Menu
Terug

5 essentiële gadgets voor je ski- of snowboardvakantie

Tips van onze redactie
Leestijd minuten
11 februari 2019

Klaar om de latten op te gaan? Je hebt wintersport, en je hebt wintersport in stijl: dat laatste lukt alleen met deze vijf essentiële gadgets.

1 - Actiecamera

Die heroïsche snowboardtruc die je - oké, eerder bij toeval, maar dan nog - voor elkaar kreeg, helaas zonder een levende ziel in de buurt? Met een actiecamera aan je lijf had het niet waar geheten. Je bevestigt ze met een speciale 'mount' aan je lichaam of monteert ze bovenop je helm, en ze registreren al je gevaarlijke strapatsen in knapperige 4K-video. Gevestigde cameramerken als Nikon en Sony hebben er in hun assortiment zitten, maar het Amerikaanse GoPro blijft op dit moment de absolute referentie.

2 - Drone

Een andere - of, waarom niet, een tweede? - camera die je wintersportprestaties op de voet kan volgen is er eentje die met je meevliegt. Moderne drones hebben al een vliegautonomie tot ongeveer een half uur, volgen je op basis van je gps-coördinaten, en gaan braaf terug naar de plaats waar je hem hebt opgelaten. De beelden die ze van je schieten brengen je afdalingen in volle HD- of 4K-glorie (in het verschil tussen die twee beeldresoluties schuilt helaas wel een paar honderd euro) naar het scherm.

3 - Waterdichte kop- of oortelefoons

Wintersport is, meer dan wat anders, gewoon een enorm natte bedoening. Je beweegt je constant tussen sneeuw en ijs, dat overal aan blijft kleven en tijdens tussenstops binnen ook weer smelt. Alles wat je draagt moet dus minstens tegen een spatje kunnen. Wanneer je graag de piste afdaalt met een streepje muziek op, heb je dus een oor- of hoofdtelefoon nodig die waterbestendig of waterdicht is, zoals de Bose SoundSport Free. Liefst ook zonder draad, natuurlijk, zodat je niet teveel gehannes met kabeltjes hebt. En een deftige batterijduur (vijf uur minstens) om niet halfweg tijdens de skipret zonder deuntjes te vallen.

4 - Smartphones die tegen de elementen kunnen

Ook je trouwe smartphone kan tijdens een gemiddelde skitrip erg veel last krijgen van de elementen. Duffel hem daarom diep genoeg in je kleren, of koop er een waterbestendig hoesje voor. Moderne toestellen kunnen overigens beter en beter tegen weer en wind: wie onlangs een van de betere smartphones uit het assortiment van merken als Samsung, Apple, Huawei, Nokia, LG, HTC of Sony heeft gekocht, heeft wellicht een apparaat dat stof-, schok- en/of waterbestendig is. Of koop voor de zekerheid een nieuwe, zoals dit volledig waterdichte apparaat van Huawei.

5 - Sportwearables

Sportieve prestaties motiveren je het beste wanneer je ze op een eerlijke manier met elkaar kunt vergelijken. Zodat je er zelf wat vooruitgang in ziet. Maar ook zodat je op momenten waarop je prestaties in vraag worden gesteld tenminste met staalharde bewijzen kunt komen. Sportwearables meten onder meer je snelheid, je aantal gezette bewegingen tijdens een parcours en je hartslag. Sommige ervan, zoals de Garmin Fenix 5S, hebben specifieke wintersportfuncties.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()