Menu
Terug

Alleen, maar toch sociaal sporten met deze apps

14 april 2020

De coronalockdown heeft toch één positief gevolg: veel mensen gaan opeens weer aan het sporten en bewegen. Toegegeven, alleen lopen of fietsen kan saai zijn, maar met deze apps maak je het sporten toch sociaal!

Gezonde (her)start

Werp een blik op de straten buiten en ze zijn leeg. COVID-19, weet je wel. Of wacht, zijn er niet opeens veel meer joggers en fietsers daarbuiten? Dat klopt, want als je alleen gaat sporten, mag je dus nog wel de deur uit. Slim gezien, want zo kan die lockdownperiode toch nog de (her)start betekenen van een gezonder, fitter leven. Er zijn daarbij heel wat steengoede apps die je kunnen helpen. Een aantal daarvan maakt het in deze tijden van solosporten zelfs nog sociaal door je prestaties te vergelijken met die van anderen. Zo kun je toch met vrienden koersen - zonder de regels om afstand houden - te overtreden. Win-win!

sporten, sportapps

Wat heb je nodig?

De meeste apps vereisen niets meer dan dat je een smartphone op zak hebt. Die heeft GPS ingebouwd waarmee je toestel je positie bijhoudt. Uit die GPS-gegevens kan een sportapp nog meer zaken afleiden, zoals je piek- en gemiddelde snelheid, je energieverbruik en zelfs je afgelegde hoogtemeters. Wil je het nog nauwkeuriger en/of handiger aanpakken? Dan is een activity tracker of smartwatch een must-have accessoire. Je hartslag kan dan worden gemeten, bijvoorbeeld. Sommige sporthorloges dubbelen bovendien als navigatietoestel - handig als je met de fiets of al wandelend een nieuwe route wilt verkennen. Ook handig om weer thuis te raken, trouwens! Check vooraf wel of een horloge samenwerkt met jouw favoriete dienst. Je kunt nog verdergaan als je dat wenst. Bijvoorbeeld met ANT+-sensors voor je fiets of een band die je hartslag aan je borst registreert. Wie een smartphone meeneemt bij het sporten, raden we een stevige beschermhoes, een houder voor je fiets of een case die je rond je bovenarm draagt, aan. Als je een muziekliefhebbers bent, zie dat je oortjes kiest die zweetbestendig zijn.

Strava

Met meer dan veertig miljoen gebruikers is Strava wellicht de populairste sportapp ter wereld. Het is vooral populair bij lopers, wandelaars en fietsers, maar eigenlijk kun je het gebruiken bij talloze sporten. Je kunt betalen voor extra functies (zoals een uitgebreide analyse van je prestaties of extra trainingshulp), maar de gratis uitvoering is al heel compleet. Alle details van je rit of loopronde worden geregistreerd, en achteraf kun je het delen met je vrienden. Binnen Strava zelf en als je het wenst ook via Facebook. Leuk is dat je bij delen van een route kunt zien of je daar het buurtrecord behaalde of hoe vrienden daar presteerden. Heb je een uitdaging nodig? Check dan de segmenten in de buurt, populaire wegen waar je je kunt meten met andere sporters. Strava heeft daarnaast nog zoveel andere opties, zoals clubs en onverwachte routes in de buurt. Word jij de kampioen van het padje door het Stadspark?

Strava voor Android

Strava voor iOS

sporten, sportapps

Endomondo

Fitnessen leuker maken, dat is de slagzin van Endomondo. Deze app wil je persoonlijke trainer zijn, ongeacht de sport die je beoefent. Lopen en fietsen, uiteraard, maar ook golfen, turnen of zelfs dansen. Noem maar op, Endomondo ondersteunt het. In de app krijg je concrete doelen opgelegd op basis van een persoonlijke fitnesstest, zodat je niet doelloos en ongericht begint te sporten. Spring je op de fiets (of je rolschaatsen)? Endomondo moedigt je onderweg aan. Niet opgeven! Echt leuk wordt het als je met een vriendengroep de app gebruikt. Je kunt prestaties vergelijken, elkaar aanmoedigen en zelfs je vrienden uitdagen met een fitnesschallenge.

