Menu
Terug

Adem gezonde lucht in je woning

18 oktober 2019

Fijn stof, gevaarlijk hoge ozonconcentraties, vervuilende uitstoot. Het is niet zo denderend gesteld met de buitenluchtkwaliteit in ons land. Dat het binnen vaak nog veel erger is, weten veel mensen echter niet. Gelukkig kun je allerlei dingen doen om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren.

Niet goed bezig

Nieuwsberichten liegen er niet om: de kwaliteit van de buitenlucht in ons land is bij momenten erbarmelijk. De concentraties fijnstof en CO2 liggen veel hoger dan goed is voor ons en onze planeet. Daar wordt door middel van circulatieplannen en lage-emissiezones wel al iets aan gedaan, maar de effecten van die inspanningen blijven beperkt. Houden we dan best onze ramen en deuren gesloten om de slechte lucht buiten te houden? Absoluut niet, want de kwaliteit van de lucht binnenshuis is vaak nog slechter dan die buiten.

lucht

Excuseer?

Hans Reynders, onderzoeker bij het Vlaams Planbureau voor Omgeving, geeft tekst en uitleg: “Gemiddeld brengen we 85 procent van ons leven binnenshuis door: op het werk, op school, thuis, in sportzalen, … De binnenlucht blijkt vaak meer vervuild dan de buitenlucht. Maar de kwaliteit van het binnenhuismilieu speelt een heel belangrijke rol in het ontstaan of verergeren van een aantal aandoeningen, zoals allergieën, astma en andere gezondheidsklachten. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de lucht in het binnenmilieu serieus vervuild kan zijn en dat ons eigen gedrag een grote invloed heeft op de kwaliteit van het binnenmilieu. Factoren die een rol spelen? De keuze en het gebruik van bepaalde producten, al dan niet ventileren, noem maar op.”

lucht

Vervuilingsbronnen elimineren

Wat kun je zoal doen om ervoor te zorgen dat de lucht in je woning gezond is? Reynders: “Zorg ervoor dat er geen bronnen van vervuiling in je binnenmilieu zijn. We raden bijvoorbeeld aan om niet binnen te roken, maar ook om extra te ventileren en te verluchten tijdens het koken, of tijdens en na klusjes in huis en na het schoonmaken. Je moet de bronnen van vervuiling dus proberen te vermijden, maar even belangrijk is het om vervuilde lucht af te voeren en verse lucht binnen te laten.”

Minder verbruik, minder kwaliteit!

Maar, zo zegt de expert, ook zonder grote vervuilingsbronnen, zoals sigarettenlucht, wordt de lucht in huis minder fris. “Door bijvoorbeeld de uitgeademde CO2 van de bewoners”, vertelt Reynders. “Als er te weinig verse lucht in een woning is, merk je dat door de muffe lucht wanneer je binnenkomt. Omdat verse lucht binnenbrengen in een woning belangrijk is, is het tegenwoordig verplicht een ventilatiesysteem te installeren in nieuwe woningen of bij grote verbouwingen. Woningen zijn immers meer luchtdicht en beter geïsoleerd dan vroeger, waardoor een dergelijk systeem noodzakelijk is om met zo weinig mogelijk energieverlies verse lucht in de woning te krijgen. In woningen zonder ventilatiesysteem kun je ventileren en verluchten door ramen te openen.” De luchtdichte dozen die we van onze moderne huizen hebben gemaakt, zijn dan wel goed voor het energieverbruik, maar helemaal niet voor de luchtkwaliteit!

Verluchten of ventileren?

Het probleem binnen is dus vooral dat er minder spontane ventilatie is dan buiten. Terwijl schadelijke stoffen buiten op een natuurlijke manier worden verspreid en weggeblazen, blijven ze binnen veel meer tussen vier muren hangen. Ventileren is dus van essentieel belang, en ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Verluchten is de lucht in een kamer verversen door een tijdje een raam te openen. Je slaapkamer verlucht je bijvoorbeeld best een kwartier lang nadat je bent opgestaan en nog eens een kwartier voor je gaat slapen. Dat zorgt wel voor wat frisse lucht, maar het zal de kwaliteit van de binnenlucht niet blijvend verbeteren.

