienen. Je zet je wasmachine aan van op het werk en volgt het verbruik van het toestel op de voet. Enige nadeel is dat deze machines zich enkel in het hogere prijssegment bevinden.

Wasmachine - bubble

#11 Eco Bubble is een grote troef

Eco Bubble is een wastechniek waarbij je uitstekende resultaten bekomt door zelfs op lage temperaturen te wassen. Hoe werkt dit? Wel, zoals de term al doet vermoeden, worden er zeepbellen in het sop geblazen, waardoor het wasproduct beter bij de vlekken kan. Maak je regelmatig vlekken op delicate kleding? Dan kies je best voor een toestel dat met Eco Bubble-techniek werkt. Let wel, niet alle merken hebben modellen die deze techniek ondersteunen. Is Eco Bubble voor jou een echte must, kijk dan eerst welke producenten in aanmerking komen.

#12 Slim wassen

Een grote troef die je wasmachine kan hebben, is de Fuzzy Logic-technologie. Dit is een elektronisch programmabeheer waardoor je toestel plots wat hersencellen extra krijgt. Je wasmachine stemt zich tijdens elke wascyclus af op de lading was en de vuiltegraad van de kleding. Wat gebeurt er dan precies? Wel, het waterverbruik verandert, maar ook de duur en temperatuur van je wasbeurt zijn variabel. Je kiest het programma en je machine doet de rest. Heerlijk toch, die eenentwintigste eeuw?

Verwen je wasmachine

Een toestel op jouw maat gevonden? Omdat dit geen alledaagse investering is, vinden we het ook belangrijk je te vertellen hoe je een wasmachine langer laat leven. Eerst en vooral moet je de machine proper houden. Reinig de plastieken randen van de deur regelmatig, houd het bakje waar je je wasmiddel in  giet schoon en laat het toestel een keer per maand leeg op 90 graden draaien. Byebye zeepresten en nooit meer schimmel!

Wasmachine - witte was

Tip!

Geen zin al dat reinigen? Kies dan voor een toestel met zelfreinigende wasmiddellade en wastrommel.

Wasmachine - wasspeld

Vervolgens moet je ook tijdens het wassen op een aantal zaken letten: stop de trommel niet te vol, want hierdoor wordt hij naar achteren geduwd en komt je was er niet schoon uit. Gebruik daarnaast voor beugelbh’s een waszakje en overdrijf niet met wasmiddel en wasverzachter. Een teveel gaat je waterverbruik de hoogte in jagen en maakt de kans op zeepresten en bijgevolg schimmelvorming aanzienlijk groter.

Ook zo enthousiast om aan je zoektocht te beginnen?