Menu
Terug

Binnenkort op vakantie met de auto? Dit is je checklist!

14 juli 2021

Vakantie! Is het bijna tijd om achter het stuur te kruipen en vele honderden kilometers richting het zuiden (of het noorden) af te leggen? Een helse rit met de auto hoeft het niet te zijn als je onze checklist volgt!

Maak een lijst

Gebeurt het elk jaar opnieuw dat ergens ter hoogte van de Parijse ring iemand roept: “Oh neen, we zijn de pomp voor de luchtmatras vergeten!”. Misschien dit jaar toch eens een keer een lijstje maken van cruciale spullen die zeker mee moeten? Er zijn talloze to-do- en lijstjesapps die het makkelijk maken. Apple-gebruikers hebben bijvoorbeeld Herinneringen, die je kunt laten synchen via iCloud. Tik je lijstje maar op je laptop en check het op je iPhone. Microsoft To-Do is een andere optie die op alle platformen werkt. Zoek vooral een app die makkelijk werkt en niet te veel opties heeft.

Je bestemming vinden

De eerste uitdaging bij een lange autorit is de rit zelf. En je vakantiehuis opsporen. Sommige gehuchten in de Languedoc zijn echt wel heel lastig om te vinden. Een echte must is dus: checken dat je navigatieoplossing helemaal up-to-date is. Wegen veranderen wel eens en misschien is er ergens een autosnelweg of brug geopend die veel sneller is. Zoek je bestemming vooraf eens op in Google Maps of Apple Kaarten, zodat je de route al eens kunt onderzoeken. Om de rit behapbaar te maken, kun je alvast rust- en eetplekjes aanduiden. Zo breek je die rit van meer dan duizend kilometer in kleinere stukken en dat is ook veiliger. En misschien spoor je zo iets lekkerder te eten op dan een 'rubberen' sandwich in een Autohof.

Verkeersinfo is een levensredder

Bij echt lange ritten kan live verkeersinformatie een heel groot verschil maken. Weten dat het drie uur aanschuiven is bij de Gotthard-tunnel en dat rijden over de pas daardoor 1,5 uur sneller is, daar ben je dan heel dankbaar voor. Als je auto niet beschikt over een GPS-oplossing met live informatie, kun je overschakelen op navigeren met je smartphone die je met een houder aan je dashboard bevestigt. Bij Android-smartphones kan dat met Android Auto, met een iPhone gebruik je gewoon Kaarten. Trouwens, controleer eerst of je auto sowieso niet compatibel is met Android Auto of Apple CarPlay. Indien wel, kun je de smartphone aansluiten en de handige interface rechtstreeks op het mediascherm van het dashboard tonen. Als je toch de ingebouwde GPS zonder live informatie wilt gebruiken, kun je wel af en toe een passagier vragen om Google Maps of Waze te checken. Als die app een grote verkeersopstopping signaleert, kun je nog altijd een andere route kiezen.

Digitale survivalkit

Een paar uurtjes van je vakantie opofferen aan een zoektocht naar een oplaadkabel aan de Costa del Sol, dat moet je niet doen. Zorg dus dat je alle kabels en laders die je nodig hebt zeker meeneemt op vakantie. Slim is alle laadspullen bij elkaar te bundelen in een zakje, zodat je bij het vertrek meteen kunt checken dat het zeker mee is. Zeker als je met een hele groep of het gezin op vakantie vertrekt is zo’n kabelsurvivalkit een echte aanrader.

Is hij lang genoeg?

Bezit je enkel korte laadkabels? Kijk dan uit naar een of twee kabels van 2 tot 3 meter lang. En misschien een lader met meerdere USB-poorten. In sommige vakantiehuizen en hotelkamers is er immers een acuut gebrek aan stopcontacten. En als er een stopcontact is, dan zit het geheid ergens ver weg en onpraktisch. Ook in de auto kan een lange kabel handig zijn. De kids op de achterbank kunnen dan hun tablet beter positioneren.

Cinema onderweg

De achterbank met kinderen bezighouden tijdens een lange rit is niet altijd eenvoudig. Als je achter het stuur zit, wil je ook niet tig keer “Nog een stukje” antwoorden op de vraag “Is het nog ver?”. En laten we eerlijk zijn: acht uur achterin een auto vertoeven is niet leuk. Gelukkig zijn er wel wat manieren om iedereen bezig te houden. Als de kids na twintig minuten het ‘zoek een gele auto’-spel beu zijn, kun je overschakelen op een tablet. Ja, een minicinema achteraan houdt ze wel stil. Een hoofdsteunhouder is een goed idee. De kinderen kijken dan omhoog in plaats van naar hun schoot, wat autoziekte beter lijkt te voorkomen. En de tablet dondert niet op de grond als de jongste in slaap valt.

Wat bekijken?

Mobiele data in het (Europese) buitenland kost tegenwoordig niet meer dan in België. Toch is het wat oppassen met streamen op vakantie. YouTube en Netflix verbruiken behoorlijk wat data, tot 1 GB per uur (in de hoogste kwaliteit). Je datavoorraad is zo op. Gelukkig bieden streamingdiensten als Netflix en Disney+ een downloadfunctie. Laat de kids hiermee voldoende kijkvoer naar hun tablet of smartphone downloaden, dan hoeven ze niet meer online te gaan. Dit downloaden duurt wel even, dus doe het niet vijf minuten vooraleer je in de auto springt, maar de dag ervoor. Het kan zijn dat je na een weekje in het buitenland wel even met de Netflix-app online moet gaan om de downloads weer toegankelijk te maken. Maar dit kost je niet veel data.

En als Netflix en co geen optie is, blijft een draagbare DVD-speler een goede optie. Je hebt zelfs complete pakketten met twee schermen, hoofdtelefoons en houders. DVD-films zelf zijn ook niet duur meer.

Power voor iedereen!

Onderweg mobiele toestellen laden doe je makkelijk met een USB-lader die in de sigarettenaansteker past. Maar de meeste wagens hebben er zo maar een of twee. Gelukkig zijn er laders met meerdere USB-poorten. Maar toch, met meerdere achterbankzitters kun je snel zonder voldoende laadpunten vallen. Een handig alternatief is een powerbank die je vooraf opgeladen hebt. Een powerbank van bijvoorbeeld 10.000 mAh is voldoende om een smartphone een drietal keer volledig op te laden of een tablet een keer of twee. Bonus: zo’n powerbank kun je op vakantie ook gebruiken als je een dagje gaat wandelen en zeker wilt zijn dat je niet ergens in de bergen met een lege smartphonebatterij komt te zitten.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()