De zomerfestivals staan weer voor de deur. Met veel sfeer, live muziek, nieuwe ontdekkingen en niet zelden ook een vleugje survival. Onze festivalveteranen zullen er ook dit jaar weer bij zijn en stelden voor jullie deze acht tips samen voor een festivalbeleving die naar nog meer smaakt.
1. Heen en weer terug
De beste festivals beginnen al op de heenweg. Wie met de wagen gaat, voorziet alvast een geschikte playlist en zorgt dat de wagen vol zit. Zo deel je de benzine- en parkeerkosten, en hebben vier of vijf festivalgangers maar een zo’n parkeerplaats te zoeken. Samen onderweg is gewoonweg gezelliger en je kunt meteen afspreken wie de BOB voor de terugrit wordt. Check echter zeker de opties die de festivalorganisaties voor het openbaar vervoer regelen. Die worden er immers elk jaar weer beter op.
2. Bij regen en zonnebrand
Het weer was geweldig tijdens de vorige festivalzomer. Maar dit is België, dus kan het nooit kwaad om vooraf even de weersvoorspellingen te bekijken. Denk aan bescherming tegen de zon. Met een petje of hoedje en een tube sunblocker kom je al een heel eind. En opnieuw: omdat het België is, kan zo’n waterdichte lichtgewichtponcho nooit kwaad. Een festivaldag duurt lang en omdat het ’s avonds behoorlijk kan afkoelen, is een warme trui of hoody nooit weg - denk laagjes.
3. Op de festivalcamping
Hemel en hel liggen op de festivalcamping heel dicht bij elkaar. De keuze om je eigen afgelegen plekje uit te zoeken, is heel zeldzaam. Omdat heel veel tenten op elkaar lijken – zeker in het donker - is een vlaggetje een goed idee en zoek je ook beter wat referentiepunten om je terug naar je slaapplek te navigeren. Neem niets al te kostbaar mee, maar voorzie drinkwater, oorpluggen, een oogmasker, hoofdpijnmedicatie en deo. Voor de full-option campingbeleving mag daar een stof- en waterbestendige, draagbare Bluetooth-speaker bij en een oplaadbare koelbox.
4. Ondersteun je smartphone
Verderop leggen we je uit hoe je smartphone je festivalbeleving kan bevorderen, maar dan moet diezelfde smartphone het wel doen. Ook de tweede en misschien ook wel derde dag nog. Een powerbank is daarom geen overbodige luxe, of op z’n minst een kabeltje waarmee je die smartphone bij een groeiend aantal oplaadpunten kunt inpluggen. Denk ook aan een beschermhoesje en eventueel ook een schermfolie, zodat je kostbare toestel in dezelfde staat weer mee naar huis komt zoals je ermee vertrok.
5. Je smartphone als Zwitsers zakmes
Natuurlijk kun je er nog altijd ook gewoon mee bellen, maar geef toe, tegenwoordig gebruik je je smartphone voor heel wat andere dingen. De voornaamste ‘extra’ functie op een festival is uiteraard de camera. En een toestel dat het goed doet in minder goede lichtomstandigheden is daar een absolute must. Maar de meeste toestellen hebben ook een heel verdienstelijke zaklampfunctie. Een echte zaklamp in je tent is altijd een goed idee, maar die zien ze liever niet op het festivalterrein zelf. Ook heel handig op de festivals: je smartphone gebruiken om eten en drinken mee te betalen.
6. App-up
Download op voorhand alle handige apps. Denk bijvoorbeeld aan die mobiele betaal-app van je bank. Installeer ook de app van het festival zelf, zodat je op de hoogte blijft van eventuele last-minute wijzigingen in de timing. Ook handig: apps waarmee je vrienden precies weten waar ze je kunnen vinden … of die jou op een gigantische camping tot aan de voorflap van je tent brengen. Of een app die jou en je vrienden na afloop vertelt wie nog precies hoeveel geld aan wie moet. En hopelijk heb je hem niet nodig, maar in tegenstelling tot je smartphone zelf is een find-my-phone-app nooit weg.
7. Deel de festivalbeleving
Uiteraard wil je onvergetelijke festivalmomenten vastleggen en misschien wel onmiddellijk op je sociale media delen. Ook hier heeft je smartphone heel wat te bieden. Maar als het er allemaal nog spectaculairder mag uitzien, denk dan misschien aan een actiecamera of zo’n compacte 360-graden camera. Vaak laten die ook toe om je beelden rechtstreeks je sociale wereld in de streamen. Check wel even of ze het ook bij minder dan ideale lichtomstandigheden doen.
8. Geniet!
Dit is de allerbelangrijkste tip. Geniet! Van de muziek, van de sfeer, van je vrienden, van sociale en muzikale ontdekkingen. Kijk zo veel mogelijk naar de podia en je vrienden, en iets minder naar je smartphonescherm. Houd een oogje op elkaar, drink voldoende en probeer een min of meer verantwoorde voedsel/drankratio te scoren. Dat je de dag erop niet helemaal fris en monter uit bed of slaapzak stapt, dat hoort erbij, maar zorg dat je na afloop van elk festival alweer uitkijkt naar het volgende. Afspraak voor het podium!