Menu
Terug

Zo vind je de perfecte keukenhulp

21 mei 2018

Zou je liever minder tijd in de keuken doorbrengen? Wil je graag je gezin wat meer variatie op tafel voorschotelen? Of ben je een gedreven hobbykok die zijn of haar culinaire grenzen wil verleggen? Welk scenario voor jou ook opgaat, deze toestellen kunnen zich in geen tijd een onmisbare keukenhulp bewijzen.

Neem een chef in huis

Koken gaat een stuk makkelijker, sneller en ook aangenamer met de juiste hulp. En vermits Jeroen Meus of Sandra Bekkari zich helaas niet elke dag voor je kunnen vrijmaken, richten we ons in deze productwijzer op de nieuwste lichting keukenrobots, multicookers en foodprocessors. We hebben het dus over toestellen die meer doen dan een enkel onderdeel van het koken makkelijker of sneller maken.

Wie minder tijd in de keuken wil doorbrengen (of wie het gewoonweg aan voldoende tijd ontbreekt), vindt in een staafmixer slechts een gedeeltelijke en uiteindelijk vrij beperkte oplossing. Een goede foodprocessor neemt je echter nagenoeg het hele kookprocedé uit handen. Zoek je naar meer variatie in de maaltijden die je je gezin voorschotelt? Dan is het antwoord zo’n multicooker, met honderd of meer automatische receptprogramma’s. Ambieer je echt ambitieuze maaltijden en gerechten? Dan zoek je een toestel dat als een echte souschef een brede waaier aan keukentaken met professionele efficiëntie uitvoert, precies zoals jij dat wilt.

Sneller aan tafel

Met uitzondering van de zogenaamde slowjuicers en de momenteel terug trendy slow-coffee wordt snelheid in de keuken altijd op prijs gesteld. Het scenario waarbij je thuiskomt van je werk, met vaak ook nog een file achter de kiezen, om dan dat gehaast verder te zetten om zo snel mogelijk een maaltijd op tafel te krijgen, klinkt velen waarschijnlijk bekend in de oren. In het ‘beste’ geval heb je die maaltijd de vorige dag al een stuk voorbereid. Of vereist een onderdeel van het gerecht weinig meer dan het uit de diepvriezer nemen en in de microgolfoven stoppen. Dat is echter lang niet altijd het geval en zeker geen totaaloplossing voor deze quasi onvermijdbare dagdagelijkse routine.

Daarom is het niet te onderschatten voordeel van moderne foodprocessors en multicookers dat ze je niet enkel een veelvoud aan keukentaken uit handen nemen, maar dat in de meeste gevallen gevoelig sneller doen dan dat met traditionele kookmethodes mogelijk is. Dat laat jou meer ruimte voor andere dingen en iedereen krijgt op tijd zijn eten op zijn bord. Zonder extra stress voor de chef des huizes. Daarnaast doet ook de gedreven hobbykok zijn voordeel met die snelheidswinst. Het laat immers toe om onderdelen van complexe gerechten simultaan of vlot op elkaar volgend te bereiden. Dat creëert ruimte om extra aandacht aan de presentatie te besteden of je aan een spontaan smaakexperiment te wagen. Houd er bij gecombineerde kookbereidingen wel rekening mee dat je oven misschien niet over hetzelfde sprintvermogen van je foodprocessor beschikt.

Smaakgarantie

Een goede multicooker (en dat geldt op iets beperktere schaal ook voor soepmakers) belooft je een geslaagd resultaat. Vaak is het slechts een kwestie van de ingrediënten er inleggen, een paar toetsen indrukken en wachten tot het toestel ermee klaar is. In sommige gevallen, meestal bij ambitieuzere gerechten, laat het toestel je weten wanneer je bepaalde ingrediënten moet toevoegen. 

Bijkomend voordeel van deze slimme apparaten is dat je er in de meeste gevallen geen omkijken naar hebt. Als het goed is, kookt de soep in zo’n soepmaker nooit over, brandt het gebraad dat je in zo’n verrassend multifunctionele heteluchtfriteuse bereidt, nooit aan en droogt dat groentestoofpotje in die multicooker nooit uit. Niks zo vervelend als haastig nog snel een paar werkmails beantwoorden, om plots die aangebrande geur uit de keuken op te merken. Kortom: met de betere foodprocessors en multicooker hoef je minder beroep te doen op het minder voedzame plan B of C, ook bekend als de pizzabesteldienst of een ritje naar de plaatselijke frituur.