Endomondo voor Android

Endomondo voor iOS

Komoot

Vergeleken met de meeste sportapps is Komoot net iets anders opgevat. Waar Strava en Endomondo sterk zijn in het registreren en vergelijken van het sporten, is Komoot een app die goed is voor het plannen van fietstochten en wandelingen. De app bouwt voor jou een heel unieke toer op, zelfs naargelang het type fiets dat je hebt. Ja, de app is zo fijnmazig dat er zelfs een verschil is tussen een route voor een mountainbike of een gravelbike. Komoot is niet enorm gericht op competitie, maar wel op het delen van ervaringen. Je kunt een leuk deel van een rit als een highlight doorsturen naar je vrienden. In groep een uitstap doen mag niet, dan maar samen een ideale rit of wandeling samenstellen voor als de lockdown voorbij is!

Komoot voor Android

Komoot voor iOS

sporten, sportapps
sporten, sportapps

Zombies, Run

Heb je een vriendengroep van sofasurfers die nooit van hun leven een sportapp op hun smartphone zouden installeren, laat staan ze effectief gebruiken om te sporten? En vind je die opdringerige fitness- of relaxapps ook niet je ding? Dan is Zombies, Run de sportapp voor jou. Gedaan met die melige ik-wil-fitter-worden-doelen, deze app tovert gaan lopen in de buurt om tot een ware survivalstrijd. Neen, niet 'The Walking Dead', wel 'The Running Living'! Steek je oortjes in en de app neemt je mee in een meeslepend, post-apocalyptisch verhaal waarin je missies moet uitvoeren zonder dat zombies van jou hun feestdis maken. Jouw brein op het menu? Tijd om te spurten! Het klinkt misschien - ahum - apart, maar dit fitnessspel heeft al een miljoen deelnemers en het verhaal is ondertussen toe aan zijn derde seizoen!

Zombies, Run voor Android

Zombies, Run voor iOS

RunKeeper, Runtastic en Nike Run Club

Dit drietal heeft iets gemeen op het vlak van sporten. Neen, niet dat ze allemaal ‘Run’ in de naam voeren en dus vooral gericht zijn op beginnende en gevorderde lopers. De rode draad hier is je schoeisel, want achter elk van deze apps zit een bekend sportschoenenmerk. Bij Nike Run Club is het niet moeilijk raden over wie het gaat, bij RunKeeper moet je denken aan het Japanse Asics en bij Runtastic gaat het over Adidas. De apps zijn gelijkaardig, maar hebben ook hun eigen pluspunten. Leuk bij RunKeeper is bijvoorbeeld dat je een virtuele loopclub kunt starten met vrienden en kunt samenwerken naar een bepaald doel. Bij Nike vind je wekelijkse en maandelijkse challenges (zoals deze week 15 km lopen), maar kun je ook vrienden uitdagen om hun grenzen te verleggen. Runtastic is iets meer basic (en daardoor eenvoudig in gebruik), maar je kunt ook met je vrienden een groepje vormen en prestaties vergelijken.

RunKeeper voor Android - RunKeeper voor iOS

Runtastic voor Android - Runtastic voor iOS

Nike Run Club voor Android - Nike Run Club voor iOS

sporten, sportapps
sporten, sportapps

Apple Watch

De Apple Watch-horloges zijn goed in het motiveren van beginnende sporters. Het draait allemaal rond ringen. Drie om exact te zijn. “Sorry?”, we horen het je al roepen. Geloof ons maar, de drie ringen op een Apple Watch zijn even eenvoudig als effectief. In één oogopslag zie je of je voldoende bewogen, getraind of rechtgestaan hebt. Maar wist je dat je ook met je vrienden een wedstrijd kunt houden? Een ringstrijd duurt zeven dagen: per dag en per week krijg je punten, en regelmatig krijg je een tussenstand te zien om te weten wie het vaakst uit zijn stoel komt. Op het einde is er een winnaar. Zullen wij de grap alvast maken? Ja, dan ben je de lord of the rings!

Close your rings voor iOS

Fitbit

Als je een alternatief zoekt voor de Apple Watch of een combinatie van app en activity tracker wenst die goed werkt op Android-smartphones of toestellen met Windows bij het sporten, dan is Fitbit het onderzoeken waard. Het merk heeft verschillende uitstekende fitnessarmbanden en -horloges die perfect samenwerken met de heldere Fitbit-app. Je krijgt alle mogelijke informatie over je sportsessies opgediend. De badges die je krijgt als je een bepaalde mijlpaal overschrijdt, 50.000 stappen gezet bijvoorbeeld, helpen je gemotiveerd te blijven. Een leaderboard met de beste prestaties en uitdagingen die je op vrienden kunt afvuren, geven je nog meer strijdlust!

Fitbit voor Android

Fitbit voor iOS

Fitbit voor Windows

sporten, sportapps
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()