Menu
Terug

De marathon van Brussel lopen? Marathonman Stefaan Engels bereidt je voor

03 oktober 2019

Een marathon loop je niet zomaar. Het is een belastende prestatie, zowel fysiek als mentaal. ‘Marathonman’ en loopcoach Stefaan Engels vertelt hoe je de voorbereidingsfase voor de marathon van Brussel aanpakt.

Hoeveel tijd trek je best uit om de marathon van Brussel voor te bereiden?

Stefaan Engels: “Dat hangt af van je basisconditie. Wie vlot een halve marathon kan lopen, moet drie maanden uittrekken voor een voorbereiding voor de marathon van Brussel. Die drie maanden dienen om accenten te leggen op je uithouding en om langere afstanden te leren lopen. Plan in het weekend dus duurlopen in, die je elke week met een paar kilometer verlengt.”

marathon van brussel

Hoe belangrijk is een goed trainingsschema?

“Een trainingsschema is je houvast en je motivator. Een schema is dé manier om de zware voorbereiding vol te houden. Volgens onze schema’s moet je in de voorbereidingsfase tussen de veertig en de zestig kilometer per week lopen. Je moet drie tot vier trainingen van meer dan dertig kilometer inlassen. Dat is zwaar. Maar dan ben je fysiek en mentaal klaar voor de extreme inspanning die pakweg de marathon van Brussel is.”

marathon van brussel

Traint een potentiële marathonloper best in groep of alleen?

“Samen met anderen lopen heeft heel wat voordelen. Je doet beter je best, je krijgt tips van een trainer en je leert lopen op het juiste tempo. Als je al babbelend kunt lopen, ben je goed bezig. Als je alleen loopt, loop je meestal te snel. Je traint best op 75% van je maximale hartslag. Lopen met een hartslagmeter is dus zeker een aanrader.”

Hoe belangrijk is voeding tijdens de voorbereiding op een marathon?

“Je moet vooral leren eten en drinken tijdens de wedstrijd. Doe je dat niet, dan raakt je brandstoftank tijdens de marathon uitgeput. Probeer welke producten jij het best verteert: bananen, gels, energierepen. Al vanaf een training van anderhalf uur moet je leren eten en drinken. En blijf tijdens de wedstrijd bij wat je kent en verdraagt!”

Draagt de marathon van Brussel specifieke uitdagingen in zich?

“Het is niet de meest extreme marathon, maar er zitten wel wat hoogteverschillen in. Steek dus zeker een aantal hellingen of brugjes in je trainingen. Zo bouw je weerstand op en kracht in de benen. Je conditie moet zo goed zijn dat je hartslag niet of amper verhoogt als je een helling neemt.”

marathon van brussel

Hoe houd je de voorbereidingsfase vol?

“Zorg dat je niet altijd alleen traint. Laat desnoods een van je kinderen met je meefietsen. Een activitytracker kan ook helpen. Steek ook variatie in je trainingen: het parcours dat je volgt, het tijdstip waarop je loopt. In een goed trainingsschema wisselt ook het type trainingen. Weerstandstraining, intervaltraining, uithoudingstraining. Pin je niet te veel vast op een tijdsdoel, maar geniet en relativeer. Ook tijdens de wedstrijd zelf, trouwens. Finishen is al een hele prestatie.”

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()