Eén ring, of liever één toestel

Misschien heb je niet echt een grote keuken en ontbreekt het je op het eerste gezicht aan de plaats en opbergruimte voor zo’n foodprocessor of multicooker. Weet dan dat zo’n toestel meestal twee en vaak veel meer toestellen vervangt. Even verderop hebben we het over wat we precies onder dat multifunctionele van foodprocessors en keukenrobots zien, maar weet dat vandaag de meeste die multifunctionele belofte hardmaken. Met een breed tot zeer breed aanbod aan functies, die stuk voor stuk de prestaties van de ‘losse’ toestellen evenaren.

Dat multifunctionele creëert behalve de nodige plaats voor zo’n foodprocessor of multicooker ook een gestroomlijnd bereidingsproces. Zo is het toestel waar je je groenten in hakt hetzelfde als waar je de saus mee blendt, een eerlijk stukje rundsworst mee draait en eventueel ook nog wat kruiden mee fijn snippert, een en hetzelfde. Al deze handelingen vereisen hoogstens een accessoirewissel en dat doe je bij elk van de foodprocessors in enkele moeiteloze handelingen.

Kracht? Check!

Kracht en veelzijdigheid blijven voor deze toestellen nog altijd relevant. Nieuwe en vooral betere motors, innovatieve technologieën en nieuwe materialen leveren handige en compactere keukenrobots op. Maar eenmaal een toestel moeiteloos noten en ijs kan fijnmalen, hoeft het niet echt krachtiger. Bovendien zijn de fabrikanten zich ervan bewust dat we vandaag graag meer - of minstens even veel - doen met minder stroomverbruik.

De vernieuwing schuilt daarom minder in de spierkracht dan wel in de energie-efficiëntie, en de hersenen en flexibiliteit van je keukenhulpje. Ze willen het je nog makkelijker maken door naast het doe-, ook een stuk van het denkwerk voor hun rekening te nemen. Slimme toestellen met elektronica die met nog meer precisie de juiste temperatuur aanhouden. Met sensoren die weten wanneer die smoothie precies zo fijn gemixt is als jij het graag hebt. Met automatische programma’s die vrij complexe handelingen onder een enkele druk op een intuïtief bedieningspaneel samenbrengen. Slimme snufjes die je snel voor lief neemt. Want makkelijk went snel en de meeste fabrikanten begrijpen goed dat gebruiksvriendelijkheid vandaag de dag troef is.

Foodprocessor of keukenrobot?

Tot slot willen we graag nog even de soms verwarrende terminologie uitklaren. Zo noemt het ene merk zijn toestel ‘keukenrobot’, terwijl een ander op een toestel met nagenoeg identieke functies het etiket ‘blender’, ‘foodprocessor’, ‘multifunctional’ of nog iets anders kleeft. Voor alle duidelijkheid hebben we het in deze productwijzer over die elektrische apparaten die je meerdere keukentaken zo goed als volledig uit handen nemen. Dat kan dus een 24-in-1 multifunctional met een batterij aan accessoires zijn, maar net zo goed een op het eerste gezicht minder ambitieuze mixer-opklopper-deegknedercombinatie die eventueel met optionele accessoires zijn takenpakket laat uitbreiden.

De wedloop dat aan een enkel apparaat een absurd aantal verschillende toepassingen opgedrongen werd, is gelukkig voorbij. De ambitieuze multifunctional van vandaag maakt die ambities nu wel degelijk waar. Een toestel zal effectief eiwit tot luchtig schuim opkloppen, een biefstuk in een steak tartare transformeren en misschien ook nog je cakedeeg tot de gewenste textuur omroeren. Het sleept er echter niet langer exotische extra’s en een wildgroei aan al even exotische accessoires met de haren bij. Daarnaast zien we ook meer volwaardige keukenrobots die het bij twee, maximum drie toepassingen houden. Om daarbinnen een waaier aan opties te bieden. Functionaliteit in de diepte dus, in plaats van in de breedte.

Gefeliciteerd!

Je zou het niet zeggen, maar de keukenrobot nadert zijn honderdste verjaardag. Al in het begin van de jaren ’20 probeerden advertenties de moderne Amerikaanse huisvrouwen te overtuigen van deze toestellen die “konden roeren, kloppen, snijden, hakken en malen”. De Stand Mixer van KitchenAid wordt officieel de eerste keukenrobot ter wereld genoemd en het model dat de visionaire designer Egmont Arens in 1937 ontwierp, dient nog steeds als de blauwdruk voor heel wat toestellen van vandaag.