lucht

Continu verse lucht

Ventileren is ervoor zorgen dat er continu verse lucht doorheen het huis wordt gestuurd, zodat ongezonde stoffen ook een weg naar buiten vinden. Ventileren kun je doen met roosters in de ramen of met een mechanisch systeem dat lucht aan- en afvoert. Er bestaan ook verplaatsbare ventilatietoestellen, maar die zouden voor een doeltreffende werking eigenlijk ook continu aan moeten staan.

lucht

Zuiverende hulpmiddelen

Er is een immer groeiend gamma luchtreinigers: toestellen die je makkelijk kunt verplaatsen, zodat de lucht op de plek waar je vertoeft, gezuiverd wordt. Dyson heeft een state-of-the-art gamma van toestellen ontwikkeld die automatisch stofdeeltjes en gassen in de binnenlucht detecteren, en die wegfilteren door middel van een glasvezelfilter. De allerkleinste deeltjes worden er onschadelijk mee gemaakt: pollen, uitlaatgassen, benzeen en formaldehyde, partikels en haartjes van huisdieren, noem maar op. Ook merken als Philips, De'Longhi en Rowenta zetten in op hoogtechnologische luchtreinigers, omdat ze weten dat gezonde lucht vandaag een heel heet hangijzer is.

Wat met een airco?

Airconditioningstoestellen hebben meestal een filter die de lucht zuivert terwijl die gekoeld wordt. Een airco zorgt dus ook voor een betere luchtkwaliteit, als de filter tenminste regelmatig wordt gereinigd. Gebeurt dat niet, dan kunnen zich net meer vervuilende deeltjes in de lucht verspreiden. Voor je gezondheid is het trouwens ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten beperkt blijft tot een aantal graden, om bepaalde luchtwegproblemen te voorkomen.

Gebruik de natuur

En wist je dat er vandaag zelfs nieuwigheden zoals speciale verven bestaan die beloven formaldehyde uit de lucht te halen? Maar je hoeft het daarom niet altijd zo ver te zoeken: zo zijn er heel wat planten die bekendstaan om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Onder meer klimop, krulvaren, dwergdadelpalm en de drakenbloedboom halen ongezonde chemicaliën uit de lucht. De aanschaf van een paar goed gekozen planten kan dus ook al een verschil maken, hoe klein ook. Zo zie je maar: je kunt op allerlei manieren zorgen voor een gezonder binnenklimaat.

lucht

Luchtvochtigheid

Ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol voor de (on)gezondheid van het binnenklimaat. De lucht in huis kan te droog of te vochtig zijn, en dat heeft verschillende gevolgen voor jouw gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je van een te vochtige lucht last kunt krijgen van een hoest, piepende ademhaling of verergerende astmaklachten? Daarnaast is te vochtige lucht een goede voedingsbodem voor schimmels, virussen, enzovoort. Te droge lucht maakt je dan weer vatbaarder voor infecties. Het droogt de slijmvliezen van je neus, ogen en keel uit, en die slijmvliezen zijn net een essentieel deel van ons afweersysteem. Een gezonde woonst heeft een vochtigheidsgraad van rond de 45 à 65 procent. Hoe je dat percentage kunt achterhalen? Door een vochtigheidsmeter, een zogenaamde hygrometer, in huis te halen. Naargelang de resultaten van die meting kun je een vochtregulerend toestel in huis halen.

lucht

Te droge lucht kan ook

Luchtontvochtigers kun je doorgaans instellen op de gewenste luchtvochtigheidsgraad. De toestellen worden automatisch uitgeschakeld als de gewenste graad is bereikt. Het water dat uit de lucht wordt onttrokken, wordt in een bak opgevangen. Luchtbevochtigers werken net omgekeerd en verhelpen te droge lucht met een subtiele waternevel. Er zijn heel wat verschillende toestellen op de markt, van eenvoudig tot superhightech. De humidifier van Dyson belooft bijvoorbeeld 100% hygiënische nevel de lucht in te sturen, op een gelijkmatige manier. Via een uv-lamp wordt het water gereinigd vooraleer het verneveld wordt. Andere luchtbevochtigers geven de mogelijkheid om een paar druppels essentiële olie toe te voegen, zodat je huis in een subtiele wellnesssfeer baadt. Een luchtbevochtiger kan zeker met het oog op de wintermaanden een goede investering zijn: de koude winterlucht is sowieso al droog en ook de centrale verwarming droogt de lucht uit.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()