Eén op de vier Belgen heeft verschillende keren per week moeite om in te slapen, kan niet doorslapen of wordt veel te vroeg wakker. Velen denken dat een slaappil soelaas brengt, maar helaas. Beter zou het zijn om komaf te maken met enkele hardnekkige slaapmythes.
Mythe 1: acht uur slaap is een must voor iedereen
Acht uur slaap wordt doorgaans aanbevolen om fris en monter aan de dag te beginnen, maar dat kan individueel enorm verschillen. Sommige volwassenen hebben aan vijf of zes uur slaap dus al voldoende om goed te presteren, terwijl andere dan weer minstens tien uur nodig hebben. Fixeer je dus niet op een exact aantal uur slaap, maar wees je bewust van wat jij nodig hebt om energiek de dag door te komen.
Mythe 2: een slaapmutsje doet je beter slapen
Een wijntje of een borreltje is verleidelijk voor het slapengaan. En meestal helpt het ook wel om snel in te dutten, maar het doet je slaapkwaliteit geen goed. Je slaapt veel oppervlakkiger en je slaap wordt makkelijker verstoord. Wat dan wel te drinken? Kersensap verhoogt de hoeveelheid melatonine waardoor je op een natuurlijke wijze slaperig wordt. Ook een kop kamille-lavendel thee helpt: een mix van twee ontspannende kruiden verminderen stress, waardoor je met een ontspannen gevoel tussen de lakens kruipt.
Mythe 3: sporten helpt om sneller in slaap te vallen
Sport kan een positieve invloed hebben op je slaappatroon, maar het moment waarop en welke activiteit speelt een rol. Een intensieve krachttraining doen, hardlopen of een voetbalwedstrijd spelen net voor het slapengaan, is geen goed idee: zo maak je net adrenaline aan die je alerter en actiever maakt. Intensief sporten doe je best ten laatste twee uur voor bedtijd. Wil je per se bewegen, maak dan een wandeling. Wandelen zorgt ervoor dat je lichaam endorfines aanmaakt, die ervoor zorgen dat je wél snel in slaap valt.
Mythe 4: slaap kun je altijd nog inhalen
Te veel korte nachten na elkaar maak je niet goed door tijdens het weekend lekker lang uit te slapen. Integendeel zelfs, het maakt je nog vermoeider. Verloren uren kan je dus echt niet meer inhalen. Beter is het om dan een middagdutje te doen van maximaal dertig minuten voor 15 uur. Een langer dutje of later op de dag dit doen heeft een negatief effect op je nachtrust. Wie zich aan de dutjesregel houdt, vaart er wel bij én voorkomt een verstoord slaapritme.
Goedgemutst uit bed
Wakker worden met licht heeft een aantal grote voordelen. Vooral mensen die vaak last hebben van een ochtendhumeur, moeilijk uit bed komen of steevast de snoozeknop gebruiken, worden minder stressvol wakker met een lichtwekker of wake-uplight. Die zorgt er namelijk voor dat de lamp 20 tot 40 minuten steeds feller gaat schijnen vooraleer het alarm effectief afgaat. Je kunt het vergelijken met de zon die opgaat in je slaapkamer waardoor je op een natuurlijke manier ontwaakt. Daarnaast komt er ook geen hard, irritant geluid aan te pas. Een win-winsituatie dus om de dag energiek en goedgemutst te beginnen.
Wetenschappelijk bewezen
Twijfelen over de positieve effecten van lichtwekkers hoeft ondertussen niet meer. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lichtwekkers effectief helpen om beter op te staan. Sommige studies geven ook aan dat het gebruik van een lichtwekker een positief effect heeft op lichte depressies en dat het zelfs tot betere prestaties over dag leidt. Verschillende sportorganisaties hebben dan ook hun sporters geadviseerd om gebruik te maken van een lichtwekker. Het Britse nationale zwemteam liet zelfs weten dat er niet alleen betere zwemprestaties werden neergezet, maar dat hun leden ook fitter en gemotiveerder aan de trainingen begonnen nadat ze het gebruik van een lichtwekker hadden aanbevolen.
Iedereen is anders
Toch is de ene lichtwekker niet de andere. De verschillen, en zeker de opties, zijn groot. Zo zijn er lichtwekkers met of zonder radio- en wekkerfunctie, meditatiemogelijkheden, geur- en geluidsfuncties, verschillende slaapmodi, … Welke uiteindelijk jou zal helpen om goedgemutst je dag te starten, hangt dus af van je persoonlijke noden. Stel jezelf daarom enkele vragen voor de aankoop: van hoe moeilijk het voor je is om op te staan tot hoe je het liefst gewekt wilt worden.