Menu
Terug

Zo maak je de perfecte koffietopping

26 oktober 2017

Soms zijn het echte kunstwerkjes, die figuurtjes die barista’s met misleidend gemak in het crème- of schuimlaagje van je cappuccino of latte toveren. Met deze tips en tricks kun je dat voortaan helemaal zelf.

#1 De melk

Vele schuimkunstenaars verkiezen volle melk, maar het kan net zo goed met halfvolle. Belangrijker is dat de melk vers en koud is.

#2 Meten is weten

Stoom de melk warm tot een temperatuur tussen 60 en 70 graden Celsius. Gebruik eventueel een thermometer, tot je op je gevoel of op je gehoor kunt afgaan.

#3 Ronddraaien

Begin met de tuit van de opstomer net ondergedompeld en breng de kan dan geleidelijk aan omhoog waarbij je de melkkan in kleine rondjes beweegt.

#4 Tik-tak

Tik de onderkant van de melkkan een keer stevig op een harde ondergrond. Dat haalt de grote luchtbellen eruit en zorgt voor een dikker schuim.

#5 Crème de la crème

Voor een optimale koffiesmaak laat je de espresso pas doorlopen terwijl je de melk opgestoomd hebt. Het goede laagje crème op je espresso maakt het makkelijker werken; wacht je te lang met het melkschuim, dan maakt het zich weer los van de melk.

#6 Oefening baart kunst

Begin bij het beginpunt van je gekozen patroon en experimenteer of varieer met de schenksnelheid en -hoogte. Lukt het de eerste keren niet, weet dan dat je kopje koffie er niet minder lekker op geworden is.

#7 Laat het schuim drijven

De meeste motiefjes bereik je door langzaam van relatief grote hoogte (tien centimeter) te schenken. Dat mengt de melk met de koffie. Afhankelijk van de ‘tekening’ breng je de melkkan daarna dichter naar de kop toe, wat de gestoomde melk niet in, maar op de koffie doet terechtkomen.

#8 Kies je patroon

Voor zo’n mooi bladmotiefje begin je in het midden aan de rand van de kop die het verst van je af is en je werkt in alsmaar kleinere zigzagbewegingen naar je toe. Onderweg breng je de schenkkan alsmaar dichter naar de kop toe. Aangekomen bij de andere kant van de kop eindig je met een vlotte streep, dwars over je zigzagpatroon, naar je beginpunt.

#9 Tekenen maar

Een alternatieve, makkelijkere techniek is gewoonweg het melkschuim egaal over de koffie gieten en daarop breng je dan fijne streepjes koffie en/of chocolade- en/of karamelsaus aan. Die streepjes transformeer je vervolgens met een tandenstoker in een fraai patroon of tekening.