IJsthee is de perfecte dorstlesser. Geen liefhebber? Dan heb je de juiste nog niet gevonden. We vertellen je hoe je zelf die klassieker maakt en stellen je meteen voor aan enkele heerlijke, verrassende én gezonde variaties.
IJsthee, ijsthee en ijsthee
Die ene échte klassieker bestaat eigenlijk niet. IJsthee is zo’n recept waar iedereen zijn eigen toets aan geeft. Doe dat vooral zelf ook. Zo wordt er bijvoorbeeld traditioneel met zwarte thee gewerkt, maar kun je eigenlijk elke thee gebruiken. Liever helemaal geen cafeïne, excuseer, theïne? Dan ontdek je hieronder zelfs enkele variaties die het zonder doen, of waar jij de thee vervangt door een kruiden- of ander alternatief voor thee. Wie na het lezen van deze recepten verder wil experimenteren, weet dat de klassieke ijsthee als basis of vertrekpunt kan gebruikt worden voor eigen variaties.
Hoe zoet?
Ook helemaal jouw keuze en smaak: hoe zoet maak je je ijsthee? En gebruik je daarvoor suiker of een gezonder alternatief zoals ruwe honing, ahornstroop of zoetstof? Denk eraan dat bepaald fruit de ijsthee zoeter kan maken, zeker als je dat niet in stukken, maar als sap of gepureerde vruchten gebruikt. Drinken de kinderen je ijsthee met de liter? Dan is het zeker een goed idee om het suikergehalte terug te schroeven. Let wel op: ijsthee maak je niet à la minute. Reken vier uur van bereiding tot opdienen om de smaken goed te laten intrekken. In de koelkast bewaart hij wel makkelijk twee, drie en soms vier dagen. Dien op in een bokaal met wat crushed ijs erbij en je ijsthee is helemaal af.
De ‘klassieker’
Breng anderhalve liter water aan de kook in een waterkoker en laat dat dan een halve minuut afkoelen. Geen enkele thee smaakt optimaal bij echte kooktemperatuur. Hang er dan acht zwartetheezakjes in en haal die er na vijf minuten al uit. Dat geeft je een krachtige smaak, zonder het bittere dat je krijgt als je thee in afkoelend water laat weken. Laat het resultaat eerst helemaal afkoelen voor je er fruit of andere smaken aan toevoegt. Voor de klassieker zijn dat schijfjes en schilstrips van sinaasappel, citroen en volgens echte traditionalisten ook perzik.
Perzik & gember
Het zachte van perzik gaat perfect samen met het kruidig scherpe van gember, en elke gast zal je om het recept vragen. Je kunt dit drankje zelfs ‘verkopen’ als mocktail. Voor 750 ml: snijd een perzik in schijfjes en prik vier à vijf schijfjes gember op een tandenstoker. Giet het net-niet-kokende water eroverheen en hang er twee zakjes groene thee in. Haal die theezakjes er na tien minuten uit. Laat verder afkoelen en zet voor het opdienen nog drie tot vier uur in de koelkast zodat de smaak van fruit en gember dieper kunnen intrekken.
Braambes & munt
Met munt geeft je haast elke ijsthee een extra fris tintje, maar in combinatie met braambessen geeft dat een extra lekker resultaat. Voor 750 ml: pureer een kopje verse braambessen (die mogen goed rijp zijn) in een blender en giet ze in een karaf. Voeg er dan zes à acht blaadjes verse munt aan toe. Giet daar het net-niet-kokende water overheen en hang er twee zakjes zwarte of groene thee in. Laat vijf (zwarte) of tien (groene) minuten weken en haal die zakjes er dan uit. Laat afkoelen en zodra je veilig kunt proeven, kun je er eventueel suiker, rauwe honing of ahornstroop aan toevoegen. Goed roeren, verder laten afkoelen en zet daarna nog drie tot vier uur in de koelkast voor serveren.
Limoen & basilicum
Nog zo’n onverwachte smaakcombinatie die zich zowel gezoet als ongezoet laat genieten. Wij verkiezen een lepeltje of twee ahornstroop, maar dat is absoluut geen must. Voor 750 ml: snijd een halve limoen in dunne sneetjes en doe die samen met zes blaadjes verse basilicum in een karaf. Giet het net-niet-kokende water eroverheen en laat daar dan twee zakjes groene thee gedurende vijftien minuten in weken. Roer er dan twee eetlepels ahornstroop doorheen (of niet), laat verder afkoelen en zet enkele uurtjes in de koelkast om de smaken goed te laten mengen.
Kokos & limoen
Een buitenbeentje in dit lijstje, maar absoluut het experiment waard. Je brengt immers geen water aan de kook. In de plaats daarvan gebruik je opgewarmd (maar niet tot het kookpunt gebracht) kokoswater. Dat is van nature al wat zoeter en het zurige van de limoen brengt dat dan perfect in evenwicht. Giet 750 ml heet kokoswater over een halve limoen die je in dunne schijfjes hebt gesneden. Hang daar vijf minuten lang twee zakjes zwarte thee in. Laat eerst afkoelen, maar dien pas op na vier uur in de koelkast.